Povestea primului mall al epocii comuniste din Timişoara, inaugurat în 1973. Cum s-a transformat magazinul Bega după Revoluţie

Povestea primului mall al epocii comuniste din Timişoara, inaugurat în 1973. Cum s-a transformat magazinul Bega după Revoluţie

Magazinul Bega din Timişoara, în anii 70-80

Magazinul universal Bega a fost deschis în 1973. Avea lifturi dar şi scări rulante, ceea ce pentru acele vremuri era ceva ieşit din comun.

Astăzi mall-ulul face parte din viaţa de zi cu zi a oamenilor. Acolo se poate cumpăra aproape orice, se poate petrece timpul liber, copiii se pot juca, se poate bea o cafea sau se poate măncare. Este practic un mic orăşel. Primul mall în concepţia de azi a apărut în Timişoara, în anul 2005. Este vorba de Iulius Mall. Al doilea, Shopping City, a fost inaugurat în 2016, dar mai sunt planuri pentru construcţia a cel puţin încă două. 
 
Timişorenii îşi aduc aminte că a un fel de mall  - care, evident, nu se numea mall, a existat în oraş şi în perioada comunistă. Este vorba de celebrul magazin universal Bega. 

Aici puteai putea găsi cam toată gama de produse. De la îmbrăcăminte, încălţăminte, marochinărie, electronice, obiecte obiecte de uz casnic, jucării sau articole sportive, bijuterii sau cosmetice. Cam tot ce găseşti acum şi într-un mall. Desigur, varietatea produselor era departe de cele de azi. 

Magazinul Bega a fost inaugurat în 1973. Clădirea a fost realizată după un proiect realizat de cei de la Iprotim, avându-l ca şef de proiect pe arhitectul Vasile Oprişan. 
 
Pe acest loc, în fosta Piaţă Balaş, se afla o clădire în care funcţiona cândva Casa Pompierilor. 

Construcţia magazinului universal Bega era una modernă pentru era socialistă. Regimul de înaltime al cladirii era atunci de e P+4, înaltimea maxima fiind atinsă de casele de lifturi, 27 metri.
 
Avea lifturi dar şi scări rulante, ceea ce pentru acele vremuri era ceva ieşit din comun. 

 
După privatizarea societăţii – în 1997, centrul comercial Bega a fost achiziţionat de fraţii Marius şi Emil Cristescu, care  l-au transformat în Bega Shopping Center, şi i-au dat un aspect occidental. Şi aspectul clădirii a fost schimbat complet.


 
În 1999, acest mini-mall a primit premiul “Steaua de Aur” oferit de Business Initiative Direction (BID) din Spania.
 
Chiar dacă a suferit în timp diverse transformări, clădirea are şi acum principala funcţiune de centru comercial. 

 
Construcţia este formată din mai multe corpuri de clădire: unul principal şi două aripi secundare. Corpul principal, unde funcţioneză centrul comercial, este structurat pe subsol (unde se află Carrefour Market), parter şi patru etaje (la etajul trei se află food court-ul) având o suprafaţă comercială totală de 8.600 metri pătraţi.

 
În anul 2005 s-a finalizat şi dat în folosinta un nou corp de clădire al Bega Shopping Center având o formă arhitectonică deosebită crescând suprafaţa comercială la 12.000 metrii pătraţi: scări rulante cu dublu sens, lifturi de mare capacitate pentru marfă şi persoane, instalaţie de sonorizare, sistem TV, sistem de securitate împotriva efracţiei, sistem de semnalizare incendiu etc. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: