Secretele singurului pod plutitor care leagă Banatul de Crişana peste Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Râul Mureş desparte nord-estul judeţului Timiş de judeţul Arad, dar şi Banatul de Crişana. Din localitatea timişeană Igriş (comuna Sânpetru) se poate trece peste Mureş doar cu bacul. Sau compa, cum îi spun localnicii.

Compa este o mijloc de transport arhaic şi pitoresc, ultimul de acest fel care mai funcţionează în judeţul Timiş. 

Podul plutitor este singura soluţie pentru a traversa râul pentru cei care vor să ajungă repede din zona Sânpetru, Periam, Igriş, Sânnicolaul Mare sau Cenad, până la Nădlac. 

De exemplu, distnţa dintre Sânnicolaul Mare şi Nădlac este de aproximativ 10 kilometri, pe hartă, însă pe şosea trebuie să se ocolească aproape 100 de kilometri. 

Cam 50 de kilometri este între ele dacă se traversează prin Ungaria. Altă soluţie nu există. A existat un pod peste Mureş pe vremea Imperiului Austro-Ungar, însă acesta a fost bombardat în timpul primului Război Mondial. 

image

Au mai existat câteva bacuri care făceau traverseau Mureşul pe la Periam, însă acestea nu mai funcţioenază de multă vreme. Compa de la Igriş lucrează însă de peste 80 de ani. Desigur, de-a lungul timpului s-au mai schimbat platformele plutitoare. Cel de acum este de la sfârşitul anilor ‘70.

image



A transportat generaţii de localnici peste Mureş, către Şemlacul arădean. Traversarea se face într-o zonă deosebit de frumoasă, numită Lunca Mureşului, o arie naturală protejată de lege. În apropiere se află şi Insula Igriş, cu o suprafaţă de trei hectare. Timpul de traversare a Mureşului este în funcţie de viteza cu care curge râul. De regulă se face cam şapte minute. Compa nu este acţionată deloc cu motor.

image


Podul plutitor aparţine Primăriei din Sânpetru, iar transbordarea peste Mureş o fac câţiva tineri din Igriş. Pentru ei pare o joacă. După ce trec pe cineva, ei îşi iau beţele de pescuit şi se duc să dea la peşte. Revin doar dacă aud un claxon de maşină sau sunt sunaţi de localnicii care îi cunosc. Nu se percepe nicio taxă.

image


 

Funcţionarea podului plutitor este cât se poate de simplă. Compa (termenul vine din limba maghiară: komp=bac) este o platformă metalică care are ataşată două cabluri. Acestea sunt legate prin scripete de un cablu fix care traversează râul. Platforma pluteşte practic pe apă, fiind ancorată de cabluri, şi împinsă de forţa Mureşeului care curge.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite