Trei vasluieni arestaţi într-un dosar de terorism. Cum se pregăteau acte false pentru refugiaţi musulmani la Centrul de Afaceri din Vaslui

Trei vasluieni arestaţi într-un dosar de terorism. Cum se pregăteau acte false pentru refugiaţi musulmani la Centrul de Afaceri din Vaslui

Firma de publicitate unde se realizau documente false funcţiona în incinta Centrului de Afaceri Vaslui

Trei bărbaţi din Vaslui au fost reţinuţi de procurorii DIICOT, fiind acuzaţi că au constituit un grup infracţional organizat la care a aderat şi un bărbat din judeţul Neamţ, convertit la Islam, acuzat de acte de terorism.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE: Curtea de Apel Iaşi a emis miercuri seara mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele celor patru bărbaţi.

Ştire iniţială: Cei trei vasluieni reţinuţi de procurorii DIICOT pentru 24 de ore şi prezentaţi judecătorilor Curţii de Apel Iaşi cu propunere de arestare preventivă sunt Gabriel Pintilie, Cristian Aştefănoaiei şi Constantin Mandache. Aceştia sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor  de  iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat şi fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată. 

Cei trei inculpaţi îşi desfăşurau activitatea la o firmă de publicitate care funcţionează în incinta Centrului de Afaceri Vaslui, acolo unde îşi are sediul şi Serviciul pentru Evidenţa Populaţiei Vaslui. 

În urma probatoriului administrat în cauză s-a  stabilit de asemenea existenţa unui grup infracţional organizat, iniţiat în cursul anului 2017, de către Mandache Constantin, Aştefănoaei Cristian, Pintilie Gabriel şi un alt suspect, grup specializat în contrafacerea de documente şi înscrisuri oficiale, respectiv cărţi de identitate, documente de călătorie, permise de conducere, adeverinţe medicale, contracte de muncă, asigurări auto, plăcuţe de înmatriculare auto, autorizaţii de transport ş.a. Documentele false ar fi fost realizate la sediul firmei din Centrul de Afaceri.

„La gruparea infracţională a aderat şi inculpatul Bîrzu Cristian care şi-a manifestat în nenumărate rânduri intenţia de a ajuta şi susţine persoane de origine musulmană sau persoane refugiate din ţările în care se desfăşoară conflicte armate, de a pătrunde în spaţiul european, prin punerea la dispoziţia acestora, contra cost, a documentelor de care aceştia au nevoie, documente  falsificate de către membrii grupului infracţional menţionat mai sus”, au arătat procurorii DIICOT.

În urma cercetărilor ar fi rezultat că Aştefănoaei şi  Pintilie s-ar fi ocupat personal de falsificarea actelor, iar Mandache ar fi avut rolul de a falsifica acte şi de a găsi persoane interesate de falsificarea acestora, de a prelua documentele necesare falsificării, de a  primi sumele de bani date pentru falsificare şi de a remite ulterior actele fasificate.

„Inculpatul Bîrzu Cristian a aderat la grupare în luna a anului 2017, având rolul de a indentifica clienţi interesaţi să obţină acte falsificate, clienţi de la care primea diferite sume de bani, acte necesare realizării documentelor falsificate. De menţionat este faptul că inculpatul Bîrzu Cristian a obţinut acte false de la membrii grupării în scopul de a ieşi ilegal din România în cazul în care ar fi fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii”, acuză DIICOT.

Buletin de identitate fals pentru un sirian

Potrivit DIICOT, Cristian  Bîrzu, domiciliat în Roman, judeţul Neamţ, cetăţean român convertit la islam şi identificat cu indicatori de radicalizare, după ce a executat o pedeapsă privativă de libertate în regim de penitenciar în Germania şi în Romania, „şi-a exprimat intenţia de a comite atacuri cu bombă la adresa trupelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne care ar încerca capturarea sa în vederea reîncarcerării, acesta  aflându-se sub măsura controlului  judiciar într-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bacău”.

În urma administrării materialului probator a rezultat faptul că, la sfârşitul lunii iulie 2017,  Bîrzu ar fi identificat, prin intermediul unui prieten, un cetăţean sirian care se afla pe teritoriul Marii Britanii căruia, prin intermediul membrilor grupării infracţionale, i-a efectuat un buletin de identitate  românesc pe care ulterior l-a expediat în Marea Britanie.

La data de 12.09.2017,  procurorii D.I.I.C.O.T – S.T. Iaşi  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi au efectuat 9 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Vaslui şi Roman, ocazie cu care au fost ridicate obiecte de cult islamice, bani, 16 telefoane mobile, 14 hard-diskuri, 15 laptopuri, 15 stikuri, 4 imprimante, acte de identitate şi de altă natură falsificate.  

citeste totul despre: