Fata violată de tatăl vitreg, audiată fără psiholog până târziu în noapte, asemenea unui infractor. În ce condiţii poate fi  audiat un copil-victimă

Fata violată de tatăl vitreg, audiată fără psiholog până târziu în noapte, asemenea unui infractor. În ce condiţii poate fi  audiat un copil-victimă

FOTO stokesentinel.co.uk

Conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui a declanşat o anchetă în cazul poliţiştilor care au intervenit la sesizarea făcută de copila de 15 ani, care a anunţat la 112 că a fost violată de tatăl vitreg. Indiciile privind încălcarea drepturilor unei victime minore sunt evidente.

Ştiri pe aceeaşi temă

Poliţiştii din cadrul Compartimentului Control Intern al IPJ Vaslui verifică în ce măsură au fost respectate măsurile pentru protejarea victimei, având în vedere că fata a fost audiată fără a fi asistată de un psiholog sau un specialist în consilierea victimelor, iar la final i s-a permis să se întoarcă acasă deşi împotriva tatălui-agresor nu s-a luat nicio măsură. 

Copila de 15 ani a fost audiată sâmbătă, 17 august, până după miezul nopţii, părăsind sediul Poliţiei Bârlad după ora 01.00.

În urma apelului la 112, făcut sâmbătă la ora 20.12, fata a fost transportată de o ambulanţă la spitalul din Bârlad. După ce a fost consultată, a părăsit unitatea medicală, alături de mamă şi o echipă de poliţişti, fiind condusă la sediul Poliţiei.

Potrivit Codului de Procedură Penală, ori de câte ori este necesară audierea unui copil victimă a unei infracţiuni în cursul unor proceduri judiciare penale, se impune ca cel care efectuează audierea să ţină seama de o serie de elemente prealabile ascultării propriu-zise, privitoare la locul unde se desfăşoară audierea, persoanele chemate să participe la audiere, pregătirea copilului în vederea audierii, pregătirea celui care realizează audierea.

Codul de Procedură Penală prevede în mod expres modalitatea de audiere  a persoanei vătămate minore în prezenţa unui psiholog.

Mai mult, potrivit Recomandării nr. 16 /2001 a Consiliului Europei, privind protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale, pentru copiii victime sau martori ai cazurilor de exploatare sexuală este necesară asigurarea unor condiţii speciale de audiere pentru a reduce efectele traumatizante pentru victime, martori şi famiile lor, cât şi pentru a creşte credibilitatea declaraţiilor lor în sensul respectării demnităţii acestora.

Rolul psihologului este de a încuraja copilul 

”Alegerea persoanei/persoanelor care să participe la audiere se realizează în funcţie de vârsta şi nivelul de dezvoltare cognitivă şi emoţională a copilului şi de specificul infracţiunii cercetate. În principiu, este indicat ca o singură persoană să efectueze audierea propriu-zisă, întrucât poate construi mai uşor o legătură emoţională cu copilul, iar acesta se simte mai confortabil să povestească întâmplări mai sensibile. Scopul anchetatorului este acela de a obţine informaţii exacte, pe când cel al psihologului este de a încuraja copilul să-şi exprime sentimentele şi gândurile, fiind mai puţin preocupat de exactitatea lor”, a precizat psihologul Ionel Brătianu, şeful Centrul de primire în regim de urgenţă pentru copilul abuzat, neglijat şi exploatat Bârlad.

Dispoziţiile din Codul de Procedură Penală prevăd că în anumite cazuri (violenţa în familie, viol, agresiune sexuală sau corupere sexuală, rele tratamente) audierea să se efectueze numai de o persoană de acelaşi sex cu persoana vătămată, dacă aceasta face o cerere în acest sens, cu excepţia cazului când organul judiciar apreciază că aceasta aduce atingere bunei desfăşurări a procesului sau drepturilor şi intereselor părţilor. În orice caz, dacă victima este o fetiţă/adolescentă, este recomandat ca audierea să o facă o persoană de acelaşi sex, întrucât alianţa de lucru se creează mai uşor şi astfel cresc şansele de a obţine o declaraţie completă şi precisă.

Mai mult, Codul de Procedură Penală prevede ca audierea să se efectueaze în incinte concepute sau adaptate acestui scop, care să asigure un mediu securizant şi prietenos. De cele mai multe ori, însă, audierea copiilor are loc în birourile Poliţiei sau chiar ”pe teren”, condiţiile prevăzute de procedura penală fiind doar pe hârtie.

Abuzată timp de un an de către tatăl vitreg

Primele verificări efectuate la domiciliul victimei, în cazul de faţă,  arată că fetiţa a continuat să locuiască sub acelaşi acoperiş cu tatăl-agresor până luni, 19 august, când bărbatul a plecat la muncă pe şantier în Bucureşti. Minora a relatat anchetatorilor că era abuzată de tatăl vitreg de un an de zile, dar i-a fost frică să îl reclame, fiind constrânsă psihic de către acesta. Abia sâmbătă seara a rugat o prietenă din vecini să îi ofere telefonul pentru a suna la 112. Mama copilei lucrează în municipiul Bârlad şi nu a bănuit nicio clipă ce i se întâmplă fetei.

Potrivit reprezentanţilor DGASPC Vaslui, femeia nu doreşte separarea de fetiţă şi nici să plece din casa al cărei proprietar este agresorul. Mama copilei susţine că a investit mulţi bani în gospodărie, a contractat credite, iar acum nu concepe să părăsească gospodăria în care a investit. Ea este alături de copila sa.

Adolescenta a fost inclusă într-un program de consiliere psihologică. Ea prezintă tulburări emoţionale specifice victimelor abuzului sexual. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: