Mircea Zavate, medicul care se simte ca acasă în sala de operaţie

Mircea Zavate, medicul care se simte ca acasă în sala de operaţie

Mircea Zavate

„Adevărul" vă prezintă poveştile finaliştilor din campania „Doctorii cu care Vasluiul se mândreşte". Doctorul Mircea Zavate (60 de ani), medic chirurg la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU), ocupă locul cinci în topul realizat de „Adevărul" de Vaslui.

Ştiri pe aceeaşi temă

Practică medicina de peste 30 de ani, timp în care a efectuat în jur de 15.000 de intervenţii chirurgicale.

De mic, Mircea Zavate voia să se facă mecanic de locomotivă, deşi avea în familie un medic, pe tatăl său. „Când eram mic mă duceam toată ziua la gară ca să văd trenul", îşi aminteşte chirurgul.

„Abia mai târziu, din liceu, probabil şi la îndemnul tatălui meu, m-am hotărât să dau la Medicină. Dacă nu făceam chirurgie, probabil terminam Medicina fără vreo specializare", povesteşte Mircea Zavate. Chirurgul afirmă că nu şi-ar sfătui copiii să devină medici. „Este o meserie care dacă nu-ţi place, îţi este greu toată viaţa. Cunosc colegi care sunt absolut rataţi pentru că nu au chemare pentru această meserie", argumentează şeful Secţiei de Chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui.

„Medicii se tem să mai intre în gărzi"

Mircea Zavate este preşedintele Filialei Judeţene a Colegiului Medicilor din România (CMR) şi membru în Consiliul Naţional al acestui for care analizează cazurile de malpraxis. În ce priveşte culpa medicală, Zavate recunoaşte că aceasta se datorează modului în care înţeleg să-şi facă meseria unii medici, dar şi a lipsurilor din sistemul sanitar, în special a aparaturilor şi echipamentelor medicale.

„Nu este o exagerare când spun că tot mai multor medici le este frică să intre în gărzi. Aproape zilnic eşti în situaţia de a fi acuzat de malpraxis, pentru că nu poţi face ce ştii din cauza lipsurilor materiale: aparatură medicală, medicamente etc.", este de părere Mircea Zavate.

Mircea Zavate s-a născut pe 27 aprilie 1951 la Iaşi, este căsătorit şi are 3 copii.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările