Bolnavii din Mehedinţi, trataţi în spital de voluntari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Spitalul Judeţean de Urgenţe din Turnu Severin, cea mai mare unitate medicală din judeţul Mehedinţi, medicina se face şi cu voluntari. Absolvenţii de şcoli sanitare lucrează ca asistenţi medicali gratuit în diferite secţii ale spitalului. Tinerii se şcolesc aici, capătă experienţă şi recunosc că speră să fie angajaţi apoi în această unitate.

Confruntate cu o lipsă majoră de personal, tot mai multe spitale din România apelează la ajutorul voluntarilor pentru a-şi putea desfăşura normal activitatea. Din fericire, voluntarii sunt toţi absolventi de şcoli postliceale şi au drept de liberă practică.

Anişoara Coman a terminat o şcoală postliceală sanitară acum 12 ani, dar nu şi-a găsit un loc de muncă în domeniul sanitar. Când tatăl ei s-a îmbolnăvit şi a stat o perioadă cu el în spital şi-a dat seama cât de multă nevoie de ajutor au şi alti pacienţi, aşa că s-a hotărât să-i ajute pe cei aflaţi în suferinţă. Aşa că a întrebat dacă poate lucra ca voluntar şi a fost primită cu bucurie fiindcă spitalul din Turnu Severin, ca toate celelalte unităţi medicale din România se confruntă cu deficit de personal. Acum are pe mână pacienţi dintr-una dintre cele mai dificile secţii şi se descurcă de minune. Este optimistă şi speră că va fi angajată într-o zi.

“Mi-am ales secţia oncologie pentru că este o secţie grea şi îmi place ceea ce fac. Sper pe viitor să pot să mă angajez”, spune Anişoara. “Am terminat Şcoala Postliceală Sanitară, auzind că se primesc voluntari şi pe secţia de farmacie şi dorind să ocup un loc de muncă, am venit şi sunt foarte mulţumită”, spune un alt voluntar. 

Alţi voluntari sunt în mai toate secţiile spitalului - la oncologie, chirurgie, la ortopedie. Numai pacienţii ştiu că aceştia sunt voluntari, dacă îi întâlneşti pe coridoarele spitalului te gândeşti că sunt asistenţi medicali. Medicii sunt mulţumiţi de activitatea lor şi spun că sunt foarte utili.

Ca să funcţioneze normal, Spitalul Judeţean din Turnu Severin ar trebui să angajeze circa 200 de oameni.

“Mai degrabă aş angaja o persoană care a fost voluntar şase luni, un an sau doi ani într-un spital decât să angajez o pesoană care a terminat şcoala sanitară şi care nu ştiu nimic despre ea”, spune medicul Cristian Jianu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţe din Turnu Severin.

“Voluntarii sunt foarte importanţi pentru spitalul nostru şi în general în toată lumea se merge pe voluntariat. În primul rând e bine pentru ei fiindcă învaţă, iau contact cu lumea medicală”, spune şi medicul Radu Iman, şeful secţiei de chirurgie din cadrul spitalului severinean.

Fără o finanţare corespunzătoare, spitalele din România nu mai au cum să suplinească lipsa de cadre medicale, iar voluntariatul nu rezolvă această problemă pe termen lung.
 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite