UPDATE Percheziţii la Naţionaliştii Autonomi din Timişoara, care ofereau bani ţigăncilor sterilizate

UPDATE Percheziţii la Naţionaliştii Autonomi din Timişoara, care ofereau bani ţigăncilor sterilizate

Mascaţii l-au vizitat pe şeful grupării naţionaliste. FOTO: Arhiva Adevărul

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara au descins în această dimineaţă la domiciliul liderului grupării Naţionaliştii Autonomi, organizaţie care a oferit câte 300 de lei femeilor de etnie rromă care aduceau dovada medicală a sterilizării.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE, ora 11.55: Un bărbat în vârstă de 36 de ani, suspectat că face parte din gruparea Naţionaliştii Autonomi Timişoara, care a anunţat pe un blog că oferă o recompensă de 300 de lei fiecărei femei rome care se supune unei operaţii de sterilizare în 2013, este audiat, la Parchet.

Din locuinţa bărbatului au fost ridicate o unitate centrală de calculator şi mai multe cărţi. "A fost făcută o percheziţie la locuinţa unei persoane suspectată de implicare în publicarea, pe un site, a unui mesaj în care se afirmă că oferă o sumă de bani fiecărei femei rome din zona Banatului care prezintă un act medical din care rezultă că s-a supus voluntar unei operaţii de sterilizare efectuată în acest an. În urma percheziţiei au fost ridicate mai multe bunuri, o unitate de calculator şi nişte cărţi", a declarat Ionela Bălan, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara.

Percheziţii luni dimineaţa

Naţionaliştii Autonomi Timişoara numără aproximativ 30 de membri, iar principalul vizat al acţiunii de luni dimineaţa a fost liderul organizaţiei. Parchetul a deschis vineri un dosar penal pentru promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public.

“La aceste descinderi participă şi procurorul, dar nu au fost făcute publice adresele la care s-au dus. Intenţia este ca, până la ora 10, membrii grupării să fie aduşi Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara”, a declarat Mădălina Mezdrea, purtător de cuvânt la IPJ Timiş.
 
În dosarul care a fost deschis, cei de la NAT sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art.5 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.31/2002, ce incriminează fapta de promovare a ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public. 
 
Săptămâna trecută, tinerii din NAT au transmis un comunicat prin care anunţă că sunt dispuşi să plătească 300 de lei pentru fiecare ţigancă dacă face dovada că s-a sterlizat voluntar în 2013. Mai multe ONG-uri au reacţionat dur la această propunere.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările