Profesor şi elev trimişi în judecată pentru mită la examenul de Bacalaureat

Profesor şi elev trimişi în judecată pentru mită la examenul de Bacalaureat

Profesorul este acuzat că a favorizat patru candidaţi la examenul de Bacalaureat. El a transmis celorlalţi examinatori semne şi parole pentru a recunoaşte lucrările elevilor care au dat şpagă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorii parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea au trimis în judecată în urmă cu câteva zile un profesor şi un elev de la un liceu din Tulcea acuzaţi de complicitate la dare de mită şi dare de mită. Dosarul a fost instrumentat de ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Tulcea.

„Din probatoriul administrat în cauză, s-a stabilit că în perioada mai – septembrie 2014, pe parcursul desfăşurării celor două sesiuni ale examenului de bacalaureat 2014, profesorul inculpat, împreună cu alte cadre didactice, prin mijloace frauduloase, a supraevaluat lucrările la disciplinele de examen cu scopul promovării de către un număr de 4 candidaţi.

În acest sens, prin intermediul colegilor profesori, examinatorii au primit semne şi parole transmise de la şi către candidaţi pe care aceştia le-au inserat în conţinutul lucrărilor de concurs în scopul identificării cu uşurinţă la corectare”, se arată în rechizitoriu.

Profesorii în cauză i-au favorizat pe elevi prin supraevaluarea lucrărilor sau prin adăugarea unor cuvinte punctate în barem. S-a ajuns chiar la rezolvarea integrală a subiectelor la disciplinele reale, „intermediarii pretinzând sau primind, în schimb, pentru sine sau pentru profesorii corectori, sume de bani cuprinse între 400 şi 800 euro pentru fiecare disciplină. Printre elevii care au oferit mită în sensul menţionat se află şi elevul inculpat în prezenta cauză”, se mai spune în document.

Unele dintre celelalte persoane cercetate în cazul mitei de la Bac execută pedepse privative de libertate sau cu suspendare ori au încheiat acorduri de acorduri de recunoaştere a vinovăţiei pentru faptele săvârşite, această cauză fiind disjunsă din dosarul instrumentat în cursul anului 2014 de Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea şi D.G.A. – S.J.A. Tulcea.

Pe aceeaşi temă:

Profesor din Tulcea condamnat la închisoare cu executare pentru mită la Bacalaureat

Atenţie, elevi! Profesorii şpăgari au început ieri şcoala


 

citeste totul despre: