Turnu Severin: Fermă de capre la Ilovăț

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deși este relativ nouă, fiind inaugurată cu aproape doi ani în urmă, ferma de capre de la Ilovăț poate deveni, în scurt timp, un important producător de lapte și brânză. Actualmente, animalele produc peste 100 de litri de lapte zilnic.

Ilovățul este o localitate mehedințeană foarte activă în ceea ce privește infrastructura. Cunoscută în special pentru azilul de bătrâni aflat în contingența sa, comuna se poate mândri și cu ferma de capre, așezată pe dealurile Șovarnei și Ilovățului. Inaugurată în urmă cu aproape 2 ani, ferma adună în momentul de față circa 400 de capete, cuprinzând aici capre, iezi și țapi. Sătenii care se ocupă zilnic cu îngrijirea locului, dar și a animalelor sunt oameni extrem de primitori, gata oricând să vorbească despre munca lor și chiar să se mândrească cu ea.

Ferma are mai multe segmente, cum ar fi staulul, depozitul de înmagazinare a produselor sau ustensilele folosite, așa că oamenii au foarte multă treabă toată ziua. ”Le mulgem de două ori pe zi, mergem cu ele la păscut tot de două ori pe zi și apoi mai este de curățenie, sunt multe de făcut pe aici”, ne spune Angelica Siminescu, care face parte din personalul de la fermă. Se vede cu ochiul liber că oamenii își fac treaba cu plăcere, deși este destul de solicitantă. Numai mirosul din staul poate speria un neavizat, însă pentru ei e un lucru perfect normal, un lucru cu care s-au obișnuit de-a lungul timpului.

Mulsul caprelor

Atracția principală a fermei este mulsul caprelor. Acesta se face manual, fără aparate sau mașinării, ca în vremurile de odinioară, când totul în agricultură și zootehnie era natural. Oamenii se aliniază unul lângă celălalt, fiecare cu câte o capră și cu nelipsita găleată. Mulsul nu este numai o îndatorire, o sarcină de serviciu, este și un mijloc de socializare, de interacțiune. Oamenii își povestesc pățaniile din ziua precedentă, primesc și oferă sfaturi, dar toate acestea fără ca productivitatea să sufere câtuși de puțin. Experiența oamenilor își spune cuvântul, iar gălețile se umplu văzând cu ochii. Oamenii din zonă sunt încântați de existența fermei și spun că laptele de capră este foarte căutat pentru proprietățile sale benefice organismului uman. ”O astfel de fermă destul de aproape de Severin, dar și de județul Gorj, poate face ca prețurile la laptele și brânza de capră să fie mai mici. Costurile sunt mici când ai producție proprie, iar transportul nu înseamnă mai nimic”, susține Nicolae Popcea, un comerciant de brânză de capră care realizează importanța unor astfel de ferme în zone apropiate marilor orașe.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite