Informaţii relevante pentru a trata panica generată de noul coronavirus. “27.500 de pacienţi s-au vindecat de COVID-19”
0Medicul Mihail Pautov susţine că un corp sănătos şi imunocompetent îşi face propria imunitate în 7-14 zile de boală.
Odată cu extinderea noului coronavirus în Italia, autorităţile din România au intrat într-o nouă etapă de luptă împotriva răspândirii acestei boli şi în ţara noastră. În aceste zile, panica atinge cote alarmante. Oamenii sunt speriaţi şi nu ştiu ce la să se aştepte.
Mihail Pautov, medic specialist în chirurgie generală şi asistent de cercetare, foarte popular cu vlogurile de pe canalul Youtube, revine cu noi sfaturi legate de noul coronavirus COVID-19. În ciuda ştirilor care crează panică, Mihail Pautov face apel la calm şi îi îndeamă pe oameni să se informeze corect.
“Hai să tratăm panica generată de COVID-19 cu informaţii corecte şi relevante, valabile astăzi, 25 februarie”, scrie Mihail Pautov, pe site-ul său..
Iată câteva informaţii importante oferite de medicul Pautov:
1. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a denumit, pe 12 februarie, noul virus COVID-19. CO-VI de la COrona-Virus, D de la disease şi 19 – anul 2019 în care am avut primul diagnostic. Este bine să folosim acest termen de acum înainte pentru a preveni stigmatizarea excesivă şi confuziile.
2. În prezent avem 80.152 de bolnavi diagnosticaţi – 99% din aceştia se află în China, 2700 de decese şi peste 27.500 de pacienţi vindecaţi – numărul de vindecaţi ar trebui să fie primul vehiculat în media!
3. Cu toate că în momentul de faţă nu există un tratament ţintit, vindecarea, ca în orice viroză respiratorie, vine din noi. Un corp sănătos şi imunocompetent îşi face propria imunitate în 7-14 zile de boală.
4. Contagiozitatea cea mai mare este atunci când pacientul este simptomatic.
5. Simptomele specifice sunt: tuse seacă, febră şi dificultatea de a respira. Durerea în gât şi cursul nasului nu sunt simptomele specifice COVID-19. Un studiu recent publicat în The Lancet arată că doar 5% din bolnavii COVID-19 au avut simptome de răceală (guturai, mucozităţi nazale excesive). Acestea sunt simptomele unei răceli banale.
6. Numărul real de cazuri este mai mare de 80.000, iar asta are conotaţii pozitive. Asta înseamnă că cei nediagnosticaţi au purtat boala fără spitalizare sau tratament şi s-au vindecat spontan; acest lucru coboară mortalitatea prezumtiv-reală a COVID-19 la sub 1%.
7. 80% din bolnavii COVID-19 prezintă forma uşoară a bolii şi nu necesită spitalizare sau tratament specializat. 14% vor prezenta forme medio-severe (suprainfectare bacteriană, pneumonie) şi vor necesita internare şi supraveghere. Doar 5% din bolnavi vor prezenta forme critice de boală şi vor necesita internare pe secţii de terapie intensivă şi tratament suportiv invaziv.
8. Mortalitatea globală aparentă este de 2-3%. Cu toate astea, aceasta mortalitate variază în functie de locul geografic şi vârstă. Cel mai amplu studiu chinezesc de până acum care a evaluat peste 50.000 de bolnavi COVID-19 clasifică mortalitatea dupa grupele de vârstă:
-peste 80 de ani – 14%
70-79 de ani – 8%
60-69 de ani – 3.6%
50-59 de ani – 1.3 %
40-49 de ani – 0.4%
10-39 de ani – 0.2%
sub 10 ani – 0%
9. Eşti suspect de COVID-19 dacă ai: A. febra, tuse seacă, dificultate de a respira şi B. ai călătorit de curând într-o zonă endemică sau ai intrat în contact cu o persoană diagnosticată cu COVID-19
10. Dacă ai îndeplinit A şi B, suni la 112 iar operatorul te va pune în contact cu un cadru medical de pe ambulanţă sau SMURD care vor dirija mai departe situaţia cu sfaturi de izolare şi monitorizare la domiciu sau transport cu ambulanţa la spital pentru supraveghere şi tratament.
11. Cu toate că nu există un tratament specific pentru COVID-19, personalul medical are multe metode de a trata simptomatic, a trata bolile concomitente sau de a menţine stabile funcţiile vitale ale unui bolnav până când acesta îşi va face propria imunitate.
12. În momentul de faţă se lucrează activ, în zeci de trial-uri, la elaborarea unui tratament antiviral ţintit şi a unui vaccin care va fi disponibil în aproximativ un an.
13. Daca ai simptomele unei viroze respiratorii, indiferent de care este aceasta, este bine să rămâi acasă pentru a împiedica răspândirea virusului şi să porţi o mască pe care să o arunci după purtare.
14. Principalele metode de prevenţie: ne spălăm pe mâini, evităm locurile aglomerate, tuşim în cot, evităm contactul apropiat (un metru) cu persoanele bolnave.