Cum a pus mâna Gigi Neţoiu pe o perlă a viticulturii comuniste. Culisele cedării ilegale a 770 de hectare de teren mănos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA îl acuză pe omul de afaceri Gigi Neţoiu că a intrat în posesia fostei societăţi viticole Vidişamp Huşi, un etalon al viticulturii româneşti în perioada comunismului, fiind împoprietărit în mod ilegal cu peste 770 hectare de teren. Întreaga afacere, afirmă DNA, ar fi fost controlată de senatorul Dan Marian, preşedintele PNL Vaslui.

Dan Marian este acuzat că  instigat funcţionarii din Prefectura Vaslui să retrocedeze ilegal societăţii  Vincon Vrancea, deţinute de omul de afaceri Gigi Neţoiu terenurile aparţinând Vidişamp Huşi. 

Miercuri, 6 octombrie, procurorii DNA au dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de sentorul Dan Marian, omul de afaceri Gigi Neţoiu, a fostei soţii a acestuia Luchi Georgescu, cea care deţine în prezent societatea Vincon Vrancea, a fostului primar de Huşi Tudor Stafie, a fostului subprefect de Vaslui, VasileCătălin Cupşan, precum şi alţi funcţionari din cadrul Prefeturii Vaslui.

Potrivit procurorilor DNA, în cursul anului 2007, societatea viticolă controlată de inculpatul Gigi Neţoiu (Vincon Vrancea n.r.) a dobândit în proprietate, în mod fraudulos, la preţuri sub valoarea de piaţă, suprafaţa totală de 692,685 ha - plantată cu viţă de vie, situată pe amplasamentul fostelor plantaţii ale Vidişamp Huşi teren aflat în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului (A.D.S.).

Concret, spun procurorii DNA, în primăvara anului 2006, Gigi Neţoiu, în înţelegere cu fosta sa soţie Luchi Geogescu (foto jos), a căutat şi identificat o modalitate ilicită prin care să dobândească în proprietate, la preţuri sub valoarea de piaţă, suprafaţa de teren în cauză.

image

Demersurile au fost făcute în contextul în care Neţoiu Gheorghe cunoştea că, potrivit legislaţiei în domeniul fondului funciar, suprafeţele de teren în cauză, aflate în proprietatea privată a statului şi administrate de A.D.S., nu ar fi putut intra în proprietatea societăţii decât prin plata unor sume de bani, la valoarea de piaţă, către foştii proprietari ce deţinuseră suprafeţe de teren pe amplasamentul respectiv, iar cele care nu făceau obiectul solicitărilor de reconstituire a dreptului de proprietate nu puteau fi înstrăinate de către stat, ci doar concesionate.

”Atât personal, cât şi prin intermediul unei alte persoane, inculpatul Neţoiu Gheorghe i-a solicitat inculpatului Marian Dan-Mihai, deputat la data faptelor, ca, în schimbul unor foloase materiale, să determine persoane cu funcţii “cheie” în procesul decizional legat de retrocedări (printre care se aflau şi inculpaţii Cupşan-Cătălin Vasile, Prunilă Daniel, Stafie Tudor) să-l ajute în acest demers infracţiona”, precizează DNA

Funcţionarii respectivi, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, urmau să găsească, să deruleze şi să se implice într-o procedură ilicită care, sub aparenţa unei activităţi legale de retrocedare către persoane îndreptăţite la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri din judeţul Vaslui, să aibă ca rezultat obţinerea în proprietate, de către societatea viticolă controlată de inculpatul Neţoiu Gheorghe, a celor 692,685 ha cu viţă de vie.

Acuzaţiile aduse împotriva senatorului Dan Marian

Senatorul Dan Marian, la vremea respectivă deputat, este acuzat că a controlat “din umbră” procesul de retrocedare, implicându-se personal pe fiecare etapă (validare de către Comisia Judeţeană de Fond Funciar Vaslui, predare de către A.D.S., emitere titluri de proprietate) şi cunoscând că activitatea este contrară legislaţiei aplicabile în materia fondului funciar: documentele aflate la dosarele de retrocedare întocmite la nivelul comisiei judeţene sunt incomplete, necorespunzătoare situaţiei de fapt şi contrare actelor normative incidente în cazurile respective de retrocedare. 

”Acest aspect i-a fost adus la cunoştinţă pe parcursul derulării procedurii, dar inculpatul Marian Dan-Mihai a insistat în demersurile ilicite faţă de persoanele sus-menţionate pentru a finaliza procedura de retrocedare”, subliniază procurorii DNA.

Potrivit procurorilor, parlamentarul ar fi instigat funcţionarii publici implicaţi să facă următoarele demersuri:

- să organizeze activitatea de retrocedare prin solicitarea implicării primarilor şi a unor funcţionari publici din cadrul comunelor, în sensul întocmirii unor documente contrare normelor de fond funciar. De asemenea acestora le-a fost indicată şi modalitatea de formulare a propunerilor de validare, prin introducerea pe ordinea de zi şi prezentarea cazurilor în cadrul şedinţelor Comisiei Judeţene de Fond Funciar Vaslui în modalitatea în care să se asigure de reuşita validării propunerilor nelegale formulate.
- să se implice, cu încălcarea prevederilor legale, în derularea, în şedinţele de fond funciar, a unei proceduri de validare a radierii unor persoane îndreptăţite la reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenuri agricole, pe raza mai multor comune şi atribuirea altora, pe amplasamentul fostei Vidişamp (plantaţie de vie), din rezerva A.D.S.

- să aprobe prin vot în şedinţele Comisiei Judeţene de Fond Funciar Vaslui validarea şi nu au iniţiat sistarea activităţilor ilicite atunci când le-au constatat.

- să se ocupe de avizarea, semnarea şi înaintarea către A.D.S. Bucureşti a dosarelor de retrocedare şi, ulterior, au semnat titlurile de proprietate emise nelegal.

Ulterior, reprezentanţii A.D.S., cu încălcarea legislaţiei aplicabile în materia fondului funciar, au avizat documentaţia de retrocedare şi întocmire a protocoalelor de predare-preluare a terenurilor respective.

Prejudiciul creat în urma retrocedărilor ilegale

”După predarea de către ADS Bucureşti a suprafeţelor de teren, către comisiile de fond funciar din municipiul Huşi şi alte două comune, au fost emise titluri de proprietate pentru o suprafaţa de 692,685 ha (aceasta în condiţiile în care hotărârile Comisiei Judeţene de Fond Funciar Vaslui au vizat o suprafaţă totală de 636,44 ha, iar prin Protocoalele de predare-preluare s-a predat suprafaţa totală de 770,53 ha). În aceste condiţii, pe de o parte Statul Român (titular al dreptului de proprietate, exercitat prin intermediul A.D.S.) a fost prejudiciat cu suma de 9.598.656 lei. Aceasta reprezintă diferenţa valorii noului amplasament şi valoarea de piaţă a vechilor amplasamente la care persoanele ar fi fost îndreptăţite pentru reconstituirea proprietăţii”, menţionează procurorii anticorupţie.

Senatorul Marian, demisie de onoare şi retragere de la parlamentare

Dan Marian, liderul liberalilor din judeţul Vaslui, şi-a anunţat joi seara demisia de la conducerea filialei judeţene şi din funcţia de membru al Biroului Politic Naţional al PNL. Senatorul a anunţat totodată că îşi retrage şi candidatura de la alegerile parlamentare din decembrie, Dan Marian fiind desemnat primul pe listă la Senat. ”Mă voi lupta să îmi demonstrez nevinovăţia, pentru că sunt nevinovat. Sunt supărat, dar nu voi sta cu mâinile încrucişate ci îmi voi concentra toată energia pentru a lupta pentru drepturile mele”, a declarat senatorul vasluian.

Acuzaţiile şi inculpaţii din dosarul Vidişamp

MARIAN DAN-MIHAI, la data faptei deputat în Parlamentul României şi preşedinte al biroului politic teritorial al unei formaţiuni politice – Filiala Vaslui, cu privire la săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

CUPŞAN-CĂTĂLIN (fost CUPŞAN) VASILE, la data faptei secretar general al Instituţiei prefectului judeţului Vaslui şi secretar al Comisiei Judeţene de Fond Funciar Vaslui, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

LUCA (fostă STAN) GABRIELA, la data faptei funcţionar public în cadrul Instituţiei Prefectului judeţului Vaslui, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

PRUNILĂ DANIEL, la data faptei membru al Comisiei Judeţene de Fond Funciar Vaslui, respectiv de director al OCPI Vaslui, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

STAFIE TUDOR, la data faptei primar al municipiului Huşi, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

NEŢOIU GHEORGHE, la data faptei administrator în fapt al unei societăţi viticole, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de :
- instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
- instigare la complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, în formă continuată,
- spălare de bani, în formă continuată,

GEORGESCU (fostă VASILE) LUCHI, la data faptelor acţionar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al unei societăţi viticole, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
- instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
- instigare la complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, în formă continuată,
- spălare de bani, în formă continuată.

Toţi cei şapte au fost puşi sub control judiciar, fiind obligaţi să nu părăsească teritoriul României, să nu comunice între ei şi să se prezinte în faţa autorităţilor ori de câte ori sunt chemaţi.

Procurorii DNA au anunţat că ”în cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane”. Printre cei care au fost audiaţi, s-a numărat şi omul de afaceri Adrian Porumboiu. Acesta a negat că ar avea o legătură cu acest caz, afirmând că procurorii DNA au verificat doar nişte mese organizate la restaurantele sale.

Vincon Vrancea, al treilea producător de vinuri pe piaţa internă, este deţinută în prezent de fosta soţie a lui Neţoiu, care este considerată cea mai puternică femeie din industria vinului din România.
Luchi Georgescu este supranumită „marea doamnă a vinului românesc", este deţinătoarea pachetului majoritar de acţiuni la  Vincon, firmă care exploatează 1500 de hectare de vie în Vrancea şi 60 de hectare la Săhăteni şi care produce, în medie, 25 milioane de litri de vin anual.

Gigi Neţoiu a fost eliberat din închisoare în decembrie 2015, el fiind condamnat la trei ani şi patru luni în dosarul "Transferurilor".

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite