Sărbătoarea sfinţilor mucenici de la Niculiţel. Cei patru soldaţi care au murit pentru credinţa lor

Sărbătoarea sfinţilor mucenici de la Niculiţel. Cei patru soldaţi care au murit pentru credinţa lor

FOTO Arhiva Adevărul

Luni, 4 iunie, Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe cei patru sfinţi martiri ale căror moaşte au fost descoperite într-o criptă din localitatea Niculiţel. Zotic, Atal, Camasie şi Filip au murit pentru credinţa lor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Trei episcopi, PS Visarion al Tulcii, IPS Casian al Dunării de Jos şi IPS Teodosie al Tomisului vor oficia Liturghia luni, 4 iunie, la Martiriconul din Niculiţel, judeţul Tulcea. Pentru Dobrogea este o mare sărbătoare locală, descoperirea acestor sfinţi fiind o dovadă a vechimii creştinismului pe meleagurile cuprinse între Dunăre şi Marea Neagră.

Conform Doxologia.ro, în martirologiul siriac şi cel al Fericitului Ieronim din secolele III-IV sunt pomeniţi, pe lângă alţi 25 de martiri, şi patru martiri originari din Răsăritul Europei, numiţi: Zotic, Atal, Camasie şi Filip. Aceşti sfinţi mucenici au pătimit pentru Hristos sub împărăţia lui Diocleţian şi Maximian. Se crede că erau ostaşi în armata romană, dar, pentru credinţa lor în Hristos, au fost osândiţi la moarte prin tăiere cu sabia.

Nu se ştie exact data morţii lor, nici locul unde au fost martirizaţi. Unii cred ca au fost surghiuniţi la Gurile Dunării, în nordul Dobrogei de astăzi, unde erau exilaţi numeroşi creştini ai Imperiului Roman, care nu voiau să jertfească idolilor. După tradiţie, aceşti sfinţi martiri ostaşi au fost judecaţi de autorităţile romane în oraşul Noviodunum, tot în Dobrogea.

Prin secoleleIV-V, s-a construit în localitatea Niculiţel, din judeţul Tulceade astăzi, o basilică din piatră cu hramul Sfântul Atanasie cel Mare, care a fost reînnoită în secolul XIII, în care au fost aşezate moaştele acestor sfinţi mucenici. Cu voia lui Dumnezeu, în anul 1971, luna septembrie, datorită ploilor abundente, pârâul Niculiţel a inundat şi a scos la lumină o criptă sub vechea temelie a bisericii din secolul IV, în care se aflau, într-un sicriu comun, moaştele acestor patru sfinţi mucenici. Pe peretele interior al criptei scrie în limba greacă: „Martyres tou Hristou". Iar pe peretele opus scrie numele lor: „Zotikos, Attalos, Kamasis şi Filippos".

Această criptă martirică, recent descoperită, este unică în România şi în sud-estul Europei.

Moaştele acestor sfinţi martiri au fost aşezate în patru racle de lemn şi depuse spre închinare în biserica Mănăstirii Cocoş din apropiere, unde se păstrează şi astăzi, având zi de prăznuire 4 iunie.

Pe aceeaşi temă:

GALERIE FOTO Moaştele martirilor de la Niculiţel, la mănăstirea Cocoş 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările