Timișorenii au cântat “La Mulți Ani” pentru Ioan Holender

Timișorenii au cântat “La Mulți Ani” pentru Ioan Holender

Ioan Holender a oferit autografe pe cartea sa

Spectacol de gală pentru Ioan Holender, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din  Timișoara.Pe scena au cântat și cei doi copii ai fostului director de la Opera din Viena, Alina și Liviu Holender.

Ştiri pe aceeaşi temă

Concertul aniversar “Ioan Holdender și prietenii săi” a făcut ca biletele pentru spectacol să se vândă cu câteva zile înainte de eveniment. Cel mai longeviv director al Operei de Stat din Viena, timișoreanul Ioan Holender a avut parte de un concert la care au participat muzicieni care fac carieră pe marile scene ale lumii: Anita Hartig, Simina Ivan sau Teodor Ilincăi.

Holender și-a lansat o nouă carte

În pauza spectacolului, Holdender a fost asaltat pentru autografe pe cartea sa “Spuse, trăite, dorite. Amintiri”. Cu zece ani în urmă a terminat “De la Timișoara la Viena”, o carte în care descria momentul plecării din Timișoara și primii ani de bribegie, sfârșind cu primii zece ani în fruntea Operei de Stat din Viena.

“De această dată încerc o reluare și o continuare a celor petrecute la Staatoper, în afara ei și în lunile de după ce am părăsit-o. În timp ce atunci, aflat în plină activitate, a trebuit vrând-nevrând să menajez pe unul sau altul, acum nimeni și nimic nu m-a putut opri să scriu și fapte neplăcute unuia sau altuia”, a spus Ioan Holender. Cele două cărți rotunjesc povestea activității sale la opera din Viena.Copiii lui „Holi” pe scenă

În partea a doua au urcat pe scenă pentru diferite momente actori de la Teatul Național, Teatrul German și Teatrul Maghiar Csiky Gergely. Pe final a avut loc o surpriză plăcută, când au intrat în scenă copiii lui Ioan Holender. Alina Holender a interpretat Concertrul în do minor pentru violoncel, de Bach, iar Liviu Holender, Concertul nr.1 pentru pian de Beethoven.

Publicul a cântat “La Mulți Ani” pentru Ioan Holender și l-au aplaudat minute bune pe cel care a stat 20 de ani la cârma Operei din Viena.

Timp de 20 de ani numele Operei de Stat din Viena a devenit aproape sinonim cu cel al lui Ioan Holender, directorul său. Deși controversat pentru modul personal în care a condus Staatsoper, fiind acuzat și de românizarea operei vieneze, timișoreanului I s-a prelungit contractile de patru ori sub trei guverne diferite.

În prezent este consilier Metropolitan Opera din New York, Opera de Stat  din Budapesta, al Festivalului de primăvară de la Tokyo și director artistic la Festivalul George Enescu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările