FOTO 70.000 de euro pentru educarea copiilor romi din ghetoul bârlădean: “Aceşti copii trebuie salvaţi de proprii părinţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

50 de copii de etnie romă vor beneficia de educaţie în cadrul unui proiect cu finanţare de aproape 72.000 de euro. Scopul este de a combate analfabetismul în sânul acestei comunităţi şi a abandonului şcolar

Proiectul “Sprijin pentru educaţia copiilor romi defavorizaţi” este implementat de Asociaţia Inima Reginei în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltare Continuă AD PLUS Iaşi şi este un proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Proiectul se va derula pe parcursul a 14 luni, iar valoarea finanţării este de 71,803.91 €.

Toţi aceşti copii provin din rândul familiilor de romi ce locuiesc în celebrul complex de căsuţe  inaugurat de Primăria Bârlad în 2010, proiect pentru realizarea căruia au fost investiţi un milion de euro. Construcţiile moderne au fost transformate în veritabile ghetouri la scurt timp după darea în folosinţă. Se doreşte ca prin educarea tinerei generaţii, copiii de etnie romă de astăzi care trăiesc în condiţii insalubre şi sunt lipsiţi de sprijinul şi educaţia părintească, să devină adulţi total diferiţi de părinţii lor.

“Aceşti copii trebuie salvaţi de proprii părinţi. Ei nu au nicio vină că cei care le-au dat viaţă nu-i îndrumă în niciun fel, nu-i încurajează să meargă la şcoală, ori pleacă în străinătate şi îi lasă în grija vecinilor. Mândria noastră e că am reuşit să ridicăm câţiva copii din sânul acestei comunităţi, au ajuns să facă studii superioare. Sunt exemple puţine dar acestea ne încurajează să mergem mai departe”, a spus Adriana Tunaru (foto jos), preşedintele asociaţiei Inima Reginei.

image

Concret, 50 de copii aparţinând comunităţii de etnie romă din municipiul Bârlad vor participa la diverse activităţi, activităţi care au drep scop prevenirea abandonului şcolar şi spriinirea integrării şcolare şi sociale a copiilor romi.

Astfel, 15 copii de vârstă preşcolară vor participa la un program de tip grădiniţă, 26 de copii vor fi implicaţi în activităţi de tip after school, 4 elevi de gimnaziu vor participa la un program de mentorat în vederea pregătirii pentru şcoală iar 5 copii diagnosticaţi cu probleme neuro-psihice vor beneficia de activităţi de psihoterapie.

image

Pe lângă aceste activităţi principale mai sunt prevăzute şi alte activităţi: activităţi săptămânale artistice şi de dezvoltare a abilităţilor practice pentru 45 de copii, activităţi de consiliere pentru părinţii celor 5 copii cu probleme neuro-psihice, oferirea unei gustări zilnice pentru copii implicaţi în proiect dar şi transport gratuit, în scopul facilitării accesului la şcoala şi participării la activităţile din proiect.

Lansarea proiectului a fost făcută de Monica Ghenghea şi Marinela Marcu, din partea Asociaţiei pentru Dezvoltare continuă AD Plus Iaşi.

image

Acesta este al treilea proiect cu finanţare europeană, din 2011 până în prezent, de care beneficiază copiii romi aflaţi în evidenţa Asociaţiei Inima reginei.

Citeşte şi:

FOTO Cum au transformat romii un cartier nou în ghetou  Un cartier de locuinţe sociale din Bârlad, construit special pentru romi, arată distrus după patru ani de la inaugurare. Din cauza stării jalnice a clădirilor şi din cauza datoriilor acumulate, urmează să fie evacuaţi silit primii locatari.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite