Calul tăiat la picioare de la Bârda a fost salvat de la moarte de Fundaţia Vier Pfoten

0
Publicat:
Ultima actualizare:
calul a fost adus la Bucureşti unde va fi operat
calul a fost adus la Bucureşti unde va fi operat

Calul „Costică" din satul Bârda-Mehedinţi, tăiat cu sadism la picioare, după ce a fost descoperit de un localnic în grădina sa, a fost salvat de la moarte de Fundaţia Vier Pfoten.

Sesizaţi în urma articolului publicat duminică de „Adevărul", reprezentanţii Fundaţiei Vier Pfoten România s-au deplasat miercuri noapte în satul Bârda pentru a-l lua pe „Costică" la Bucureşti. Căluţul va fi operat mâine de o echipă de medici şi are toate şansele să redevină un animal sănătos.

Practic, fără intervenţia celor de la Vier Pfoten căluţul nu mai avea nicio şansă. Gheorghe Curea, proprietarul animalului, spune că medicul veterinar din comună l-a informat că nu se mai poate face nimic şi i-a sugerat să-l vândă celor care se ocupă cu tăieri de animale. „Medicul veterinar s-a uitat la cal şi mi-a spus că nu are ce să-i facă, că nu se mai poate face bun şi mi-a dat adeverinţa medico-legală şi atât. Nu i-a administrat niciun medicament", a spus Gheorghe Curea.

Dar Costică nu s-a dat bătut. În ciuda rănilor profunde şi a durerii pe care nu putea să o exprime, căluţul parcă a sperat la o minune. Miercuri noapte, în jurul orelor 1,30, echipa Vier Pfoten l-a găsit pe Costică într-o poieniţă.  Nu a ripostat în niciun fel atunci când medicii veterinari i-au analizat rănile, i le-au curăţat şi apoi bandajat. Nici chiar la injecţia destul de dureroasă cu antibiotice. Apoi şchiopătând a urcat în dubiţa care l-a dus spre Bucureşti, spre locul unde va fi tratat aşa cum trebuie. Mâine (n.r. 25 octombrie) va fi operat de o echipă formată din medicul veterinar Ovidiu Roşu, reprezentantul Vier Pfoten şi alţi doi medici, Florin Mlagiu şi Vadim Vârgolici. Din punctul nostru de vedere are şanse de recuperare aproape integrale. Va rămâne cu o şchiopătură foarte uşoară, dar se va recupera. Însă sunt sceptic că va mai putea fi folosit la munca pe care o prestează şi nici nu aş mai fi de acord să fie folosit la muncă. A muncit destul, cred că are dreptul la linişte de acum înainte", a spus medicul veterinar voluntar Florin Mlagiu, prezent la Bârda.

 Cât despre bătrânul de 82 de ani din Bârda, care este cercetat de poliţie pentru infracţiunea de provocare de suferinţe fizice şi psihice prin orice mijloace asupra unui animal, reprezentanţii fundaţiei sunt cât se poate de tranşanţi.

calul a fost examinat de reprezentanţii fundaţiei

„Eu cred că nu ar trebui să rămână printre noi. Sunt nişte oameni periculoşi pentru societate şi apoi în momentul în care te răzbuni pe un animal care nu ripostează şi care nu se poate răzbuna lucrurile sunt destul de grave. Trăim într-o societate de deprimaţi, de psihopaţi, de oameni care se răzbună", a spus medicul veterinar Florin Mlagiu. „Nu sunt eu un sociolog foarte bun, dar cred că aceşti oameni nu ar trebui să stea printre noi. Să dai într-un animal atât de blând cum este acest cal, fără niciun motiv este pur şi simplu cruzime cruntă. Cu ajutorul mass-mediei poate reuşim să stopăm astfel de cazuri, să nu se mai petreacă niciodată", a spus la rândul lui medicul veterinar Ovidiu Roşu.  

 Cazul lui „Costică" readuce în discuţie problema indiferenţei şi a pasivităţii autorităţilor statului, care nu mişcă un deget pentru a rezolva asemenea cazuri şi pentru a trage la răspundere vinovaţii.

 „Am aflat din presă, ne-am informat şi am acţionat. Din păcate este cel de-al treilea caz în ultimele două luni de cruzimi aplicate animalelor. Din păcate, autorităţile, adică Direcţia Sanitar-Veterinară, Poliţia şi mai departe Parchetul dorm în cizme. Oare când se vor trezi, unde trebuie să ajungem? Pentru că este clar că asemenea oameni care fac asemenea gesturi sunt în stare de orice. Ca să te răzbuni pe un animal fără nicio vină, care nici nu se poate apăra, e probabil o problemă de domeniul medicinei. Sperăm ca la un moment dat să se trezească cineva, să dea nişte pedepse care să reprezinte un exemplu şi poate cineva măcar de frică dacă nu din alte considerente să nu mai facă aşa ceva. Calul are şanse de recuperare, va sta în grija noastră cel puţin două luni de acum înainte. Dacă se va recupera bineînţeles că îl vom returna proprietarului, dacă nu vom găsi pentru dânşii un alt cal", ne-a declarat  Kuki Bărbuceanu, coordonator de proiecte Vier Pfoten.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite