Navigaţia pe Dunăre se desfăşoară cu restricţii din cauza cotelor scăzute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
navigaţia pe Dunăre ar putea fi blocată
navigaţia pe Dunăre ar putea fi blocată

Este din nou alertă pe Dunăre, pentru că nivelul apei scade cu aproape 3 centimetri pe zi. Şi va continua să scadă, anunţă hidrologii. Navigaţia pe fluviu se poate bloca.

Seceta a făcut ca nivelul Dunării să scadă aproape de cota de avarie. Debitul Dunării este de 2300 mcs faţă de 4100 mcs cât este debitul mediu multianul pentru această perioadă din luna august. Seceta prelungită a făcut ca mulţi afluenţi ai Dunării să nu mai aibă debitele normale pentru această perioadă, iar nivelul fluviului a scăzut foarte mult.

Deocamdată nu este închisă navigaţia pe Dunăre, dar se navigă cu multe restricţii şi cu foarte multe dificultăţi. Deja în zona Salcia - Mehedinţi şi în alte două puncte din zona Calafat - Dolj s-au format praguri de nisip, astfel că navele se strecoară foarte greu printre acestea pentru a nu rămâne pe uscat şi a suferi avarii.

Traficul navelor în Portul Drobeta Turnu Severin este foarte scăzut. În general, navele şi-au scurtat traseul, navigă până în cel mai apropiat port, unde descarcă marfa care mai apoi este dusă la destinaţie pe calea ferată. Şi navele de croazieră şi-au modificat traseul.

Situaţia începe să devină critică pe Dunăre, debitele fiind în scădere, cotele la fel, au început să apară praguri pe sectorul nostru de responsabilitate. Traficul este foarte scăzut, ieri (n.r. 21 august)  am avut un pasager şi câteva nave care au venit până în Port la Drobeta Turnu Severin au încărcat şi s-au întors spre amonte. Nu este navigaţia închisă complet, dar se navigă cu foarte multe restricţii şi cu foarte multe dificultăţi. Mai jos de Bechet, de zona noastră de competenţă adâncimile sunt şi mai mici, deci restricţiile sunt mai mari", a declarat directorul Căpităniei Zonale Drobeta Turnu Severin, Mihai Ghiba.

Prognozele pentru zilele următoare nu sunt îmbucurătoare pentru navigatori, anunţându-se scăderi ale debitului Dunării.

„Scad în continuare cotele, se pare că vor mai scădea cel puţin o jumătate de metru faţă de ce este acum, deci o să ajungem la înălţimi de aproximativ 2 - 1,90 în zona Salcia şi Calafat, deci traficul va fi scăzut în continuare", a mai spus Mihai Ghiba.  

„Debitul Dunării astăzi la intrarea în ţară este de 2300, iar prognoza este de o scădere uşoară până în jurul datei de 28 august. Atâta timp cât în bazinul superior nu plouă şi nici la nouă nu plouă nu ne putem aştepta la debite mari pe fluviul Dunărea", a precizat Magda Someşan de la Apele Române Mehedinţi.

Navigatorii sunt îngrijoraţi şi speră ca situaţia de anul trecut când la începutul lunii septembrie sute de nave au rămas blocate în porturi din cauza debitelor scăzute să nu se repete.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite