Un profesor de istorie dă lecţii de promovare turistică Primăriei Severinului: a făcut pe banii lui o hartă şi opt cărţi poştale cu obiectivele oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frumuseţile naturale şi vestigiile istorice ar putea face din municipiul Drobeta Turnu Severin un centru turistic de invidiat. Asta, desigur, dacă şi autorităţile ar înţelege că din turism se fac bani. Până una alta, cel care s-a gândit la realizarea unei hărţi turistice cu monumentele istorice ale oraşului este un profesor de la un liceu severinean.

„Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă" este un vechi proverb românesc, pe care Primăria Turnu Severin pare că l-a uitat. Oraşul de la Dunăre ar putea trăi bine mersi din turism, dacă autorităţile ar ştii să pună în valoare vestigiile istorice.  Iată însă că prima hartă cu monumentele istorice şi alte obiective de interes turistic a fost realizată la Drobeta Turnu Severin nu de primăria oraşului, ci de un profesor de istorie de la prestigiosul Colegiu Naţional „Traian”. De altfel, Primăria nu a făcut nici măcar efortul de a-i răspunde profesorului la întrebarea dacă doreşte să finanţeze această iniţiativă.

„Iniţial, am vrut să fac în cadrul unei cărţi speciale pentru istoria municipiului Drobeta Turnu Severin, numai că erau foarte mari costurile de finanţare, iar Primăria a refuzat sau nu ne-a dat un răspuns dacă ne finanţează şi atunci a trebuit să facem materialele prin forţe proprii”, spune prof. dr. Nicolae Prună de la CN „Traian”.

În felul acesta, profesorul a realizat această hartă şi 8 cărţi poştale cu eforturi materiale proprii. Se gândeşte însă că o bună promovare a oraşului ar putea atrage în zonă o mulţime de turişti.

„Noi vrem ca fiecare severinean să cumpere cel puţin o carte poştală şi să le ofere prietenilor, rudelor, apropiaţilor, cunoscuţilor din ţară, din  străinătate pentru că în felul acesta fiecare punem o cărămidă la promovarea oraşului. În felul acesta putem să ne promovăm şi să dezvoltăm oraşul, în felul acesta fiecare punem o cărămidă la promovarea oraşului fiindcă noi avem foarte multe obiective istorice, care trebuie să fie făcute cunoscute”, mai  spune profesorul.

Profesorul a realizat aceste materiale cu ajutorul arhitectului severinean Alexandra Dăescu, care se ocupă cu restaurarea monumentelor istorice din Turnu Severin. Harta Severinului şi cele opt cărţi poştale sunt deja la vânzare în librării, magazine, hoteluri, hipermarketuri.

În ultimii ani, Severinul a căzut într-un nemeritat con de umbră din punct de vedere turistic, deşi oraşul se poate mândri cu zeci de obiective turistice de interes internaţional.  Tour operatorii s-au plâns de imaginea dezolantă a Portului Turnu Severin, dar şi de faptul că în afara Muzeului Regiunii Porţilor de Fier turiştii străini nu aveau ce să mai viziteze în oraşul de la Dunăre. Piciorul Podului lui Apolodor din Damasc, Termele Drobetei, amfiteatrul roman, Cetatea Medievală uitate în negura timpului din cauza lipsei de fonduri, dar şi a nepăsării autorităţilor locale sunt reabilitate acum cu ajutorul fondurilor europene. De circa cinci ani  aceste obiective istorice au intrat într-un amplu proces de reabilitare şi până la această oră nicio lucrare nu a fost finalizată.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite