FOTO Meşterul care îi învaţă pe copii arta încondeierii ouălor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PASIUNE Zeci de copii din Bârlad au învăţat să folosească chişiţa pentru încondeiatul ouălor de Paşte de la meşterul popular Dan Horgan. Motivele folosite pentru încondeiat sunt inspirate din scoarţele ţărăneşti vasluiene

Povestea meşterului popular din Bârlad care a creat o tradiţie din încondeiatul ouălor într-o zonă în care acest meşteşug nu era specific a plecat de la pasiunea pentru arta simplă, ţărănească. Dan Horgan (46 de ani) este meşter popular de 23 de ani şi a intrat în această breaslă mânat de dragostea pentru frumos şi conservarea tradiţiilor populare.

În urmă cu şapte ani a înfiinţat la Bârlad primul cerc pentru copii: „Să redăm Tradiţia!”, proiect realizat în parteneriat cu Asociaţia Astronomică „Sirius” (AAS) – Club UNESCO. Câţiva dintre primii ucenici ai meşterului Horgan s-au specializat  în încondeiatul ouălor de Paşte, în icoane pe sticlă, icoane de vatră sau măşti populare. Rezultatele obţinute de ei la Olimpiadele Naţionale de Meşteşuguri Tradiţionale au dus la înfiinţarea următoarelor două cercuri de meşteşuguri populare la Bârlad: „Tradiţia încotro”, la Cercul Militar, şi „Pe urmele tradiţiei”, cerc găzduit de Biblioteca Municipală „Stroe Belloescu”. La cele trei cercuri vin din plăcere 30 de copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 11 şi 17 ani.

A învăţat singur meşteşugul

Dan Horgan nu a învăţat cum să încondeieze ouă de la părinţi sau de la bătrânii satului vasluian, ci singur. A avut nevoie de ani de muncă şi de studiu pentru a se perfecţiona. Când a ajuns să fie recunoscut pentru ceea ce face, Horgan s-a gândit să-i înveţe şi pe tineri această artă. „Mi-am dat seama că e păcat să nu împărtăşesc şi cu alţii ceea ce am învăţat. În urmă cu şapte-opt ani ani am vorbit profesorul Ioan Adam, preşedintele AAS- Club UNESCO, despre ideea mea. Imediat am pus bazele proiectului. Am dat sfoară-n ţară şi s-au înscris primii opt copii”, a povestit meşterul popular.

Debut cu ouă pictate în tuş

Dan Horgan a fost fascinat de ouăle încondeiate sau închistrite, cum se zice în partea nordică a Moldovei, încă din copilărie. Nu a văzut nicăieri aşa ceva, ci i-a venit pur şi simplu să ia pensula în mână şi să picteze ouăle înroşite de mama lui pentru sărbătorile pascale: „Aveam vreo 6-7 ani când am pictat ouă prima dată. Nu ştiam că în alte zone e o adevărată tradiţie”.

În fiecare an şi-a perfecţionat meşteşugul. De la acuarele şi uleiuri a trecut la tuş. A debutat la Muzeul ţăranului român în 1991, ajutat de o cunoştinţă. „Am pictat 50 de ouă cu tuş. Un adevărat chin, dar nu ştiam că se poate şi altfel. M-am dus la Muzeul ţăranului român, mi-am aşezat frumos ouăle pe o măsuţă şi pe o plăcuţă mi-am scris numele şi loalitatea: Bârlad. Imediat a venit cineva la mine şi mi-a zis că Bârladul nu are tradiţie în încondeiatul ouălor”, a povestit cu nostalgie, pentru „Adevărul”, Dan Horgan.

A fost chemată Aurelia Barbu, muzeograful-şef, pentru a-şi face o părere asupra  modelelor folosite, şi i s-a propus să le lase spre vânzare. Surprinzător, ouăle au avut succes.

Secrete din Bucovina

Dan Horgan a devenit un obişnuit al târgurilor de la Muzeul Satului şi de la Muzeul Ţăranului Român. Meşterii populari din Bucovina, zonă cu tradiţie în încondeiatul ouălor, l-au ajutat să se perfecţioneze. I-a pus chişiţa în mână Felica Poliec, din Vatra Moldoviţei, judeţul Suceava, meşter popular recunoscut pentru încondeierea ouălor. Horgan a adaptat culorile şi motivele folosite zonei din care provine, inspirându-se din scoarţele ţărăneşti.

În 2008, fiind tot la un târg de Paşte la Muzeul Satului, l-a cunoscut pe Laurenţiu Ursachi, muzeograf  la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad. Muzeograful a fost surprins să vadă printre bucovinence şi un meşter din Bârlad. Ursachi i-a recomandat să-i contacteze pe specialiştii de la Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui. De-atunci, Horgan a intrat oficial în rândul meşterilor populari vasluieni, fiind singurul care încondeiază ouă.

Expoziţii în Occident şi ucenici olimpici

Tot din 2008, anul înfiinţării cercului „Să redăm tradiţia”, lucrările realizate de ucenicii lui Horgan au fost înscrise la Concursul Internaţional de Mască Vaslui, iar 11 lucrări au fost premiate. Au urmat alte concursuri şi alte realizări. În 2011, lucrările elevilor săi au participat la un târg în Canterbury – Anglia. Ouăle încondeiate au fost cele mai apreciate. Imediat au urmat expoziţii în Suedia, Danemarca, Polonia şi Franţa.

„Prima expoziţie în străinătate a fost în cadrul unui proiect Comenius, rodul unei tabere de vară la Acriş. Străinii apreciază foarte tare lucrul cu mâna şi au cumpărat lucrările copiilor”, a spus Dan Horgan.

Prezenţa copiilor bârlădeni îndrumaţi de Horgan au ajuns o obişnuinţă la Olimpiadele naţionale de meşteşuguri tradiţionale. În 2012, copiii au luat două locuri II. Bârlădeanca Andreea Burcă s-a remarcat la secţiunea „icoane pe sticlă”, iar Andrei Horgan - la secţiunea „mască populară”.

Citeşte şi:

Campionatul mondial de ciocnit ouă se desfăşoară la Mokrin, la câţiva kilometri de graniţa cu România

FOTO „Vălăritul” şi „scrânciobul”, obiceiuri de Paşti în Vrancea arhaică

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite