Cum este distrus ecosistemul format în 40 de ani la barajul „Râpa albastră”: mica deltă transformată într-o baltă de peşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pământ uscat a luat locul luciului de apă FOTO Sabina Ghiorghe
Pământ uscat a luat locul luciului de apă FOTO Sabina Ghiorghe

Barajul "Râpa albastră", rezerva de apă a Bârladului în caz de secetă, se duce pe apa sâmbetei. Mica deltă formată la marginea zecilor de hectare de luciu de apă dispare văzând cu ochii, nefiind protejată de autorităţi. Păsările care şi-au făcut casă în stufărişul din jurul barajului au fost lăsate fără loc de cuibărit

Mica deltă formată în jurul barajului „Râpa albastră”, situat în apropierea municipiului Bârlad, e la un pas să fie distrusă iremediabil. Stufărişul a fost înlocuit de uscat, zecile de lebede care care puteau fi văzute pe ape şi-au căutat alt loc de iernat, iar raţele şi gâştele sălbatice, cormoranii şi lişiţele îşi găsesc tot mai greu loc unde să depună şi clocească ouăle.

Peisajul este dezolant după ce timp de trei ani la rând apa a fost lăsată să se scurgă în pârâul Bârlad de două ori pe an. Aproape jumătate din cele 110 hectare pe care se întindea luciul de apă s-a transformat în mlaştină şi teren uscat.  Semnale de alarmă trag ecologiştii care vedeau în acest loc o mică deltă formată în jurul lacului artificial. Odată cu venirea primăverii, administratorii barajului au decis să deverseze apa din nou.

După o iarnă lipsită de precipitaţii, localnicii se aşteaptă la o vară caniculară şi secetoasă. Golirea barajului e privită ca o ameninţare care are impact nu doar asupra mediului, dar şi al distrugerii singurei surse de apă pentru satele din jur în caz de secetă. În numai două zile, nivelul apei a scăzut cu un metru. Măsura este luată la solicitarea administratorului luciului de apă care a obţinut permisiunea de la Apele Române pentru a deversa apa în limita a jumătate de metru în înălţime.

barajul rapa albastra

„În urmă cu numai 3-4 ani, aici era un cârd de vreo 45-46 de lebede. Stoluri întregi de raţe sălbatice şi cormorani zburau deasupra luciului de apă. Au fost tăiate sălciile, a fost ars stufărişul, apa a fost deversată. Era o frumuseţe din care nu a mai rămas nimic. Din mica deltă formată şi un baraj imens care alimenta cu apă industrială Fabrica Rulmentul a rămas doar o crescătorie de peşte. Nimeni nu se gândeşte la impactul de mediu. În două zile a scăzut apa cu un metru”, a spus cu nostalgie un localnic.

Luciul de apă se întindea până la marginea satului Drujeşti, comuna Băcani. Acum, distanţa de la malul apei până la sat este de aproape doi kilometri. În anii trecuţi, când era secetă, veneau oamenii cu cisternele să ia apă pentru animale când secau izvoarele. De doi-trei ani acest lucru nu mai e posibil.

Reacţia autorităţilor

Barajul „Râpa albastră” este în administrarea societăţii Apele Române Vaslui care a concesionat luciul apei unui întreprinzător privat.

„Facem o descărcare de apă pe jumătate de metru înălţime la solicitarea societăţii care a închiriat luciul de apă. Acum, volumul de este de 4.700.000 metri cubi de apă şi va scădea până la patru milioane. După manevră rămâne suficient de multă apă în baraj. Avem un contract cu societatea respectivă şi când vor să pescuiască reduc nivelul apei”, a spus, pentru „Adevărul”, Gheorghe Chelsăi, directorul de la Apele Române Vaslui.

În ultimii ani, autorităţile bârlădene au lansat ideea de a renunţa să alimenteze oraşul de la Barajul "Cuibul Vulturilor" pentru a reduce din cheltuieli, distanţa de oraş fiind mai mare şi cheltuielile pentru pomparea apei uriaşe. Ideea de a alimenta oraşul cu apă de la Barajul "Râpa Albastră" a venit la câţiva ani după ce Fabrica "Rulmentul" a renunţat la această sursă şi a forat puţuri proprii.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite