Descoperirea procurorilor într-o comună din Vaslui: 133 de localnici vizaţi într-o anchetă privind indemnizaţii false de handicap. Orbul care face şcoala de şoferi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciprian urcă cu greu rampa de la Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap

Autorităţile din Vaslui au declanşat o anchetă într-o comună din judeţ, existând suspiciuni că mai multe persoane primesc ajutoare financiare pentru handicap, deşi sunt sănătoase.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui a declanşat o anchetă în cazul persoanelor cu handicap din localitatea vasluiană Dumeşti, în cazul cărora s-ar fi acordat în mod ilegal gradul de handicap, existând suspiciunea unor fapte de corupţie.  

”Poliţiştilor Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în comuna Dumeşti ar exista mai multe persoane care beneficiază de ajutoare financiare acordate de stat pentru boli cu handicap, deşi n-au acest drept. Întrucât din sesizare ar rezulta fapte care intră în competenţa procurorului, cauza a fost declinată, cercetările fiind preluate de către procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui”, a declarat Alina Tonică, purtător de cuvânt al IPJ Vaslui.

Cele 133 de persoane cu handicap din comuna Dumeşti care primesc îndemnizaţie de la stat au ajuns în atenţia autorităţilor, în urma unor reclamaţii cu privire la gradul de handicap în care au fost încadrate de către comisia de specialitate. Unii dintre localnici acuză pe unele dintre ele că încasează ilegal banii de la stat, în condiţiile în care nu ar suferi de fapt de bolile consemnate în documente. Un astfel de exemplu este cel al unui tânăr care, deşi ar avea probleme grave cu vederea, urmează cursurile unei şcoli de şoferi. 

Indemnizaţie încasată ilegal 3 ani

Reprezentanţii Agenţiei Judeţene de  de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Vaslui au declanşat, la rândul lor, verificări atât în comună cât şi la comisiile de evaluare a persoanelor cu handicap, copii şi adulţi.
Din primele verificări, au fost descoperit două persoane care au încasat ilegal de la primărie suma de 40.317 lei constând în indemnizaţie de însoţitor pentru persoane cu handicap. Una din cele două persoane a încasat necuvenit, timp de peste trei ani, suma de 29.000 de lei. În cel de-al doilea caz, prejudiciul se ridică la 11.000 de lei şi reprezintă o diferenţă de bani pe care persoana în cauză a primit-o după ce i s-a schimbat încadrarea în grad de handicap, de la grav la accentuat. 

Reprezentanţii AJPIS a dispus şi reanalizarea încadrărilor în grad de handicap pentru trei copii, printr-un consult suplimentar făcut de către un alt medic specialist. De asemenea, s-a propus şi evaluarea la domiciliu a şapte beneficiari adulţi care au primit certificate de handicap înainte de anul 2000.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite