Tot mai multe vasluience solicită ordin de protecţie împotriva soţilor care le agresează. Număr record în ultimele zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape în fiecare zi, la Vaslui o femeie se adresează instanţei pentru a cere ordin de protecţie împoriva partenerilor agresivi, a fiilor sau chiar a nepoţilor.

Din 2012, anul în care instanţele au început emiterea ordinelor de protecţie pentru victimelor violenţei domestice, numărul persoanelor care se adresează instanţelor pentru a solicita apărare a crescut constant. 

În Vaslui peste 1.000 de persoane, majoritatea femei, au solicitat ordine de protecţie, însă numărul, afirmă specialiştii, este departe de a reflecta realitatea privind incidenţa violenţei domestice. Multe dintre femei nici măcar nu încearcă să apeleze la instanţă fie de frica agresorilor, fie de ruşine, fie pentru că nu cunosc prevederile legislative.

Cele mai multe femei care cer ordine de protecţie sunt din zona Bârladului. Din totalul celor peste 1.000 de solicitări de ordine de protecţie, înregistrate la cele trei instanţe din judeţ, 516 sunt de la Bârlad, iar de la începutul anului în curs s-au înregistrat tot atâtea cereri cât întreg anul 2012. În ultimele zile fiind înregistrate 11 astfel de cereri.

Majoritatea solicitărilor sunt făcute de soţii agresate de soţi. 

Cum a îndurat o asistentă medicală umilinţele şi agresiunile soţului

Ultima victimă, o asistentă medicală de la Spitalul de Urgenţă ”Elena Beldiman” din Bârlad,  a relatat judecătorilor că pe 19 mai, seara, când s-a întors de la serviciu soţul, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice a luat-o la ceartă, a lovit-o cu pumnii, a început să distrugă lucruri prin casă şi a încercat să o lovească şi cu un scaun. A scăpat cu fuga. Femeia a relatat că scandalurile e în familie erau dese. A îndurat însă umilinţele şi violenţele, invocând că aveau împreună doi copii. De ruşinea colegilor, nu a mers să-şi scoată certificat medico-legal, decât de două ori, deşi de multe ori era nevoită să-şi acopere urmele agresiunilor lăsate de soţ.

” În mod constant reclamanta a fost agresată, fapte dovedite cu certificatele medico-legale depuse la dosar şi coroborate cu declaraţia martorului audiat de instanţă, care a confirmat faptul că atât în anul 2012 reclamanta a fost lovită de pârât şi a plecat de acasă în pijamale, cât şi faptul că aceasta a fost lovită de pârât în anul 2018 şi când a fost nevoită să fugă de acasă. Violenţele pârâtului faţă de reclamantă se manifestă de mult timp dar aceasta nu a luat nici o măsură legală în interesul celor doi copii pe care îi au şi care erau minori. La ora actuală, deşi ambii copii sunt majori, cel mai mic este la liceu, în clasa a XI-a şi actele de violenţă manifestate de pârât tulbură liniştea acestuia care are în faţă de parcurs un an greu, având în vedere că anul viitor va susţine examenul de bacalaureat. Violenţele exercitate de pârât sunt grave, reclamanta şi-a scos certificat medico-legal doar de două ori deoarece fiind cadru medical i-a fost ruşine de situaţie şi de colegii săi, dar loviturile au lăsat urme evidente de multe ori”, se precizează în hotârea instanţei.

După ultimul scandal, femeia a hotărât să pun capăt situaţiei,adresându-se atât poliţiei cât şi instanţei, care a emis ordin de protecţie împotriva soţului agresor.

Pericolul greu de dovedit dacă agresorii nu lasă urme

De multe ori însă, victimelor le este greu să probeze în instanţă pericolul iminent şi agresiunile partenerilor. Angajata unei grădiniţe din Bârlad, s-a adresat şi ea judecătorilor pentru emiterea unui ordin de protecţie, arătând că bărbatul o agresează fizic, verbal şi o ameninţă cu moartea. În cazul ei, judecătorii nu au emis ordin de protecţie, invocând că nu a fost dovedit pericolul iminent şi că femeia ar răspunde şi provocărilor, atunci când este agresată verbal.

”Reclamanta, deşi invocă ameninţările şi violenţele verbale şi fizice ale pârâtului, a continuat să locuiască în  acelaşi imobil cu pârâtul în toată această perioadă, fără ca reclamanta să se considere ameninţată. Nu rezultă că  a existat o imposibilitate de a locui în imobil numai din cauza comportamentului pârâtului în toată această perioadă, părţile fiind căsătorite de 31 ani, timp în care au locuit în acelaşi imobil proprietate comună. Totodată, instanţa constată că pretinsele acte de violenţă verbală par a fi reciproce, având în vedere probele administrate în cauză. Conflictul dintre părţi poate fi invocat de reclamantă în cadrul altei acţiuni de drept comun - divorţ, însă nu pe calea ordinului de protecţie care este o măsură  cu caracter special, cu un scop bine definit - înlăturarea unei stări de pericol iminent, pericol  ce nu a fost dovedit în cauză”, au invocat judecătorii.

Mame terorizate de fii pentru bani de droguri

Pe lângă soţiile care cad victime soţilor, devin frecvente şi cazul mamelor agresate de fii. În ultimele zile, două femei din Bârlad, au solicitat ordine de protecţie împotriva fiilor şi evacuarea acestora din locuinţă. În ambele cazuri, victimele au afirmat în faţa instanţei că fii sunt extrem de violenţi, provoacă scandal şi le ameninţă cu moartea dacă nu primesc bani pentru a-şi cumpăra etnobotanice şi alcool. Ambele cazuri se aflau în atenţia poliţiştilor, urmare a scandalurilor repetate făcute la domiciliu de tinerii aflaţi sub influenţa stupefiantelor.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite