FOTO Monumentul „Ostaşului Sovietic“ din Parcul Central al Timişoarei, „trimis“ în Cimitirul Eroilor

FOTO Monumentul „Ostaşului Sovietic“ din Parcul Central al Timişoarei, „trimis“ în Cimitirul Eroilor

Monumentul din Parcul Central din Timişoara Foto: banaterra.eu

Flavius Boncea, consilier local PNŢCD, propune ca statuia „Ostaşului Sovietic” să dispară din centrul Timişoarei. Specialiştii îl contrazic şi spun că este vorba despre un monument valoros.

Ştiri pe aceeaşi temă

În urma sondajului lansat de Primăria Timişoara, legat de remodelarea Parcului Central, cea mai mare a parte a celor care au răspuns au preferat o amenajare după stil vienez, în detrimentul celui francez.
 
Parcul va reveni şi la denumirea de onodioară, Scudier, dată după numele generalul Anton Scudier - cel care a amenajat acest loc în anul 1860, şi care a avut acolo o statuie.
 
Monumentul a fost distrus însă în perioada tulbure din 1918, iar la începutul anilor 60, a apărut, pe acelaşi loc, o nouă statuie. Este vorba de statuia cunsocută sub două denumiri: "Statuia Ostaşului Sovietic” sau „Monumentul închinat ostaşului român”. 
 
Flavius Boncea, consilier local din partea PNŢCD, i-a propus primarului Nicolae Robu să se gândească la mutarea monumentului în Cimitirul din Calea Lipovei, care găzduieşte şi mormintele soldaţilor ruşi care au murit în Al Doilea Război Mondial. 
 
„O amenajare în stil vienez nu poate să menţină o statuie ridicată în memoria armatei sovietice. Este statuia <Ostaşului Sovietic>. O statuie urâtă, care nu are de-a face cu istoria Timişoarei. Asta este părerea mea. Locul ei este în Cimitirul din Calea Lipovei. Iar în loc ar fi bine să se refacă statuia generalului Anton Scudler sau să fie una din promisele statui ecvestre”, a declarat Flavius Boncea, un monarhist convins, care a primit, în 2011, Medalia Regelui Mihai I pentru Loialitate. 

Parcul din centrul Timişoarei a purtat şi numele „Iosif Visarionovici Stalin” sau Parcul Stalin, iar mai tâziu a devenit Parcul Central. 
 
Pe monument a fost trecut, după Revoluţia din 1989, un citat nou, însă nerealist şi incorect din punct de vedere istoric: „Glorie ostaşului român, moştenitor al tradiţiilor istoriei străbune care a luptat cu eroism împotriva bolşevismului şi fascismului pentru libertatea şi independenţa patriei”.
 
Asta în condiţiile în care ostaşul român a luptat atât alături de fascişti, cât şi alături de bolşevici, în perioade diferite.

Sculptorul monumentului a fugit în Franţa

Monumentul din centrul parcului a fost inaugurat cu fast în 30 decembrie 1962. Lucrarea aparţine unui cunoscut sculptor, Ion Vlad, care s-a născut la Feteşti, în judeţul Ialomiţa. El a realizat, printre altele, şi faţada Operei Române din Bucureşti sau faţada Spitalului din Oneşti.

În 1965, la vârsta de 45 de ani,fuge din România şi se stabileşte la Franţa. Din anul 1969 a devenit profesor titular de sculptură şi desen la Centrul American din Paris.  În anul 1972 i se acordă cetăţenia franceză, iar din 1975 a devenit profesor suplinitor de sculptură şi desen la Universitatea din Sorbona. Moare la Paris în 1992.

“Este operă de artă valoroasă, nu trebuie mutată”

Istoricul Janos Szekernyes, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Timişoara, nu este de acord cu mutarea monumentului din centrul parcului. Acesta spune că este o lucrare de valoare artistică importantă mai cu seamă că este realizată de un important sculptor, Ion Vlad, iar pe de asupra este făcută din marmură de Ruşchiţa.
 
„Din punctul meu de vedere este o operă de artă valoroasă şi nu trebuie mutată din parc. Eu de câte ori arăt oraşul turiştilor îi duc şi la acest monument din Parcul Central. Pe de altă parte, nu se poate spune cu exactitate dacă statuia reprezintă un soldat sovietic sau unul român. Pe vremea aceea toţi soldaţii din Europa de Est aveau haine asemănătoare. Chiar dacă a fost făcut pentru sovietici, s-a făcut totuşi pentru armata eliberatoare. Monumentul arată bine, mai ales că este din marmură de Ruşchiţa, care se curăţă singură la ploaie. Este o marmură valoroasă, de multe ori asemuită cu cea de la Carrara”, a declarat Janos Szekernyes.


Istoricul este însă de acord că pe monument ar trebui să apară un mesaj mai realist. „Acolo a existat un alt text iniţial, sigur nu scria nimic împotriva bolşevicilor. Cel de acum a fost pus după Revoluţie. Merită pus un text cât de cât obiectiv şi clar”, a mai spus Szekernyes.
  
Citiţi şi:
 

 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: