FOTO Egiptenii reinventează turismul „all inclusive“ după blocada ruşilor. Românii se numără printre străinii „momiţi“ să salveze economia ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 2019, românii vor putea ajunge în staţiunea egipteană Hurghada, de la Marea Roşie, din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi. „Weekend Adevărul“ vă spune ce înseamnă o călătorie la Hurghada în epoca de după blocada rusească.

GALERIE FOTO

La 31 octombrie 2015, un avion de linie rusesc al companiei Metrojet s-a prăbuşit în Egipt, în Peninsula Sinai, la 23 de minute de la decolarea de la Sharm el-Sheikh. Au murit toate cele 224 de persoane de la bordul avionului. 

Prăbuşirea a fost cauzată de explozia unui dispozitiv improvizat, mai târziu confirmându-se un act terorist. Atentatul a fost revendicat de Gruparea Stat Islamic (ISIS). În acel moment, aproximativ 80.000 de cetăţeni ruşi se aflau în resorturile de vacanţă din Sherm el-Sheikh şi Hurghada. Ruşii erau până la acea oră cei mai importanţi clienţi ai turismului estival egiptean. Nu mai puţin de 23 de chartere plecau zilnic din Rusia spre staţiunile de la Marea Roşie. După doborârea avionului rusesc, Vladimir Putin a dat ordinul de suspendare a zborurilor spre Egipt. Peste noapte, au dispărut turiştii ruşi, iar asta a însemnat o veritabilă dramă pentru regimul de la Cairo, o lovitură dură pentru turismul din Egipt. Mai cu seamă că şi numeroase alte state şi-au îndemnat cetăţenii să evite această ţară. Aeroporturile de la Sharm el-Sheikh şi Hurghada au fost închise total timp de o săptămână.

Hurghada


 

Să nu uităm că Egiptul era deja afectat de ani buni de instabilitate, schimbarea regimului lui Hosni Mubarak, venirea la conducere a Frăţiei Musulmane, apoi înlăturarea acestora. Dispariţia turiştilor ruşi a adus pierderi imense, numeroase hoteluri şi resorturi au fost închise. Şi lira egipteană s-a devalorizat. 

CHARTERE ROMÂNEŞTI SPRE MAREA ROŞIE

Au trecut trei ani de la instaurarea blocadei ruseşti. Egiptenii au trecut însă peste şoc, dar pentru asta au fost nevoiţi să îşi schimbe strategia. S-au orientat spre pieţe noi, pentru atragerea turiştilor. Şi încet, încet lucrurile au început să reintre în normal. Printre turiştii pe care se bazează de acum egiptenii se află şi românii. În aprilie 2018, agenţia Christian Tour, în parteneriat cu compania aeriană Blue Air, a pornit primul zbor charter spre Hurghada, din Bucureşti. 

Hurghada

La jumătatea anului erau deja cinci chartere, suplimentând în Bucureşti şi adăugând pe listă oraşele Cluj-Napoca şi Timişoara. În 2019, datorită interesului arătat de români pentru această destinaţie, Christian Tour va avea opt chartere spre Hurghada, adăugând pe lista oraşelor şi Iaşiul.  

350 DE EURO, CAZAREA LA UN HOTEL DE CINCI STELE

Egiptul este o destinaţie ideală pentru cei care adoră aventurile. La mai puţin de patru ore de zbor, indiferent din care oraş, turiştii vor ajunge la Hurghada. Amatorii de aventuri pot face scufundări în mare, pot admira reciful de corali şi peştii multicolori sau pot alege un safari în deşert.

Hurghada

Turismul în Egipt şi-a revenit, iar hotelurile sunt acum din nou pline. Raportul dintre preţurile pachetelor care includ cazare şi bilete de avion şi calitatea serviciilor este foarte bun. De la 350 de euro puteţi găsi cazare la un hotel de cinci stele, cu all-inclusive, cu aqua park. Sunt facilităţi pentru familiile cu copii, există şi hoteluri de lux pentru turiştii care îşi doresc astfel de servicii, există şi foarte multe posibilităţi de agrement. 

image

HURGHADA, UN FOST SAT PESCĂRESC
 

Staţiunea din regiunea Hurghada se întinde pe o lungime de 60 de kilometri, de-a lungul ţărmului Mării Roşii. Hurghada – aflată la 450 de kilometri de capitala Cairo, a fost un sat pescăresc. La începutul anilor ’80, la iniţiativa lui Mubarak, zona trebuia să se transforme într-un centru turistic important. A lăsat mână liberă unui om de afaceri egiptean şi, cu sprijin financiar arab, american şi european, centrul Hurghada a devenit un clasic al vacanţelor all-inclusive organizate de agenţii de voiaj europene. Primul hotel a fost unul din lanţul Sheraton. 

image

ESTE ŞI UN ORAŞ MILITAR

Aeroportul din Hurghada a fost iniţial un aeroport militar, construit în 1983. Zona de nord şi cea de sud au alcătuit şi încă mai alcătuiesc o importantă bază militară, de altfel despre tot oraşul se poate spune că este şi unul militar. Aşa se explică şi străzile foarte largi, cu patru benzi, care au însă doar sens unic. În caz de urgenţă, armata poate bloca arterele. 

image

Celor care aveau să se stabilească aici guvernul le oferea numeroase facilităţi. Oamenii au primit terenuri pentru a-şi construi case şi, vreme de 15 ani, erau scutiţi de taxe. Hurghada are oficial în jur de 150.000 de locuitori, dar în realitate, populaţia este mult mai mare. Mulţi locuiesc însă fără forme legale. În plus, în timpul sezonului turistic, populaţia Hurghadei se triplează. 

Cu toate acestea, este un oraş mic. Prin comparaţie, Alexandria (fosta capitală, Teba) are 7 milioane de locuitori, iar Cairo, capitala, are peste 20 de milioane de locuitori, mai mulţi decât populaţia României de astăzi. 

image

Staţiunea se întinde de-o parte şi de alta a oraşului vechi. Este un şirag de hoteluri cu o arhitectură orientală, înşirate de-a lungul litoralului Mării Roşii. Pe uscat, Hurghada este înconjurată de deşert.  

VIZA SE PLĂTEŞTE ÎN AEROPORT

Înainte de a vă organiza excursia, trebuie să aveţi mare grijă la alegerea hotelului. Mulţi se uită la preţul cel mai mic, dar au pretenţia să fie şi perfect. Se poate întâmpla ca plaja să fie la o distanţă destul de mare de hotel, în loc de mult doritul nisip fin, plaja să fie cu pietriş. Există riscul ca serviciile hoteliere să nu fie la nivelul aşteptărilor, chiar dacă aţi ales o opţiune all-inclusive. Deci e important să faceţi o alegere informată a cazării. Intrarea în Egipt este permisă doar cu paşaportul, cetăţenii români având nevoie de viză. Acest lucru se rezolvă simplu, după aterizare. Înainte de controlul de securitate, la ghişeele special amenajate se eliberază viza, contra sumei de 25 de dolari. 

image

În cazul alegerii unui sejur all-inclusive, nu prea aveţi pe ce să cheltuiţi bani în afară de excursii, vizite sau ieşiri ocazionale în oraş. Însă nu este o raritate ca persoanele care intră într-un astfel de resort să nu iasă de acolo timp de o săptămână, practic pe toată perioada sejurului, fiindcă au parte de tot felul de activităţi pentru fiecare zi în parte. Totuşi, dacă tot aţi ajuns în Egipt, ar fi mare păcat să rămâneţi doar în resort, fără să profitaţi de tot ce are de oferit această ţară.   

image

ZONE REZERVATE EXCLUSIV ADULŢILOR

Hurghada este o destinaţie perfectă pentru cei care vor să aibă parte de linişte, dar şi pentru familiile cu copii. Unele resorturi au veritabile „luna park“-uri, adică parcuri de distracţii, cu foarte multe programe pentru cei mici. Sunt şi hoteluri cu zone rezervate exclusiv adulţilor, care-şi pot savura vacanţa în linişte maximă. Sunt camere doar pentru adulţi, piscine şi plaje în care copiii nu au acces.  Toate plajele sunt dotate cu şezlonguri, umbrele, baldachine care nu costă în plus. Animatorii se ocupă de tot felul de programe şi party-uri, seara.  În mare parte, plajele şi fundul mării sunt stâncoase, dar tocmai asta aduce vizibilitatea bună pentru amatorii de snorkeling şi scufundări, mai ales în golful Makadi.

Hurghada

PROBLEME CU INTERNETUL

Resorturile hoteliere sunt foarte mari. Sunt practic ca nişte oraşe balneare. Au magazine, restaurante, cafenele, discoteci. Numeroase piscine, terenuri de sport. Peste tot sunt palmieri şi spaţii verzi. Pe plajă veţi întâlni localnici care se plimbă cu cămile care pot fi călărite contra cost. Încă din aeroport, este bine să vă cumpăraţi o cartelă pentru telefon, dacă doriţi să aveţi internet şi să nu aveţi grija costurilor exorbitante folosind cartela de acasă.

image

În Hurghada, internetul merge foarte prost. Hotelurile au Wi-Fi, dar nu vă imaginaţi că funcţionează ca la noi. Dacă aveţi noroc, prindeţi semnal bun doar la recepţie sau în lobby, nu însă şi în camere. În afară de câteva hoteluri foarte bine cotate (şi cu preţurile pe măsură), unde aveţi net gratis, în mare parte trebuie să plătiţi pentru o parolă la Wi-Fi, valabilă 24 de ore.  Mâncarea este proaspătă şi gustoasă în Egipt. Oferta este foarte variată. De regulă se găteşte pe stil arăbesc, dar nu lipseşte nici mâncarea specifică bucătăriei internaţionale. Atenţie, apa de la robinet nu este potabilă!  

image

Noaptea, maşinile circulă cu farurile stinse

Dacă doriţi să mergeţi în oraş, singura posibilitate este să luaţi un taxi. Nu este recomandat să vă închiriaţi maşină în Egipt. Aţi putea avea mari probleme să vă descurcaţi în trafic, pentru că nu există nicio regulă. Sunt foarte puţine indicatoare rutiere, semafoarele sunt inexistente, trecerile pentru pietoni sunt rare. Se claxonează mult, se circulă cu viteză, haotic, la depăşiri nu se semnalizează, dar localnicii se descurcă. Poate o să vi se pară ciudat, dar pe timp de noapte, maşinile nu circulă cu farurile aprinse. Încă ceva: egiptenii pot conduce de la vârsta de 15 ani. Chiar dacă sunt străzi cu patru benzi, se aplică regula de sens unic, astfel că există foarte multe rute ocolitoare. 

image

Întâlniri cu beduinii şi Luxor

Din Hurghada se fac excursii către multe destinaţii. Puteţi să vă aranjaţi o croazieră pe Nil, puteţi să faceţi o excursie la Luxor (unul dintre cele mai măreţe muzee în aer liber din lume) – un drum de patru-cinci ore (se află la 285 de kilometri), la Templul lui Hatshepsut (singura femeie-faraon din Egiptul Antic) sau în Valea Regilor (unde îl veţi vedea în carne şi oase pe Tutankhamon – de fapt, ce a mai rămas din ele). Chiar dacă sunt mai departe, se poate merge şi la piramide, la Sfinx sau către capitala Cairo. Drumul se face pe autostrada foarte bună care traversează deşertul.

image

Din loc în loc, apar check point-uri, zone de control ale poliţiei şi ale armatei, întărite cu saci de nisip şi puncte de tragere pentru mitraliere. Şoferii sunt opriţi de oameni înarmaţi şi trebuie să prezinte documentele. Deşertul este periculos, nu e de joacă. Se poate opta şi pentru excursii safari în deşert, cu Jeepuri, cu vizitarea unor sate de beduini. În Egipt se estimează că trăiesc în jur de trei milioane de beduini – o populaţie nomadă care trăieşte în deşert. De altfel, Egiptul este în cea mai mare parte acoperit de deşert, doar 7% din teritorul său este locuibil. 

image

SCUBA DIVING DE PE INSULA GIFTUN

Una dintre cele mai cunoscute excursii de la Hurghada este cea pe insula Giftun. Este o insulă de vis, nelocuită, acoperită cu nisip alb, înconjurată de marea albastră. Principala atracţie aici este scuba divingul la suprafaţă. Nu e niciunde mai frumoasă lumea peştilor şi a coralilor cum este în Marea Roşie! Sute de soiuri de peşti, mici, mari, de toate culorile, înoată alături de tine, te poţ simţi, pur şi simplu, ca într-un uriaş acvariu. Se poate închiria de acolo echipament pentru scuba diving, dar se şi poate cumpăra. Se pot face şi scufundări la adâncime, cu ehipament de scafandru. În plus, sunt comune plimbările cu bărci care au fund de sticlă, transparent.

image

Vizită în oraşul vechi

Zona Hurghada este alcătuită din trei zone: oraşul vechi, centrul (Dahar), oraşul nou (Sakalla) şi zona hotelurilor, în apropiere sau de-a lungul Village Road ori Safaga Road. 

Oraşul Hurghada vă va arăta cum trăiesc egiptenii. Unele hoteluri au curse cu microbuzul spre oraş, dar cel mai simplu este să luaţi un taxi. Pentru că orice se negociază în Egipt, şi cu taximetristul trebuie să vă tocmiţi. E bine să stabiliţi preţul dinainte, să nu fie neînţelegeri la final. Pentru cumpărături, puteţi să folosiţi dolari, euro sau lire egiptene. Un produs care costă 10 dolari poate fi cumpărat şi cu 10 euro. Nu stă nimeni să facă alte calcule. Naama Bay este zona de distracţie din Hurghada. Sunt terase, cafenele şi restaurante.

image

Marea moschee este una dintre clădirile monumentale. Bazarul poate să fie pentru unii o veritabilă atracţie, dar e important de ştiut că nu există preţuri afişate la vedere, peste tot se negociază costurile. Singurele locuri din oraş unde preţurile sunt fixe sunt mall-urile de suvenire, unde oferta este incridibil de mare. De la desenele pe papirus la statuete din lemn sau ceramică, piramide, zei, regi, tutankhamoni şi multe altele. În nord este populaţie locală, dar la sud trăiesc străinii. Există un cartier german, unde funcţionează şi o şcoală germană. 

image

CONSTRUCŢIILE PAR CĂ NU SE TERMINĂ NICIODATĂ

Oriunde vă veţi plimba prin Hurghada, în afara resorturilor de lux, veţi descoperi sărăcie şi multă mizerie. Salariul mediu în Egipt este de 150 de dolari pe lună. Practic, cei care lucrează în resorturi sau în comerţ trăiesc din ciubucuri. Majoritatea dintre ei au mulţi copii acasă, aşa că e foarte important pentru ei fiecare bănuţ. În oraş, veţi vedea foarte multe clădiri neterminate. Explicaţia este că în Egipt nu se plăteşte impozit pentru o clădire aflată în construcţie. Ca atare, pentru mulţi, construcţiile nu se termină niciodată. Un imobil este, de regulă, ale unei familii. De exemplu, atunci când unul dintre copii se căsătoreşte şi se mută „la casa lui“, atunci se ridică încă un etaj la clădire. Următorul va sta la etajul doi şi tot aşa...

image

NEGOCIERI DURE PENTRU ORICE PRODUS

Vânzătorii vor încerca să vă vândă în orice chip ceva, după o negociere, care mai tot timpul e în avantajul lor. Comercianţii pot să devină agresivi, cicălitori, enervanţi, uneori insistenţa ajungând la limita hărţuirii. Victime sunt în special femeile. La cunoscutele obiective turistice, nu ar fi recomandat să cumpăraţi de pe stradă. Nu toţi comercianţii sunt de bună-credinţă. Sunt mulţi cei care vor încerca să vă păcălească. Vă cer un preţ pentru un produs, spre exemplu 5 lire. După ce îi daţi 5 lire, nu primiţi marfa, ci vă spune că nu aţi înţeles bine, costă 15 lire. Dacă îi mai daţi zece lire, este posibil să primiţi produsul, dar dacă nu, există riscul să nu mai vedeţi nici banii, nici marfa. Nici nu ai unde să te plângi. Aşadar, înarmaţi-vă cu răbdare.  Vânzătorii încearcă să intre pe sub piele. Vă vor întreba din ce ţară sunteţi, iar apoi vă vor bucura urechile cu expresii în limba română, vă vor spune de Hagi şi de Ilie Năstase. 

image
image
image



Citiţi şi:

FOTO Ţinutul de poveste din călcâiul cizmei italiene. Oraşe medievale uluitoare, plaje de vis, străduţe romantice

FOTO Incursiune în satul thailandez în care se vorbeşte limba română: tot ce trebuie să ştii despre paradisul ascuns

Pelerinaj în ţara lui Iisus, împărţită între Israel şi Palestina: „Să ştiţi că evlavia românilor n-o întrece nimeni“

 

Sölden, raiul sporturilor de iarnă din Austria. Cum reuşesc tirolezii să atragă peste 25.000 de turişti pe zi

FOTO Teleportaţi în lumea de poveşti a lui Emir Kusturica. Cum arată satul pe care regizorul şi l-a construit în Serbia

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite