Timișoreanul Laurenţiu Covaci a antrenat echipa de echitație a poliţiei din Kuweit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişoreanul a avut un contract pe un sezon cu echipa Ministerului de Interne din Kuweit. Antrenorul s-a întors cu poveşti inedite din emiratul arab. Laurențiu Covaci a avut ocazia să lucreze în Germania, pentru familia Bergman, cei mai renumiți călăreți din lume.

PROFIL
Născut: 14.04.1981 Timişoara
Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport – Universitatea de Vest
Experienţă: Practică sportul ecvestru de la vârsta de 6 ani
Familie. Necăsătorit

Laurenţiu Covaci nici nu îşi aduce aminte când s-a urcat prima dată pe cal. Bunicul său era crescător de cai la Belinţ, aşa că a îndrăgit cabalinele de mic copil. „Eram toată ziua în grajd, le dădeam de mâncare, îi mângâiam, le ofeream zahăr şi făceam curat”, a spus Laurenţiu. În clasa întâi s-a şi înscris la primul club, Agronomia Timişoara, unde a practicat, pentru patru ani, voltija – gimnastica pe cal. După anii 90 a trecut la probele de obstacole, la Izvin. Era încă junior, dar a ajuns să concureze la seniori.

Talentat fiind, bănăţeanul a intrat imediat în atenţia lotului naţional ecvestru. A devenit campion naţional în 1999, de patru ori a fost vice-campion şi a cucerit o dată Cupa României.

În 2003, Laurenţiu Covaci a făcut parte din echipa naţională de tineret, care a câştigat Campionatul Balcanic, de la Salonic. Cu un an înainte, a participat la un Campionat Mondial, de nivel B, la Târgu Mureş, unde România a reuşit să se impună în faţa multor ţări. Covaci a început să antreneze din anul I de facultate.

Licenţiat în sportul ecvestru
Laurenţiu Covaci este singurul absolvent de facultate de sport din ţară cu lucrare de licenţă pe echitaţie. În România nu l-a ajutat prea mult diploma, însă peste hotare a contat. A ajuns să lucreze pentru o scurtă perioadă în Germania, pentru renumita familie Bauman, campioni mondiali şi olimpici la echitaţie. „A fost realizarea unui vis pentru mine. Mă uitam la Eurosport la ei. Sunt cei mai buni din lume. Am avut ocazia să văd mecanismul care stă în spatele unor campioni mondiali”, a mai spus Laurenţiu Covaci, care a mai avut o experienţă şi la o bază hipică din Anglia.

Contract în Kuweit
Cea mai interesantă experienţă a avut-o în Kuweit, unde a stat un an şi jumătate. Un sezon a antrenat echipa Ministerului de Interne din capitala Al Kuweit. „Cei din Kuweit pot să cumpere orice şi pe oricine. Au foarte mulţi bani. A fost o experienţă frumoasă. Aproape în fiecare weekend era un concurs, iar noi le-am câştigat pe cele mai multe”, a spus Laurenţiu Covaci. Alături de el au mai lucrat pesoane din 14 ţări diferite. „Kuweitienii nu lucrează. Sunt 2 milioane de oameni care lucrează pentru ei. Un milion sunt practic sclavi moderni, care lucrează doar pentru mâncare şi pentru 300 de euro”, a adăugat Covaci.

Deşi a fost mulţumit de banii câştigaţi în Kuweit, Laurenţiu Covaci susţine că nu s-ar întoarce în emiratul arab. „În ţările arabe nu mai merg. Te poţi obişnui acolo doar pe perioade scurte. E ciudată viaţa acolo. Este foarte cald. Vara sunt şi 60 de grade. Seara, temperatura coboară la 40 de grade. De asta antrenamentele le făceam pe la 2-3 noaptea. Şi concursurile erau după miezul nopţii. Acolo mi-am dat seama că banii nu înseamnă totul”, a povestit Laurenţiu Covaci.

Întrebări şi răspunsuri

Cum arăta sportul ecvestru de la noi în urmă cu 15 ani?
Exista, trăia. Pe atunci existau câteva competiţii clasice organizate la Timişoara. Campionatul naţional începea la Timişoara şi se închidea tot aici. Pregătirea era mai centralizată, se muncea mult mai mult. Erau şi mulţi sportivi.

Cât de importantă este compatibilitatea între jochei şi cal?
E foarte importantă. Tu trebuie să fi de nivelul calului. E important să îţi placă calul respectiv şi tot ce faci pentru el să o faci cu plăcere, cu încredere. Asta simte calul. Au existat mulţi cai buni cu sportivi buni, dar rezultatele nu au fost cele aşteptate. Unii cai sunt mai leneşi, alţii mai activi.

Ce-i place
„Îmi place sportul la modul general. În afară de echitaţie, pot să spun că mai sunt interesat de scuba diving şi fotbal. Îmi place să merg şi la vânătoare. Cred că seriozitatea este unul din principalele secrete în sport”, a declarat Laurenţiu Covaci.

Ce nu-i place
„Nu îmi place situaţia actuală a sportului ecvestru în România. Sunt probleme mari pe toată ţara, dar pe Timişoara mai accentuată. Nu există profesionalism, totul se face la nivel amatoricesc”, a mai declarat Laurenţiu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite