În judeţul Tulcea sunt şcoli fără apă şi W.C.-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa banilor a întârziat lucrările de reabilitare a şcolilor. Din totalul celor 303 clădiri în care funcţionează cele 155 de şcoli din judeţul Tulcea, 33 nu deţin autorizaţii sanitare de funcţionare.

În majoritatea şcolilor din judeţul Tulcea lucrările de reabilitare au fost întârziate din lipsa banilor. În aceste condiţii şcolile nu vor fi autorizate de către Direcţia de Sănătate Publică.


Fără apă şi fără toalete
Lipsa sursei de apă şi a grupurilor sanitare sunt două dintre motivele pentru care Direcţia de Sănătate Publică nu a acordat autorizaţie de funcţionare. Şcolile din Periprava, Letea, Gorgova, Partizani şi Alba nu au apă curentă. La Ceamurlia de Jos, Izvoarele, Dăeni, grupurile sanitare sunt necorespunzătoare. Elevii şi cadrele didactice folosesc clasicul W.C. din  curte, impropriu din punct de vedere sanitar.


Clădiri degradate
O altă deficienţă este starea clădirilor în care se desfăşoară orele de curs. La Cârjelari, Sarighiol de Deal, Ostrov, Nalbant etc, degradarea imobilelor este accentuată. Structurile de rezistenţă sunt afectate, iar structurile interioare nu prezintă siguranţă.
Inspectorul general al ISJ Tulcea, Doru Căpriţă, a spus că majoritatea proiectelor de reabilitare sau reconstrucţie a şcolilor s-au împotmolit la capitolul lipsa banilor.
„Datorită lipsei resurselor financiare  o parte dintre investiţii sunt stopate. Un caz este cel din oraşul Isaccea. Reabilitarea grădiniţei a fost stopată pentru că nu mai sunt resurse financiare. În situaţia aceasta mai sunt şi alte instituţii de învăţământ din judeţul Tulcea. Cu toate că primarii au făcut proiecte, nu a fost identificată sursa de finanţare“, a afirmat Doru Căpriţă.
Grădiniţa din Cartierul Prelungirea Taberei din Tulcea a fost finalizată, dar lipsesc dotările. Dacă primăria va dispune de fonduri este posibil ca cei mici să poată învăţa într-o clădire nouă.
În situaţia descrisă se află şcolile din Peceneaga, Chilia Veche, liceul Topolog, şcoala I.C.Brătianu.


Licee şi cantine neautorizate
 Liceul Topolog nu a primit autorizaţie de funcţionare întrucât nici după trei ani de zile, investiţia în reabilitare nu a fost finalizată. Un singur corp de clădire a fost amenajat, restul lucrărilor fiind stopate din cauza lipsei resurselor  financiare.
„Pentru că nu au fost finalizate lucrările de reabilitare, în acest moment nu am autorizat nici cantinele de la Seminarul Teologic, cea de la Liceul Agricol şi de la Liceul Dimitrie Cantemir din Babadag. De altfel nici internatul seminarului nu a primit autorizaţie. În concluzie, cele 33 de şcoli neautorizate nu au primit autorizaţie din aceleaşi vechi motive: lipsa apei, a toaletelor şi stările avansate de deteriorare“, a spus dr. Laura Militaru, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Tulcea.


 Guvernul promite şi nu dă
 Primarul din Luncaviţa, Ilie Ştefan a spus că motivul stopării lucrărilor îl constituie stoparea finanţărilor. „Până acum nu am primit cei 10 miliarde de lei pentru continuarea lucrărilor. Guvernul a promis bani, pe Ordonanţa 7, dar nu s-a ţinut de cuvânt. Noi avem 750 de copii care au nevoie de dotări la şcoală, au nevoie de o sală de sport şi multe altele. De exemplu, la sala de sport s-au sistat lucrările pentru că nu s-a mai dat niciun leu“, a spus Ilie Ştefan.
  Aceeaşi situaţie este şi la Isaccea. În acest an nu s-a dat niciun leu pentru continuarea lucrărilor la grădiniţa din oraş. Imobilul este în conservare şi pază.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite