Primarul Timişoarei a câştigat procesul cu ANI privind raportul prin care a fost declarat incompatibil

Primarul Timişoarei a câştigat procesul cu ANI privind raportul prin care a fost declarat incompatibil

Nicolae Robu a c\;tigat procesul cu ANI. FOTO: Arhiva Adevărul

Instanţa supremă a admis, luni, recursul formulat de primarul Timişoarei, Nicolae Robu, faţă de raportul ANI prin care a fost declarat incompatibil în perioada în care era rector al Universităţii Politehnica din Timişoara şi senator.

Prin această decizie definitivă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a anulat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) din 2011 prin care se constata starea de incompatibilitate a acestuia. "Decizia ICCJ reprezintă o reintrare în legalitate care trebuie salutată. Incompatibilitatea constatată de ANI şi menţinută de prima instanţă se baza pe o interpretare greşită a legii. Apărarea s-a bazat în principal pe argumentul că, potrivit unor prevederi tranzitorii care au fost ignorate de prima instanţă, incompatibilităţile stabilite de noua lege a educaţiei urmau să se aplice numai mandatelor de rector viitoare, dobândite în baza noii legi, şi nu mandatelor în curs, situaţie în care se afla şi domnul Robu", spune Tudor Chiuariu, senior partener la societatea de avocatură care l-a reprezentat în instanţă pe Robu, citat de Mediafax.
 
În august 2009, ANI stabilise că Nicolae Robu nu se află în stare de incompatibilitate, întrucât "calitatea de parlamentar nu este incompatibilă cu funcţiile din cadrul instituţiilor de învăţământ superior", implicit cea de rector. În iunie 2011 însă, ANI a concluzionat, printr-un nou raport de evaluare, că Robu se afla în stare de incompatibilitate începând cu data de 10.02.2011, deoarece "deţine atât demnitatea de senator, cât şi funcţia de conducere de rector, funcţia politică de conducere de Preşedinte PNL Timiş şi de membru în Biroul Politic Central al Partidului Naţional Liberal", agenţia apreciind că nu ar fi fost respectate dispoziţiile art. 215 alin. 3 şi 4 din Legea nr. 1/2011 şi art. 81 alin. 1 din Legea nr. 161/2003.
 
Robu a contestat raportul la Curtea de Apel Timişoara, cerând anularea acestuia, însă acţiunea a fost respinsă, în 27 februarie 2012. Hotărârea Curţii de Apel Timişoara a fost atacată cu recurs la ICCJ.
 
Citeşte şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările