HUMAN STORY Profesorii din Vest care au trecut de la catedra comunistă la orele online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noile tehnologii au fost integrate cu succes în predare de către dascălii cu iniţiativă care vor să îşi atragă elevii spre învăţătură. Au dat creta pe table inteligente şi lucrează constant cu elevii pe calculator. Aceştia sunt profesorii inovatori din zona de Vest.

Dincolo de uşa pe care scrie mare 1B, Adrian Mătu Rancu, face tot posibilul ca prichindeii cărora le predă să înveţe cât mai multe lucruri într-un mod plăcut. Învăţătorul de la Şcoala „Avram Iancu” din Timişoara are peste 30 de ani de experienţă la catedră. „Pe vremea aia, intrai la clasă, verificai tema, predai lecţia nouă, dădeai notele şi plecai”, a spus dascălul.

Drumul şcolii de la comunism la epoca modernă

Copiii din Timişoara fac şcoală hi-tech

Şcoala de un milion de euro de la ţară: clase ca în Occident şi after-school gratuit

Luptă prin sms împotriva violenţelor din şcoli



Acum lucrurile s-au schimbat radical. Adrian Mătu Rancu a integrat perfect computerul în orele lui. „Calitatea învăţătorului e să fie mai apropiat de copii. Asta nu s-a schimbat. Folosind calculatorul, copiii învaţă să gândească logic, structural. Calculatorul îi învaţă să fie creativi şi asta e cel mai important”, a spus dascălul. Ca să fie un profesor inovator, Adrian Mătu Rancu a fost autodidact şi, de mai bine de 10 ani, participă la cursuri de formare.

Diafilmul este istorie

„După ’90 mi-am luat un calculator şi veneam cu el în rucsac la şcoală ca să le arăt copiilor ce se poate face”, a povestit învăţătorul. 
Melania Oros, profesoară de istorie şi geografie la Şcoala Generală „Octavian Goga” din Deva, lucrează în învăţământ din anul 1973. „În perioada comunistă lucram cu documentul de partid, retroproiectorul, diafilmul şi schiţa lecţiei, iar acum cu videoproiectorul. Am adresă de messenger şi de e-mail şi nu mă dau înapoi de la prezentările Power Point”, a declarat profesoara.


Desi are 59 de ani, Melania Oros a ales catedra din pasiune

CLICK PE POZĂ PENTRU GALERIE FOTO

Dăscăliţa consideră că dacă în perioada ceauşistă avea o conştiinciozitate controlată, acum a făcut o pasiune din a stăpâni informaţia online. Şi învăţătoarea Rodica Moldovan de la Şcoala nr. 8 din Reşiţa e încântată de posibilitatea utilizării calculatorului la oră. „Pe vremea comuniştilor cred că era mai bun sistemul de notare. În prezent, avem diferite proiecte, filmăm, facem poze, copiii îşi documentează anumite teme online”, a mai spus dăscăliţa.


Rodica Moldovan din Reşiţa s-a adaptat uşor erei moderne

CLICK PE POZĂ PENTRU GALERIE FOTO

Examene online


Florin Rogojan predă geografie de 34 de ani şi pentru că adoră să lucreze cu copiii a făcut faţă cu brio modificărilor tehnologice. „Îmi aduc aminte că în toţi aceşti ani am asistat la sute de schimbări şi am învăţat alături de elevii mei cele mai noi tehnologii”, povesteşte dascălul. A învăţat să le dea elevilor teste online şi să facă proiecte care mai de care mai complicate.


Florin Rogojan din Arad foloseşte calculatorul la ore

CLICK PE POZĂ PENTRU GALERIE FOTO

„Acum, scriem pe tablă de sticlă, le predau elevilor lecţii online, iar la ore avem o hartă electronică a lumii, când la începutul carierei foloseam doar clasicul glob pământesc”, a adăugat profesorul de la Liceul din Pecica. Şi profesoara de biologie Daniela Ghiuro, în vârstă 51 de ani, din Oradea şi-a schimbat tactica de predare, renunţând să le mai dicteze elevilor sau să le dea lucrări în scris. Şcolarii îşi dau acum testele pe calculator şi învaţă lecţii în sistem electronic. (Iulia Tudor, Dana Firiţeanu, Ana Maria Loga, Florina Şandor)


Daniela Giuro din Oradea le dă teste elevilor pe computer

CLICK PE POZĂ PENTRU GALERIE FOTO

Iniţiative digitale recunoscute

Fundaţia timişoreană „Educating for an Open Society” a fost deschizătoare de drum în ceea ce priveşte cursurile de formare pentru dascăli în tainele computerului pentru a face lecţiile mai atractive şi mai plăcute pentru elevi. Mai mult, iniţiativele lor au făcut ca tot mai mulţi dascăli să fie deschişi utilizării noilor tehnologii în predare.

Perspectivă de viitor a şcolilor digitale


Şcoala Generală nr. 25 din Timişoara este singura şcoală din regiunea de Vest a ţării care a fost declarată şcoală inovativă în cadrul programului  „Microsoft Innovative Schools - Partners in Learning”. Aici, elevii lucrează constant cu smart-board-uri sau computere, iar discuţiile şi lecţiile online sunt la ordinea zilei. „Vom face un schimb de bune practici cu celelalte şcoli din program, iar la final trebuie să diseminăm informaţia. Este vorba de inovaţie în toate domeniile de activitate didactică“, a spus Carmen Burcea-Iancu, directoarea şcolii.


Elevii de la Şcoala 25 lucrează la ore pe calculator

CLICK PE POZĂ PENTRU GALERIE FOTO

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite