Un proiectil din al Doilea Război Mondial, descoperit în faţa unei grădiniţe din Vaslui

Un proiectil din al Doilea Război Mondial, descoperit în faţa unei grădiniţe din Vaslui

Un proiectil din al doilea Război Mondial a fost descoperit vineri dimineaţă în parcul din faţa unei grădiniţe din municipiul Vaslui.

Ştiri pe aceeaşi temă

Descoperirea a fost făcută de muncitorii care efectuează lucrări de modernizare a parcului din apropierea Bazarului din Vaslui. Prin apelul unic de urgenţă 112, la ora 09.15, aceştia au anunţat descoperirea unui proiectil.

La faţa locului s-a deplasat echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui care a identificat un proiectil exploziv de 75 mm, de provenineţă din cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Echipa pirotehnică a ridicat proiectilul, iar in continuare cercetează şi supraveghează zona.

Reprezentanţii ISU Vaslui atrag atenţie că elementele de muniţie neutilizate şi abandonate încă reprezintă pericole de moarte: ”Acestea se pot găsi în cele mai diverse forme, oricum, în orice situaţie, găsirea acestor elemente de muniţie poate genera, în cazul nerespectării unor reguli de minimă siguranţă, efecte negative ce pot duce la pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale majore”.

Una dintre misiunile de bază ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Podul Înalt” al judeţului Vaslui o reprezintă asanarea şi neutralizarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate, misiune care este executată de specialişti pirotehnicieni.

La găsirea unor obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciuni de a fi elemente de muniţie neexplodată (proiectile, bombe aruncător, bombe aviaţie, mine, grenade, cartuşe infanterie), cetăţenii au următoarele obligaţii:

* să anunţe de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Podul Înalt” al Judeţului Vaslui la telefon 112;

*să nu mişte de pe loc muniţiile descoperite neexplodate;

* să nu introducă în clădiri, încăperi sau locuinţe muniţii descoperite neexplodate;

* să nu desfacă sau să predea la agenţii economici specializaţi muniţii neexplodate pentru valorificarea ca deşeuri metalice;

* să nu folosească muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;

* să nu lovească, să taie sau să demonteze muniţiile neexplodate;

* să nu aprindă focul deschis în apropierea muniţiilor neexplodate sau să le introducă în foc;

* să nu se joace cu muniţii descoperite neexplodate;

* să respecte regulile şi măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniţii neexplodate ;

* persoana care a găsit muniţie neexplodată va asigura supravegherea obiectului de la o distanţă de minim 50 metri şi va interzice accesul altor persoane în zonă până la sosirea Poliţiei sau reprezentanţilor I.S.U. Vaslui.

Ignorarea acestor reguli poate duce la rănirea gravă sau chiar la moartea celor implicaţi.

Acţiunile şi măsurile de prevenire, precum şi asanarea terenului de muniţia rămasă neexplodată, se organizează şi se desfăşoară în scopul apărării vieţii şi al asigurării protecţiei populaţiei, bunurilor materiale, valorilor culturale şi mediului împotriva efectelor negative ale acestui tip de risc.

citeste totul despre: