VIDEO Vizita legendarului chitarist de la Queen la Timişoara. Brian May a vrut să cumpere casete pirat de pe tarabele stradale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brian May, chitaristul trupei Queen, a ajuns în 1997, la Timişoara, pentru a participa la vernisajul expoziţiei "Freddie Mercury Photographic Exhibition".

Românii nu au avut şansa să-l vadă pe viu un concert Queen şi Freddie Mercury. Aşa că venirea lui Brian May la Timişoara era considerată, în 1997, un mare eveniment. Şi asta chiar dacă faimosul chitarist de la Queen nu venea pentru un concert, ci pentru a deschide o inedită expoziţie foto. 

„Freddie Mercury Photographic Exhibition” era o expoziţie itinerantă de fotografii din viaţa legendarului solist, care a murit în 24 noiembrie 1991. 

A fost prezentată în premieră la Royal Albert Hall din Londra, apoi la Paris şi urma să ajungă la Koln. 

Patrick Froehlich, noul viceconsul al Germania la Timişoara, un mare fan Queen, prieten cu Jim Beach, managerul trupei, a fost cel care a făcut demersurile să aducă această expouiţie în capitala Banatului. Totul în urma unor discuţii la o bere în clubul de jazz Pod17 cu muzicianul Liviu Butoi şi jurnalistul Sorin Bogdan. 

Cele 120 de fotografii cu Freddie Mercury au fost expuse la Muzeul Banatului, timp de o săptămână. Timişoara a fost singurul oraş din Europa de Est unde a poposit expoziţia.
 

Imagine indisponibilă

Ilie Stepan, liderul trupei Pro Musica, a fost rugat să vorbească la versinajul expoziţiei.

Întâlnirea cu Brian May a fost pentru Stepan unul dintre cele mai emoţionante momente din viaţă. 
 

„Toţi oamenii de muzică eram nerăbdători se întâlnim, chiar şi prin fotografie, cu acest absolut magic Freddie Mercury. Nu ştiam cine va veni. Cu o seară înainte de vernisajului m-au contact de la primărie, să mă roage să prezint această expoziţie. Am fost onorat să fac acest lucru. Queen a fost şi este una din trupele mele favorite. Acum este trupa mea numărul unu, Freddie Mercury este talismanul suprem a ceea ce înseamnă frumuseţea şi simplitatea muzicii. După aceea am aflat că o să vină şi Brian May. Nu mi-a venit să cred”, a povestit Ilie Stepan. 

Muzicianul de la Pro Musica a fost printre cei care l-au întâmpinat pe Brian May, la aeroport. 
 

„L-am sunat pe bunul mei prieten, Gheorghe Strâmbeanu, atunci comandantul aeroportului din Timişoara, să ne organizăm un pic. I-am spus că vrem să-l întâmpinăm pe oaspete. Deşi în 1997 nu avuseseră loc atentatele de la New York, erau şi atunci măsuri stricte pe un aeroport. Împreună cu comandantul, cu toată presa după noi, am luat-o pe pistă, spre locul în care trebuie să aterizeze avionul. Brian May a fost foarte amabil, a dat declaraţii la presă, apoi s-a dus la hotel”, a mai spus Stepan.

Imagine indisponibilă


 

Vernisajul de la Muzeul Banatului a avut loc în ziua respectivă. La eveniment a vorbit primarul Gheorghe Ciuhandu şi reprezentantul sponsorului Coca-Cola, apoi a venit rândul lui Ilie Stepan. 
 

„La un moment dat am spus un lucru despre Brian, pe care îl cred şi acuma. Am spus că a fost un chitarist de o valoare atât de mare pentru că a revoluţionat şi soundul chitării – îţi dai seama că e chitara lui prin sunetul originar, dar a revoluţonat şi tehnica de a cânta la chitară, prin felul în care abordează solourile şi rezolvările armonice. Când am spus asta, în plină prezentare, a venit şi m-a îmbrăţişat...Seara am fost la clubul de jazz. A doua zi, ne-am întâlnit la Schela de Petrol, unde s-a ţinut o conferinţă de presă. Mai era un personaj cu ei, un rocker foarte înalt şi solid. Era şoferul camionului care ducea tablourile. El era de la început cu Queen. Camionul principal al grupului era condus de el. La plecate, la aeroport am avut privilegiul de sta cu Brian May cam o oră, doar noi doi în salonul de protocol. Este un om deschis, luminos, modest, care a crezut în această muzică, care şi-a dat toată energia lui pentru această muzică”, a mai spus Ilie Stepan. 


 

Zilele acestea, chitaristul timişorean a fost să vadă filmul „Bohemian Rhapsody” despre viaţa lui Freddie Mercury.
 

“Acest film trebuie înţeles, se adresează celor tineri, care nici nu existau când ei cântau. Este făcut pentru toate nivelurile de înţelegere. Brian s-a ocupat foarte mult în timpul filmărilor de acurateţea unor lucruri care trebuiau să transpară din gestica personajelor. A fost un noroc şi sunt foarte bucuros că am avut ocazia să vorbesc cu Brian May”, a încheiat Stepan.  

Sorin Bogdan, fostul jurnalist la ProTV în 1997, a povestit, pe blogul său, despre venirea lui Brian May, la Timişoara.

“Fiind gazdă, l-am însoţit peste tot şi a fost straniu. Tot timpul, Brian era cu noi şi nu era. Chiar şi când vorbea cu tine, simţeai că o parte din mintea lui era absentă. Am mâncat împreună într-un mic restaurant, cel mai rafinat local al vremii, al cărui patron – bun prieten de-al nostru – avea plăcerea de a ne uimi întotdeauna cu specialităţi imposibil de preparat în Romania. Nici aici, Brian nu s-a aplecat prea mult asupra celor lumeşti. L-a lăsat pe Jim Beach să-i aleagă ceva din meniu şi nu a băut decât apă şi suc de fructe. Seara, la clubul de jazz, a zâmbit absent în stânga şi-n dreapta, a ieşit în faţa fanilor de afară şi a dat autografe de câte ori i-a spus Jim. Tot acesta i-a atras atenţia la un moment dat ca e timpul să meargă la culcare. Fără să comenteze, s-a ridicat, a salutat pe toată lumea şi s-a lăsat condus la hotel".

Imagine indisponibilă

Brian May s-a plimbat un pic prin centrul Timişoarei şi a vrut să vadă dacă se poate cumpăra casete cu Queen.

"A doua zi, ne-am plimbat puţin prin centrul Timişoarei, unde a fost recunoscut imediat. Noroc că bănăţenii sunt civilizaţi şi s-au multumit să-l admire de la distanţă. Câţiva puştani au îndrăznit să-i ceară autografe şi a zâmbit când nişte bişnitari l-au rugat să semneze pe bancnote de 10.000 de lei. Căuta albume cu Queen şi l-am dus prin câteva magazine de muzică, însa n-a fost mulţumit. Salvarea a venit de la niste tarabe cu casete piratate. <Colecţionez variante-pirat cât mai ciudate ale albumelor noastre>, mi-a şoptit Brian şi cred că a fost singurul moment când l-am simţit foarte uman şi mişto. A vrut să cumpere câteva casete ruseşti sau bulgăreşti cu Queen, dar vânzătorului i-a fost atât de ruşine să ia bani de la Brian May pentru bombele alea şi i le-a făcut cadou”, a povestit Soin Bogdan. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite