Opt suspecţi în dosarul porţii de la Timişoara care s-a prăbuşit, omorând un tânăr. Infracţiunea gravă pentru care se fac cercetări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Anchetă greoaie în dosarul de ucidere din culpă deschis după prăbuşirea porţii de intrare în Timişoara dinspre Lugoj, cu ocazia furtunii din 17 septembrie 2017.  Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara a întocmit o listă de suspecţi.

După furtuna din 17 septembrie 2017, cu ocazia căreia poarta de intrare în Timişoara dinspre Lugoj s-a prăbuşit, omorând un tânăr în vârstă de 24 de ani, Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara a dechis un dosar penal de ucidere din culpă. Primarul Timişoarei Nicolae Robu şi viceprimarul Dan Diaconu au fost audiaţi la începutul acestui an la Poliţie, în calitate de martori. De atunci, nu s-a mai auzit nimic de anchetă.

La solicitarea „Adevărul”, Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara a comunicat că în dosar opt persoane au calitate de suspect. „În dosarul penal 9096/P/2017, se efectuează urmărirea penală faţă de opt suspecţi sub aspectul săvârşirii faptelor de prevăzute şi pedepsite de art. 192, al. 1 CP şi art. 35, alin. 1 şi 2 din Legea 10/1995”, au comunicat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, refuzând să furnizeze alte informaţii.

Din adresa comunicată de procurori la solicitarea „Adevărul” reiese că infracţiunile pentru care se fac cercetări sunt de ucidere din culpă şi proiectarea, verificarea, expertizarea, realizarea unei construcţii ori executarea de modificări ale acesteia fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea şi rezistenţa, dacă în acest fel este pusă în pericol viaţa sau integritatea corporală a uneia ori mai multor persoane.

Dacă pentru ucidere din culpa, pedeapsa prevăzută de Codul Penal este de la unu la cinci ani, pentru infracţiunea prevăzută de Legea privind calitatea în construcţii, pedeapsa este de la 3 la 10 ani, avându-se în vedere că fapta, dacă va fi reţinută ca infracţiune, a produs una ori mai multe dintre următoarele consecinţe: pierderi de vieţi omeneşti, vătămare gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii uneia ori mai multor persoane, distrugerea totală sau parţială a construcţiei, distrugerea ori degradarea unor instalaţii sau utilaje importante ori alte consecinţe deosebit de grave.

Inspectorarul de Stat în Construcţii acuză nereguli grave

Poarta de intrare în Timişoara dinspre Lugoj a fost supusă în 2015 unor lucrări de „cosmetizare”. După prăbuşirea porţii care a provocat decesul unui tânăr de 24 de ani, Inspectoratul de Stat în Construcţii a descoperit că poarta a fost reabilitată încălcându-se mai multe prevederi legale din legea construcţiilor. Potrivit unui document furnizat de ISC la solicitarea pressalert.ro, la dosarul cauzei nu există un proiect tehnic, ci doar nişte planşe care nu pot ţine loc de proiect tehnic.

„În conformitate cu documentele depuse de investitor – Primăria Municipiului Timişoara şi executant SC Stareto SRL, după primele constatări, rezultă că există 4 planşe, cu titlul ”Poartă de intrare în oraş”, cu denumirile ”Plan de situaţie”, ”Structură existentă”, ”Soluţie propusă”, ”Detalii”, dar acestea nu se pot considera proiect, având în vedere că lipsesc piesele scrise şi desenate, conform anexei 1, la Legea 50/1991 privind calitatea în construcţii litera A. De asemenea, după primele constatări, din documente reiese că Procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor s-a încheiat contrar prevederilor legale impuse de Regulamentul de recepţie a lucrărilor de construcţie şi instalaţii aferente acestora din 14.06.1994, aprobat prin HG nr.273/1994, în vigoare până la 28.07.2017 şi de Legea 10/1995 privind calitatea în construcţii, în vigoare la momentul respectiv, neputând fi încadrată ca recepţie legală”, se arată în documentul transmis publicaţiei pressalert.ro.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite