Aproximativ 700 de angajaţi din administraţia sălăjeană se pregătesc de grevă generală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a obţine salarii mai mari, funcţionarii ameninţă cu greva generală pe termen nelimitat
Pentru a obţine salarii mai mari, funcţionarii ameninţă cu greva generală pe termen nelimitat

În semn de protest faţă de refuzul guvernanţilor de a le soluţiona revendicările, aproximativ 700 de lucrători din administraţia publică a Sălajului, afiliaţi la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), se pregătesc de greva generală.

După cum ne-a declarat Gheorghe Morar, preşedintele  Sindicatului Liber al Salariaţilor din Administraţia Locală de Stat „Civitas”, organizaţie reprezentativă pentru 14 primării sălăjene, funcţionarii sunt nemulţumiţi de prevederile OUG nr 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Sindicaliştii susţin că prin acest act normativ, personalul care îşi desfăşoară activitatea în consilii judeţene şi primării a fost discriminat în raport cu angajaţii din administraţia centrală, care s-au bucurat de creşteri salariale de până la 70 la sută.

„Constatând că dezinteresul manifestat de către reprezentanţii Guvernului României faţă de problemele majore cu care se confruntă salariaţii din sectorul nostru de activitate şi faţă de situaţia disperată în care se află aceştia ca urmare a faptului că sunt şi rămân cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar, FNSA a declanşat conflictul de muncă la nivel naţional”, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei.

Potrivit liderului Sindicatului „Civitas”, până la sfârşitul lunii iunie vor fi strânse semnături pentru declaşarea grevei generale. Prima acţiune de protest este greva generală de o oră, programată pentru 5 iulie. În 12 iulie, sindicaliştii şi-au propus să intre în grevă generală de o zi, pentru ca după o săptămână, să înceapă greva generală pe termen nelimitat.
Lucrătorii din administraţia publică locală solicită acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din sistem, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru. „Prin această modificare legislativă ar fi eliminate discriminările, iar noi nu am mai fi cea mai batjocorită categorie  din administraţia publică”, a subliniat Gheorghe Morar. Alte  revendicări vizează acordarea voucherelor de vacanţă, majorarea salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual cu 25 la sută, precum şi eliminarea articolului 32 din OUG nr. 20/2016.

În Sălaj, la FNSA sunt afiliaţi membrii Sindicatului Liber al Salariaţilor din Administraţia Locală de Stat „Civitas” Cehu Silvaniei, Sindicatul „Porolissum” al Muzeului de Istorie Zalău, Sindicatul Liber din Primăria Jibou, Sindicatul Salariaţilor din Consiliul Judeţean Sălaj „Publicus” şi Sindicatul Liber al Salariaţilor din Administraţia Locală de Stat „Civitas” Primăria Zalău.

Vă mai recomandăm:

Alegeri locale 2016. Ştafeta primăriei, predată în familie în două comune din Sălaj

Alegeri locale 2016. Amendă de 600 de lei pentru preşedintele unei secţii de votare din Sălaj

Numărătoarea BEJ dă peste cap calculele politice din Consiliul Judeţean Sălaj. UNPR câştigă două fotolii în administraţia judeţului

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite