Bolnavi doar în acte: şi-au pierdut pensia oamenii pensionaţi ilegal de către un medic şpăgar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul şpăgar a fost trimis după gratii FOTO Arhivă
Medicul şpăgar a fost trimis după gratii FOTO Arhivă

227 de persoane suspectate că ar fi fost pensionate pe caz de boală după ce ar fi dat mită au fost chemate la comisia de la Bucureşti pentru reevaluare. Aproape jumătate dintre ele şi-au pierdut dreptul la pensie. Medicul căruia i-au dat mită a fost condamnat.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au solicitat specialiştilor de la Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (INEMRCM) reevaluarea a 227 de persoane care au fost pensionate pe motiv de invaliditate de către medicul Sorin-Mircea Paşca, condamnat, în iunie 2015, la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită.

Potrivit anchetatorilor, specialistul primea ca mită sume cuprinse între 100 şi 500 de lei, în funcţie de motivul pentru care i se adresau pacienţii, fie că era vorba despre persoane îndreptăţite să primească o astfel de pensie, fie că erau doar nişte „bolnavi închipuiţi“. Astfel, sumele erau mai mari dacă pacientul dorea încadrarea într-un grad de handicap şi mai mici dacă era vorba despre reexaminarea periodică a gradului de invaliditate în cazul celor pensionaţi deja, dar şi dacă era vorba de prelungirea concediilor medicale în situaţia în care acestea depăşeau 90 de zile.

Din estimările procurorilor, în perioada 2 decembrie 2013-15 ianuarie 2014, medicul expert a încasat de la pacienţi 17.485 de lei şi 800 de euro pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu. În total, spun anchetatorii, este vorba despre 199 de infracţiuni de luare de mită.

„Aveam bănuieli că o parte dintre pacienţi au fost pensionaţi pe caz de boală după ce au dat mită. Cercetările au scos la iveală că în unele cazuri, deşi meritau pensia de invaliditate, nu o primeau decât dacă îi dădeau mită medicului expert Sorin-Mircea Paşca. În aceste condiţii, am cerut reevaluarea a peste 200 de pensionaţi, pentru a ne lămuri dacă aceştia aveau sau nu dreptul la pensia pentru care dădeau mită“, a explicat Crin Bologa, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

97 de oameni lăsaţi fără pensie

Din totalul celor 227 de sălăjeni chemaţi la INEMRC, aproape 100 au fost lăsaţi fără pensie de boală. Asta după ce 21 nu s-au prezentat la convocare pentru internare, astfel că le-a fost suspendat automat, pe durată nedeterminată, dreptul la pensie. Alţi 76 au fost depensionaţi, prin urmare „nu au mai fost încadrate într-un grad de invaliditate, întrucât s-a constatat că au capacitatea de muncă refăcută“, iar 14 au fost trecute într-un grad inferior de invaliditate, „deoarece starea lor de sănătate s-a îmbunătăţit“, au transmis reprezentanţii INEMRC.

Conform aceleiaşi surse, doar 51 de pensionari şi-au păstrat gradul de invaliditate, iar una a fost trecută într-un grad superior, după ce starea ei de sănătate s-a agravat. „Restul de dosare au fost transmise Casei Judeţene de Pensii Sălaj, cu precizarea că persoanele sunt beneficiari ale unor pensii pentru limită de vârstă şi, potrivit prevederilor legale, nu mai sunt expertizate medical sau că există documente medicale relevante privind corectitudinea încadrării în grad de invaliditate, fără a mai fi necesară internarea“, au mai precizat oficialii Institutului.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite