Primul român premiat de Laboratoarele Bell: „Inginerii din România sunt o mină de aur pentru companiile străine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Titlul de Membru Distins al Comisiei Tehnice (DMTS) a fost acordat „pe viaţă" unui expert din prima multinaţională cu sediu în Banat. Povestea de succes a inginerului premiat de Laboratoarele Bell se bazează pe echilibrul perfect între management şi cercetare.

A condus proiecte în Europa, Asia şi Africa. A lucrat cu cei mai mari clienţi ai companiei Alcatel-Lucent şi cu unii dintre cei mai mari operatori din lume. În prezent este Mobile Streaming Server Program Manager în cadrul Centrului de Competenţă R&D al primei multinaţionale din Banat, dar încă scrie „cod" şi testează orice noutate tehnologică. La începutul lunii iulie, inginerul Cătălin Chiţu a pus Timişoara pe harta performanţei în cercetare şi dezvoltare, fiind premiat cu titlul de Membru Distins al Comisiei Tehnice de către Laboratoarele Bell ale Alcatel-Lucent. Distincţia se oferă „pe viaţă" şi recunoaşte contribuţiile lui Cătălin Chiţu în domeniul optic.

„Totul a început încă din liceu, din clasa a IX-a, când am avut ocazia să realizez aplicaţii în Basic pe PC XT şi uşor am facut un hobby din asta", îşi începe povestea succesului inginerul timişorean. „Pe tot parcursul liceului am participat la multe sesiuni şi concursuri de informatică, obţinând multe diplome. Apoi am continuat cu Facultatea de Automatică. Tehnologiile evoluau încontinuu, iar eu am fost «antrenat» în cercetarea lor. În timpul facultăţii am participat la sesiuni ştiinţifice, obţinând şi aici multe diplome în cercetare şi invenţie", a continuat Cătălin Chiţu.

Start în carieră

Acesta a început să lucreze încă din anii studenţiei, iar la terminarea facultăţii s-a angajat într-o firmă româno-germană, ca senior software engineer în aplicaţii prin satelit (DVB-S). La Alcatel-Lucent a ajuns în urmă cu aproape 9 ani, iar de atunci şi-a folosit potenţialul la maxim, în o serie de proiecte de cercetare, dar şi de implementare a tehnologiilor. Nu a ales să plece din România, deşi a primit numeroase oferte de lucru în străinătate, pentru că nu a vrut să abandoneze proiectele în care era deja implicat. „Cercetarea şi dezvoltarea sunt foarte importante pentru Alcatel-Lucent, se investeşte foarte mult în cercetare şi dezvoltare, Laboratoarele Bell înregistrează săptămânal noi patente în tehnologie. Este un aspect foarte important în alegerea pe care am facut-o", a explicat Cătălin Chiţu.

image

Pe parcursul celor aproape nouă ani de activitate în Alcatel-Lucent, Cătălin Chiţu a lucrat în divizia de Optics şi apoi în divizia de Mobil. „În aceşti ani am trecut prin toate fazele: senior software engineer, arhitect, team leader, group leader, tehnical project manager. Am condus nenumărate proiecte şi am interacţionat cu mulţi oameni", a explicat inginerul timişorean.

Ce noi perspective v-a adus titlul DMTS?

Titulatura aceasta îţi deschide noi orizonturi. Dacă în Alcatel-Lucent sau la Laboratoarele Bell va aparea un proiect interesant, iar experienţa mea va fi utilă şi solicitată, o să iau direcţia respectivă, altfel sunt şi alte opţiuni. Eu consider că nimic nu este mai preţios decât cunoaşterea. O cunoaştere diversificată antrenează o bună viziune, iar viziunea diferenţiază managerii, companiile la bursă şi în final business-ul care este generat. Un DMTS este, în primul rând, un senior consultant, face parte din board-uri şi are un cuvânt de spus asupra riscurilor legate de soluţii, tehnologiile folosite, cât şi de strategie.

Aţi primit distincţia DMTS pentru contribuţii deosebite în domeniul optic. Cum a început activitatea dvs. în acest domeniu?

Activitatea în domeniul optic a început odată cu venirea mea în compania Alcatel-Lucent. La momentul respectiv, echipa de R&D din Germania căuta un om polivalent, avea nevoie să îşi lărgească echipa de Intelligence Optical Network (ION). Eu am fost unul din pionierii GMPLS-ului. Am lucrat la designul şi implementarea sistemului de management ION în produsul GMRE (GMPLS Routing Engine). Acum, acest produs este „creierul" în toate switch-urile optice ale Alcatel-Lucent.  

Care sunt clienţii care utilizează aplicaţiile la care aţi contribuit?

Mai întâi trebuie să mărturisesc că poziţia care mi-a plăcut cel mai mult a fost de Technical Project Manager. Am implementat proiecte „first-off' (video telefonie, video streaming, video conferinţă, content management) în diferite colţuri ale lumii (Europa, Asia, Africa). Am lucrat pentru proiecte cu cei mai mari clienţi ai companiei Alcatel-Lucent la nivel global şi unii dintre cei mai mari operatori. Fiecare proiect a avut specificul şi farmecul lui: cu multe probleme şi provocări tehnice, lucrând în diferite medii ostile şi având de-a face cu mentalităţi şi culturi diferite.

Una dintre întrebările frecvente adresate în timpul interviurilor de angajare este dacă potenţialul angajat se vede, peste ani, pe o poziţie de management sau pe una de specialist. Ce aţi răspuns dvs. la această întrebare?

image

Eu sunt pe o pozitie de management, dar asta nu înseamnă că fac numai tabele Excel, project planuri şi gestiune riscuri. Eu am adoptat un alt model: am baza tehnică, dar şi viziunea, şi stilul meu de management se bazează pe experienţa mea în domeniu. Încerc să fiu tot timpul conectat şi să iau decizii proactive. Eu încă scriu „cod" când am nevoie să asimilez ceva şi testez orice noutate tehnologică. Încerc să păstrez un echilibru între management şi cercetare şi fac parte din board-ul de experţi Alcatel Lucent.

Cum decurge o zi obişnuită de lucru? Dar una liberă?

Orice zi începe cu citirea mailurilor si a forumurilor, urmată de managementul proiectului curent, după care îmi continui munca de cercetare asupra subiectelor noi, dacă rămâne timp pentru asta. În caz contrar, continui acasă această parte. O parte din timpul meu liber este investit în acest lucru. În restul timpului liber, mai ales in concedii, mă deconectez complet de laptop.

Cum aţi caracteriza mentalitatea inginerului IT din România, comparativ cu cea a inginerului de peste hotare?

În opinia mea, în România, majoritatea firmelor IT lucrează cu produse mature, cu probleme care necesită mentenanţă şi îmbunătăţiri. Este nevoie de un efort mare să asimilezi aceste produse şi ai nevoie de oameni buni. Inginerii români sunt mină de aur pentru companiile care vin în România - sunt foarte buni din punct de vedere tehnic, sunt flexibili şi vorbesc limbi străine. Cred că ceea ce ne lipseşte în Romania este lipsa de proactivitate. Nu inventăm, nu concepem lucruri noi şi nu ne zbatem suficient ca ideile să fie dezvoltate în Romania.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite