Unul dintre preoţii care l-au şantajat pe fostul episcop Corneliu Bârlădeanu, propus pentru eliberare condiţionată. Ce au decis judecătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de liberări condiţionate a Penitenciarului Vaslui a înaintat judecătorilor propunerea de eliberare condiţionată a fostului preot Gheorghe Damian, condamnat în 2019 în dosarul de şantaj care a zguduit Episcopia Huşilor.

Solicitarea a fost înaintată Judecătoriei Vaslui încă de pe 23 aprilie, însă a avut  termen de judecată astăzi, 13 mai. Deşi a îndeplinit fracţia legală care îl face propozabil pentru eliberarea condiţionată, preotul Damian mai are încă de aşteptat până când judecătorii vor lua o decizie în cazul său.

Instanţa a amânat pentru 27 mai judecarea solicitării, deoarece reprezentanţii Penitenciarului Vaslui nu au depus la dosarul cauzei exemplarul în original al propunerii, ci o copie.  În plus, judecătorii au solicitat ca la următorul termen de judecată să fie prezent în sală şi reprezentantul Ministerului Public. 

„Faţă de lipsa exemplarului original al propunerii înaintate de Penitenciarul Vaslui, pentru a se solicita prezenta unui procuror din cadrul DNA, amână cauza şi acordă termen de judecată la data de 27.05.2020”, se menţionează în minuta Judecătoriei Vaslui.

Condamnarea celor trei clerici în dosarul care a zguduit episcopia Huşilor în vara anului 2017 a fost una fără precedent. Iniţial, instanţa de fond, Tribunalul Vaslui hotărâse condamnarea inculpaţilor la închisoare cu suspendare, însă atât Corneliu Bârlădeanu, cât şi DNA au atacat decizia, iar în calea de atac, judecătorii Curţii de Apel Iaşi au răsturnat sentinţa.

Pe 14 martie 2019, instanţa ieşeană a dispus condamnarea definitivă la trei ani şi şase luni închisoare în regim de detenţie a fostului arhimandrit al Episcopiei Huşilor, Sebastian Jitaru şi la câte trei ani de închisoare cu executare a preoţilor Gheorghe Damian şi Mihail Bumbu. În timpul anchetei, cei trei clerici au petrecut aproape jumătate de an în arest preventiv, respectiv arest la domiciliu. 

Cei trei preoţi au fost acuzaţi că l-au şantajat pe fostul episcop Corneliu Bârlădeanu (foto jos) cu materiale compromiţătoare.

Imagine indisponibilă

Potrivit DNA, tăvălugul şantajului ar fi fost declanşat de un apropiat al fostului episcop Corneliu. Este vorba de arhimandritul Sebastian Jitaru, considerat „mâna dreaptă“ a fostului ierarhului. Jitaru îşi dorea funcţia de episcop vicar al Episcopiei Huşilor. 

La sfârşitul lunii mai-începutul lunii iunie 2017, el a contactat consilierii episcopului Corneliu cărora le-a spus că are o filmare compromiţătoare şi le-a dezvăluit planul său. Pentru a fi convingător le-ar fi arătat secvenţe din înregistare de pe telefonul său mobil. 

În timp ce arhimandritul Jitaru exercita presiuni uriaşe pentru a obţine funcţia de episcop vicar, asupra lui Corneliu Bârlădeanul au venit alte două lovituri la care nu se aştepta.O scrisoare anonimă ajunsă în acea perioadă la Episcopia Huşilor îl avertiza pe episcop că dacă nu va livra urgent 25.000 de euro, în presă vor apărea filmuleţele în care acesta apare în relaţii intime cu elevii de la Seminarul Teologic. În aceeaşi perioadă, preoţii Răzvan Bumbu şi Gheorghe Damian i-au solicitat 50.000 euro. Preoţii invocau că ar fi vorba de ”o datorie”, mai exact o contribuţie a Episcopiei la lucrările de reparaţii o biserică. Judecătorii au motivat în hotărârea de condamnăre că probele de la dosar au arătat că suma era era mult prea mare şi nu avea justificare pentru lucrările efectuate.

În urma scandalului sexual, Corneliu Bârlădeanu, la presiunea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-a retras din funcţie. Asta după ce în spaţiul public a apărut unul dintre filmuleţele compromiţătoare. După plecarea de la Huşi, s-a ”exilat” la Mănăstirea Văratec, unde locuieşte şi în prezent, având statutul de episcop retras, funcţie pentru care este remunerat de BOR.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite