Sacrificaţi şi favorizaţi, judecată cu dublă măsură pentru restanţierii la căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Serviciului de Termoficare se arată intransigenţi cu locatarii blocurilor din Severin, dar au mâinile legate când e vorba de bugetarii cu datorii colosaleInstituţiile publice de interes local şi judeţean au acumulat restanţe totale de aproape patru milioane de lei, sub pavăza unei legi care le protejează de debranşare.

Serviciul de Termoficare din cadrul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu Severin a sistat în acest an, în luna mai, alimentarea cu apă caldă a 64 de asociaţii de proprietari din municipiu, care înregistrau restanţe medii sub 300.000 de lei la plata facturilor.

Nouă dintre asociaţii, care nu au achitat încă nimic din sumele datorate, sunt ţinute în continuare la regim de duşuri reci, încă din primăvară.
În timp ce Serviciul de Termoficare ia măsuri dure în cazul locatarilor, instituţiile publice sunt însă libere să acumuleze datorii uriaşe.

Restanţele celor din subordinea Consiliului Local Severin ating un total impresionant: 3.228.952 de lei. Clasamentul este deschis de Colegiul Lorin Sălăjan, cu o notă de plată de 780.996 de lei, potrivit datelor furnizate de Serviciul de Termoficare.

Urmează Colegiul Naţional Gheorghe Ţiţeica, care are de achitat 673.416 de lei. În cazul primei unităţi de învăţământ, reprezentanţii ei nici nu recunosc suma revendicată de RAAN.

„Erau 550.000 de lei la finele anului şi, în limita creditelor primite, s-au plătit 150.000. S-au alocat bani de la Primărie, numai că nu sunt destui ca să acopere datoria. De exemplu, Primăria dă 50.000 de lei, iar noi avem de plătit o factură de 100.000.

În plus, noi suntem centru bugetar, avem şi şcolile generale nr. 3, 7 şi 15, dar şi Şcoala de Arte şi Meserii“, a precizat Leontina Niţoi, directoarea Colegiului Lorin Sălăjan.

Reprezentanţii municipalităţii susţin că au alocat bani pentru achitarea datoriilor la căldură, deşi nu pot preciza câţi. De ce nu au fost stinse restanţele şi ce s-a întâmplat, mai precis, cu fondurile nu cunosc şi nu par prea interesaţi să afle.

 „Nu ştiu să vă spun suma, asta este de când am făcut bugetul, la începutul anului. Le-am repartizat atunci anumite sume, eu ştiu ce-au făcut cu banii?

Nu ştiu dacă am timp acum şi dacă mă interesează să studiez foarte tare această problemă. O s-o facem atunci când o să aibă loc rectificarea bugetară“, a declarat viceprimarul Mircea Grosu.

La rândul lor, instituţiile din subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Mehedinţi au strâns datorii de 681.000 de lei, sumă din care 419.498 de lei reprezintă doar restanţele Spitalului Judeţean.

„CJ a preluat unitatea la finele anului trecut. Datoriile sunt mai vechi, iar finanţarea spitalului este mixtă, nu doar din sume alocate de consiliu. Modul în care reuşesc să achite aceste sume ţine şi de gestiunea internă“, a declarat Cristian Sallai, administratorul public al CJ Mehedinţi.

Cornel Dumangiu, şeful Serviciului de Termoficare, îl contrazice: datoriile nu sunt vechi, ci datează din ultimul an.

„Spitalul acumulase debite foarte mari. În 2010 a ajuns cu plata facturilor la zi, însă de aproximativ un an n-a mai reuşit să plătească“, a spus el. 
Salvarea, aşteptată la rectificare

Cum au ajuns bugetarii să datoreze sume al căror total se apropie de patru milioane de lei este explicabil: nu riscă nimic, pentru că, spre deosebire de locatarii blocurilor, nu pot fi debranşaţi.

„Legea din domeniul furnizării energiei termice nu permite sistarea livrării de agent termic către instituţiile bugetare. Noi i-am notificat, ei au motivat că se confruntă cu mari probleme financiare.

La finele lunii august se fac nişte rectificări bugetare, poate vor obţine nişte bani ca să mai achite din datorii“, a menţionat Cornel Dumangiu.

Într-adevăr, în cazul în care ar fi oprită căldura pentru şcoli şi spital, ar avea de suferit, la iarnă, elevii şi pacienţii. Sunt însă şi instituţii cu datorii în cazul cărora debranşarea n-ar afecta alte categorii de persoane.

Spre exemplu, Casa Municipală de Cultură, care are de plătit 267.896 de lei, sau chiar Primăria Severin, cu restanţe de 12.822 de lei.

„Singura posibilitate de a recupera aceste datorii rămâne calea instanţei, însă, fiind instituţii cu caracter social, se va încerca o eşalonare a datoriilor. Ultima etapă ar fi executarea silită, dar nu cred că se va ajunge aici“, a conchis şeful Serviciului de Termoficare. 



Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite