Cum s-au investit sume uriaşe într-un centru de plasament rămas fără copii de mai mulţi ani. Clădirea modernizată a devenit un hotel sub acoperire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sume uriaşe a investit în ultimii doi ani Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui în modernizarea unui centru de plasament, rămas fără copii din anul 2014, dar care este folosit ca hotel pentru invitaţii instituţiei.

Cel mai mare prejudiciu descoperit de Curtea de Conturi în urma controlului de audit realizat la DGASPC Vaslui a fost înregistrat la Centrul de plasament Elena Farago din Bârlad, care a fost închis în anul 2014, pentru că nu mai avea copii. 

Potrivit raportului întocmit de Curtea de Conturi, la Centrul de plasament Elena Farago Bârlad au fost efectuate în perioada 2015-2016 mai multe lucrări de construcţii, reparaţii capitale, lucrări de instalaţii termice, sanitare , electrice, care au atins un volum de fonduri de peste 1,2 milioane lei. Lucrările au fost contractate de un singur furnizor, prin achiziţie directă, echipa de audit constatând că pentru aceste investiţii a fost divizată valoarea contractelor.

În plus, lucrările de moderinzare realizate la centrul de plasament, în ciuda bugetului important alocat, au fost realizate fără a fi prevăzute în planul de investiţii aprobat de Consiliul Judeţean Vaslui, instituţia în subordinea căreia funcţionează DGASPC.

Pe lângă modernizarea clădirii, inspectorii Curţii de Conturi au constatat că în Centrul de plasament Elena Farago au fost cheltuite sume importante şi pentru dotarea unităţii: mobilier, maşini de spălat, aparate de aer condiţionat, maşini de gătit etc care nu aveau numere de inventar şi care, de asemenea, nu s-au regăsit în programul de investiţii pe anul 2015-2016.

”Fondurile pentru derularea acestor lucrări de investiţii nu au fost fundamentate şi nu au fost reflectate în programul de invetiţii, parte din proiectul de buget pe anul 2016 al DGASPC Vasluiînaintat către Consiliul Judeţean. Aceste lucrări de natura investiţiilor şi asimilate investiţiilor nu se regăsesc nici în anexele privind cheltuielile de investiţii”, raport Curtea de Conturi.

Fără copii, dar cu director

Centrul de plasament Elena Farago a rămas fără copii din aprilie 2014. Atunci,  ultimii 14 copii care erau instituţionalizaţi în acest centru au fost redistribuiţi în alte unităţi din cadrul DGASPC Vaslui. 

Surse din cadrul DGASPC au declarat pentru ”Adevărul” că, după ce a fost modernizat, centrul de plasament Elena Farago a fost folosit de conducerea Direcţie pe post de hotel pentru invitaţii care participau la diverse activităţi organizate de DGASPC.

Deşi a rămas fără copii, centrul de plasament are şi în prezent angajaţi şi chiar director. Graţiela Mohor-Obreja este director Centrului de Plasament Elena Farago, dar în pralel este şi preşedinta unei asociaţii sociale care are sediul chiar în clădirea centrului de plasament. Consiliul Judeţean Vaslui a aprobat în anul 2016 darea în folosinţă cu titlul gratuit, pe o durată de trei ani, a două spaţii din cadrul centrul de plasament, Asociaţia de Servicii Sociale Măscurei, a cărei preşedintă este directoarea Graţiela Mohor-Obreja.

Conducerea DGASPC Vaslui nu a comentat în niciun fel neregulile constatate de Curtea de Conturi în urma controlului de audit. Instituţia a avut termen până pe 3 noiembrie să remedieze deficienţele şi să recupereze prejudiciile. DGASPC Vaslui se află într-un colaps financiar fără precendent, cei peste 2.500 de angajaţi neîncasându-şi salariile de două luni. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite