Un deputat PNL anunţă pregătirea unui ordin care „riscă să afecteze calitatea învăţământului”

Un deputat PNL anunţă pregătirea unui ordin care „riscă să afecteze calitatea învăţământului”

FOTO Arhivă

Rector al Universităţii de Vest din Timişoara şi deputat PNL, Marilen Pirtea, susţine că la nivelul Ministerului Educaţiei s-ar pregăti un ordin ce ar urma să afecteze calitatea învăţământului preuniversitar.

Deputatul PNL Marilen Pirtea susţine că un proiect de Ordin de Ministru pregătit de Ministerul Educaţiei ar putea perpetua atragerea în sistem a profesorilor slab pregătiţi, în timp ce tinerii performanţi se vor orienta în continuare spre alte domenii. Marilen Pirtea susţine că respectivul proiectul al Ministerului Educaţiei ar prevede, printre altele, ca posturile rămase libere să fie ocupate cu prioritate de către profesorii debutanţi, utilizarea cadrelor didactice pensionate devenind excepţia de la regulă.

„Simplul fapt de a atribui cu prioritate debutanţilor posturile rămase vacante după încadrarea profesorilor titulari, în detrimentul cadrelor didactice pensionare, nu numai că nu rezolvă problema calităţii învăţământului preuniversitar, ci riscă să o agraveze. Nu este atât de importantă atragerea tinerilor în sistem, cât motivarea celor mai buni dintre aceştia în a dezvolta o carieră de dascăl. Foarte mulţi tineri competenţi sunt descurajaţi de timpul îndelungat pe care-l presupune urcarea în grila de salarizare. Astfel, este nevoie de asigurarea unui venit considerabil încă de la începutul carierei didactice. Calitatea, nu cantitate este importantă”, susţine Pirtea.

Rectorul UVT a dat ca exemplu studiile realizate la nivelul Departamentului de Pregătire a Personalului Didactic (DPPD) al Universităţii de Vest din Timişoara, care arată că absolvenţii acestei structuri consideră, în număr mare, că profesia de dascăl nu este atractivă din punct de vedere financiar. Astfel, anul acesta, din 379 de absolvenţi ai cursurilor DPPD, doar 61 au ales să susţină examenul de titularizare, tinerii înclinând să urmeze o carieră în mediul privat.

„Lipsa de motivare financiară a debutanţilor este o problemă de sistem în faţa căreia guvernul PSD-ALDE îşi arată neputinţa. La o analiză mai profundă, promovarea tinerilor în cariera didactică pare să ascundă disperarea guvernului de a face economii la buget. Este mai puţin costisitor să acoperi posturile plătind profesorii debutanţi, decât cadrele didactice pensionare. Din nou, prevalează economiile la buget în faţa calităţii şi a performanţei. Acelaşi trend a putut fi observat în măririle salariale de până acum. Acestea nu au respectat decât un singur principiu, acela al populismului, nicidecum al performanţei şi al calităţii actului educaţional”, a mai arătat Marilen Pirtea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: