Prima sentinţă în cazul deratizării care a omorât doi copii şi o femeie. Judecătorul a constatat „lipsa oricărei remuşcări“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocul a fost evacuat după ce oamenii au început să se simtă rău FOTO Daniel Dancea
Blocul a fost evacuat după ce oamenii au început să se simtă rău FOTO Daniel Dancea

Dosarul deratizării care a omorât, în 2019, trei oameni, la Timişoara, a ajuns la Curtea de Apel Timişoara, unde urmează să fie pronunţată sentinţa finală. În primă instanţă, Sorin Buţă, patronul firmei de deratizare din cauza căruia au murit o femeie şi doi copii, a fost condamnat la şase ani şi nouă luni de închisoare.

Curtea de Apel Timişoara va pronunţa sentinţa finală în dosarul de ucidere din culpă în care a fost trimis în judecată Sorin Buţă, patronul firmei care a făcut deratizarea în blocul în care doi copii şi mama unuia dintre ei au murit intoxicaţi cu substanţa folosită la deratizare. 

Judecătoria Timişoara l-a condamnat deja pe Sorin Buţă la şase ani şi nouă luni de închisoare şi plata unor daune morale de 150.000 de euro şi 700.000 de lei.

Potrivit sentinţei, patronul firmei care a făcut deratizarea în „blocul groazei” de pe strada Mioriţa a folosit Delicia – GASTOXIN (fosfura de aluminiu), o substanţă este foarte toxică, foarte inflamabilă şi periculoasă pentru mediu. 

Ancheta a mai arătat că după ce a făcut deratizarea, ajutat de un prieten, Buţă s-a dus în zona Gării de Nord şi l-a rugat pe martor să arunce recipientele într-un tomberon.

Victimele, omorâte de gazul toxic

Ancheta a mai arătat, de asemenea, că gazul toxic eliminat de otrava pusă în garsonierele nelocuite de pe strada Mioriţa, a pătruns prin spaţiile libere de la ţevile care treceau prin pereţi în garsonierele locuite, omorând un copil nou-născut, unul de trei ani şi pe mama unuia dintre copii, în vârstă de 29 de ani. De asemenea, mai multe persoane au ajuns la spital intoxicate.

Expertizele realizate în dosar au stabilit că moartea celor doi copii şi a femeii a fost provocată, fără niciun dubiu, de substanţa foarte toxică folosită la deratizare.

„Concluziile avizate ale medicilor legişti din cadrul suplimentului de expertiză întocmit, care sunt bazate atât pe simptomatologia clinică, examenele histopatologice şi probele administrate, cât şi pe literatura de specialitate din domeniul substanţelor toxice, sunt de natură să probeze în plus şi într-o formă mai mult decât convingătoare împrejurările în care victimele au decedat, respectiv ca urmare a intoxicaţiei în timp cu fosfină. Totodată, exclud orice altă posibilă cauză a decesului victimelor şi agravării stării de sănătate a celorlalţi trei minori.

Totodată, concluziile medicilor legişti referitoare la cauza decesului victimelor sunt susţinute şi de concluziile experţilor chimişti din cadrul Institutului Naţiona de Criminalistică întocmit în speţă, potrivit cărora, fosfina (gazul toxic degajat de către fosfura de aluminiu în prezenţa umezelii din aer) atacă sistemul nervos central, afectând transportul oxigenului în organism, iar simptomele expunerii la fosfină sunt ameţeală, vomă, dureri abdominale, diaree, dureri în piept, dureri musculare, adică exact simptomele prezentate atât de către cele trei victime decedate, cât şi de către cele trei persoane vătămate minore”, se arată în sentinţa de condamnare din primă instanţă.

Patronul firmei de deratizare acuză o conspiraţie

Judecătorul care l-a condamnat pe Sorin Buţă la şase ani şi nouă luni de închisoare a arătat că a avut în vedere „faptul că inculpatul, cunoscând caracterul ilicit şi deosebit de periculos al activităţii de dezinsecţie pe care a realizat-o, a încercat să ascundă orice posibilă urmă a efectuării acestei operaţiuni, alegând să arunce recipientele în care se găsea insecticidul într-un tomberon situat în altă zonă a oraşului decât cea în care a întreprins aceste activităţi ilicite”.

De asemenea, judecătorul a ţinut cont şi de atitudinea patronului de la firma de deratizare, în dreptul căruia a constatat că nu are nicio remuşcare.

„Inculpatul în faza de urmărire penală a dat dovadă de o atitudine procesuală sinceră, însă, ulterior, pe parcursul judecăţii, cu ocazia ultimului cuvânt, în ciudă evidenţei probatoriului, a negat existenţa unui raport de cauzalitate între acţiunile sale de dezinsecţie şi decesul, respectiv vătămarea celor şase persoane, inducând ideea existenţei unei conspiraţii împotriva sa, apreciind că suportă fără justificare consecinţele.

Astfel, această atitudine procesuală, caracterizată de lipsă oricărei remuşcări şi consideraţii faţă de valorile sociale lezate, denotă că inculpatul ignoră cu desăvârşire gravitatea urmărilor acţiunilor sale şi, de asemenea nu îşi asumă responsabilitatea acestora, urmărind doar exonerarea sa de orice răspundere, aspect de natură să imprime inculpatului un grad deosebit de ridicat de periculozitate”, a mai arătat judecătorul în sentinţa de condamnare, care a fost atacată cu apel.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Otrava folosită în blocul groazei de la Timişoara, cumpărată de pe piaţa neagră. Patronul a recunoscut tot

Substanţa care a provocat tragedia de la Timişoara. Specialist: „E de un alt tip decât cel cu care suntem noi obişnuiţi”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite