Evaziune fiscală de 500.000 de euro în „contul“ unui deputat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarul Dragoş Iftime este acuzat că a cumpărat facturi în alb de la nişte rromi din localitatea ieşeană Grajduri.  Deputatul încearcă acum să-şi demonstreze nevinovăţia în faţa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce procurorii DNA l-au învinuit că ar fi adus un prejudiciu statului de peste jumătate de milion de euro.

Deputatul Dragoş Iftime a fost trimis în judecată la sfârşitul anului trecut de procurorii DIICOT Iaşi, alături de tatăl său, Ionel Iftime, şi de Ionuţ Iftime Atofanei, directorul comercial al firmei familiei deputatului, Koket SA, sub acuzaţia de infracţiuni de crimă organizată.


„Nu am nimic de declarat“


Potrivit DIICOT Iaşi, cei trei „s-au asociat în vederea săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, prin folosirea unor facturi prin care oglindeau operaţiuni comerciale fictive cu (...) reprezentanţi ai Black Company (Grajduri, judeţul Iaşi), societate care în fapt nu avea nicio activitate reală. Conform aceleiaşi scheme financiare, învinuiţii au falsificat documente contabile şi registre contabile, astfet încât au dorit să lase impresia că întreaga evaziune fiscală s-ar fi produs doar în contabilitatea Black Company SRL prin neînregistrarea veniturilor, şi nu în contabilitatea Koket SRL prin înregistrarea de operaţiuni fictive“,  menţionează procurorii în rechizitoriu.


Aceştia mai menţionează că grupul infracţional era coordonat chiar de Dragoş Iftime, iar prejudiciul adus statului se ridică la 500.000 de euro.


Metoda, susţin procurorii, era foarte simplă. Chitanţele şi facturile în alb cumpărate de la firma din Grajduri erau completate ulterior de reprezentanţii Koket SRL, „pentru a justifica în contabilitate intrările de animale de la persoanele juridice, cu toate că acestea proveneau de la persoane fizice, şi a-şi crea posibilitatea de compensare sau rambursare TVA de la bugetul de stat“, mai scriu procurorii DIICOT în actul de acuzare.


„Nu am nimic de comentat despre acest subiect. Cel mai bine este să lăsăm justiţia să-şi spună cuvântul“, a declarat deputatul Dragoş Iftime.

Toţi subprefecţii Vasluiului din ultimii şapte ani dau cu subsemnatul în faţa procurorilor anticorupţie sau încearcă să-şi dovedească nevinovăţia în instanţă după ce au parafat diverse hotărâri prin care mai multe persoane au fost împroprietărite cu zeci de hectare de teren.


Fie că este vorba de actualul subprefect, Ciprian Iftimoaei, foştii subprefecţi Sergiu Marian, Vasile Cătălin Cupşan, Eugen Neacşu sau fostul prefect Ioan Ţibulcă, toţi au ajuns în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) fiind cercetaţi penal pentru infracţiuni ca fals material, uz de fals sau abuz în serviciu.


Terenuri mutate dintr-o semnătură


Potrivit rechizitoriilor întocmite de procurori, înalţii funcţionari falsificau sau semnau ilegal unele hotărâri ale Comisiei de Fond Funciar, pentru ca în final terenuri revendicate în diferite zone ale judeţului să fie înlocuite cu unele aflate în zone centrale.


Un caz elocvent este cel al subprefectului Ciprian Iftimoaei. În 2007, când era consilier al fostului prefect Ioan Zaharia, a semnat în calitate de preşedinte al Comisiei Judeţene de Fond Funciar Vaslui, funcţie pe care nu o poate deţine, potrivit legii, decât prefectul. Iftimoaei ar fi parafat atunci un act prin care împroprietărea un bucureştean cu 50 de hectare de teren la marginea oraşului, asta deşi cu câteva zile înainte, prefectul Zaharia emitea o hotărâre similară, prin care bucureşteanul primea tot 50 de hectare, însă în comuna Micleşti. Practic, consilierul prefectului a „mutat“ dintr-o trăsătură de condei terenul de la Micleşti cu peste 25 de kilometri, până la marginea oraşului Vaslui, o zonă mult mai bine cotată.


După aceeaşi reţetă a „operat“ şi fostul subprefect Sergiu Marian. În 2009, el a fost trimis în judecată alături de o angajată a Prefecturii Vaslui şi de fostul reprezentant al Agenţiei Domeniilor Statului pe judeţul Vaslui, după ce, în iunie 2007, cei trei au modificat conţinutul şi data unei hotărâri a Comisiei Judeţene de Fond Funciar, prin care 44 de hectare de teren, ce urmau să fie atribuite unui fost proprietar într-o comună a judeţului, erau mutate în intravilanul municipiul Vaslui, crescând astfel valoarea terenului de aproximativ 18 ori.


Sergiu Marian a mai fost trimis în judecată de procurorii DNA, în luna iunie a acestui an, fiind acuzat de scoaterea din patrimoniul statului a 21 de hectare, producând o pagubă de 228.000 de lei. „Eu nu am avut niciun fel de problemă nici atunci şi nici acum. Nu mai sunt o persoană publică, este viaţa mea personală şi nu trebuie să vă intereseze pe dumneavoastră“, a spus Marian.


Tot pentru inginerii finaciare, în vara anului trecut, procurorii anticorupţie au început urmărirea penală împotriva foştilor subprefecţi Vasile Cătălin Cupşan, Eugen Neacşu şi a fostului prefect Ioan Ţibulcă. În 2002, aceştia au împroprietărit o bătrână cu un teren în suprafaţă de 1,3 hectare la marginea oraşului, pentru ca la câteva zile cei trei să cumpere acelaşi teren, la un preţ subevaluat.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite