Şase sfaturi pentru a scăpa de caniculă. Ce trebuie să faci şi ce nu trebuie să faci pentru a suporta temperaturile tropicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şase sfaturi pentru a scăpa de caniculă FOTO Adevărul
Şase sfaturi pentru a scăpa de caniculă FOTO Adevărul

Medicii recomandă ca în perioada caniculară să respectăm o serie de sfaturi. Copiii de vârstă mică şi bătrânii sunt principalele categorii de vârstă afectate de căldură

Odată cu instalarea codului galben de caniculă, Direcţia de Sănătate Publică Vaslui a emis o serie de recomandări populaţiei:

1. Evitarea, pe cât posibil, a expunerii prelungite la soare între orele 11-18.

2. Consumul de alimente proaspete, achiziţionate din magazine care dispun de instalatii frigorifice funcţionale, dar şi fructe şi legume proaspete (pepene galben, pepene roşu, prune, castraveţi, roşii) - alimente cu valoare calorică mică şi cu un conţinut mare de apă.

3. Evitarea consumului de alimente uşor perisabile şi a băuturilor alcoolice, dar şi a celor cu un conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr – sucuri racoritoare carbogazoase. Totodată, se recomandă consumul de apă din surse verificate pentru a nu pune în pericol sănătatea consumatorilor.

4. Evitarea activităţilor în exterior care necesită consum mare de energie (sport, grădinărit, etc). Dacă este absolut necesar expunerea la soare între orele amiezii, se recomandă o ţinută adecvată: pălărie de soare, ochelari de soare, haine lejere, din fibre naturale şi culori deschise.

5. O atenţie deosebită trebuie acordată în această perioadă copiilor, vârstnicilor şi bolnavilor cu afecţiuni cardio-vasculare. Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în această perioadă, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

6. Hidratarea corespunzătoare şi supravegherea copiilor, realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer. Copiii nu vor fi scoşi din casă decât în afara perioadei caniculare din zi şi, obligatoriu, cu pălăriuţa de protecţie pe cap. La cel mai mic semn de suferinţă a copilului, se recomandă prezentarea la medicul de familie care va decide conduita terapeutică.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite