Turnu Severin: Chiţău Ştefan, omul potrivit la locul potrivit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Chiţău Ştefan, omul potrivit la locul potrivit
Turnu Severin: Chiţău Ştefan, omul potrivit la locul potrivit

Ajuns în anul 1978 din Timişoara, locul unde a făcut studiile de policalificare în sudură şi instalaţii termice, Chiţău Ştefan a participat la diferite construcţii importante din judeţul Mehedinţi. Fabrica de Anvelope, Şantierul Naval, Laminorul, CCH-ul, Întreprinderea Mecanică, şi multe şcoli din municipiu.

Un muncitor calificat în instalaţii termice este meseriaşul care nu trebuie să lipsească din echipa de lucru al unui inginer care proiectează o clădire în care se are în vedere factorul de igienă, eficienţă şi sănătate. Un astfel de om este  Ştefan Chiţău. Provenind dintr-o familie simplă, din judeţul Suceava, a ajuns în Oltenia, în Mehedinţi la începutul anilor 1978 şi a participat de atunci la construcţia multor clădiri importante din municipiul Drobeta Turnu Severin dar şi  în judeţ. 

,,Început cu plăcere şi curiozitate cursul de policalificare în instalaţii termice şi sudură, care l-am finalizat în anii şaptezeci, a fost pentru mine, un om simplu din satul sucevean Dolheşti, oportunitatea să mă gândesc la viitor cu alte perspective. Ajuns pentru studii la Timişoara, m-am specializat în lăcătuşerie în instalaţii şi sisteme de încălzire a apei, sisteme de filtrare a aerului şi sudură autogen”, începe povestea sa Ştefan Chiţău, un om cu o funcţie cheie în orice echipă de muncitori în construcţii. 

Pe plaiuri mehedinţene

Ajuns în Severin în luna aprilie a anului 1978, după ce a lucrat la Intreprinderea Dermatina din Timişoara, s-a angajat în cadrul TCIND, o instituţie care se ocupa în special cu construcţiile industriale. ,,De la Dermatina, locul unde am lucrat la începutul carierei mele, când aveam numai 17 ani, am plecat din Timişoara şi am ajuns în Severin la întreprinderea de construcţii TCIND, aparţinând judeţului Mehedinţi. De atunci nu am mai plecat de pe plaiurile mehedinţene, aici întemeindu-mi o familie şi găsindu-mi prieteni care mi-au rămas fideli până la vârsta care o am acum de 54 de ani.” Cu o soţie şi un copil, Ştefan Chiţău a trebuit să muncească din greu să poată da o educaţie bună şi să ofere un trai decent familiei sale, care l-a sprijinit oferindu-I respectul care i se cuvine unui soţ şi tată.


Greul muncii şi satisfacţia

Trezirea la orele dimineţii, lucrul la temperaturi ridicate sunt unele din amănuntele neplăcute din viaţa unui mucitor în construcţii, în special unul care se ocupă de sudură şi instalaţii. Reţelele termice folosite pentru încălzirea diferitelor obiective, reţelele interioare, alimentarea cu apă staţiile de pompe pentru ridicarea presiunii acestea sunt obiectul muncii unui instalator ca Ştefan Chiţău.

,,Nu mă laud cu munca mea fiindcă ştiu că tot ce s-a făcut prin mâinile mele a fost pentru buna funcţionare a construcţiilor la care am lucrat. Satisfacţia cea mai mare este aceea să ştiu că am pus împreună cu colegii mei de muncă, temeliile la multe fabrici şi intreprinderi care s-au dovedit ca fiind importante pentru judeţul Mehedinţi, pentru producţia lor şi pentru locurile de muncă create prin acestea. Am participat la construcţia anumitelor obiective ca Fabrica de Anvelope, Şantierul Naval, Laminorul, CCH, Intreprinderea Mecanică şi cel mai important pentru mine, anumite şcoli şi grădiniţe din municipiu şi judeţ. Căldura care o primesc elevii mici şi mari în timpul orelor de curs, faptul că nu le îngheaţă mâinile pe condei asta îmi crează satisfacţie.”, încheie zâmbind Ştefan Chiţău, un o simplu dar care prin atitudinea sa, dovedeşte nobilimea unui muncitor de rând cu scopuri mari.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite