FOTO Cocktail multietnic la Timişoara. Povestea singurei vietnameze din capitala Banatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minh Binh la un târg de bijuterii în mall-ul timişorean FOTO: Ştefan Both
Minh Binh la un târg de bijuterii în mall-ul timişorean FOTO: Ştefan Both

Minh Binh s-a mutat la Timişoara în urmă cu şapte ani. Tânăra se ocupă cu bijuterii şi obiecte de decor handmade, iar în viitor vrea să deschidă un restaurant vietnamez

Timişoara a avut mereu un renume în România datorită multiculturalităţii sale. Pe lângă amestecul etnic rezultat din jocul istoriei, capitala Banatului s-a dovedit gazdă bună pentru oaspeţi veniţi din toate colţurile lumii. 

Caracterul multicultural al oraşului este colorat şi de Binh Minh, singura vietnameză care trăieşte în Timişoara.


De regulă poveştile străinilor poposiţi pe meleagurile noastre se leagă de venirea la studii în România, ori pentru diverse contracte de muncă. Deseori se află în spate şi o poveste de dragoste. 

Pentru vietnameza Minh Binh lucrurile au stat altfel. După ea trebuit să meragă cineva în Vietnam. 


Minh este singura vietnameză din Timişoara, o comunitate mică în ţară noastră. Conaţionali de-a ei mai sunt la Bucureşti şi ici colo, câte un grup de studenţi răspândiţi prin ţară.


Minh a terminat facultatea de management turistic la Hanoi şi a lucrat la o agenţie de turism când l-a cunoscut pe Răzvan, un tânăr timişorean angajat la Alcatel, care străbătea lumea pentru această companie multinaţională.


În 2004 a fost trimis la Hanoi, în capital Vietnamului.


“Am avut o prietenă care s-a căsătorit cu un francez, care lucra şi el la Alcatel, în Hanoi. Când a venit Răzvan în Vietnam, a început şi el să iasă cu noi la restaurant, la cafenea, la cumpărături. Aşa a venit iubirea. După cinci luni el s-a întors în România”, a povestit Minh Binh.  

Doi ani de relaţie pe internet

Au urmat doi ani de relaţie la distanţă. Au ţinut legătura prin internet, chat, telefon, până când Răzvan a fost trimis în India. “Şeful meu nu m-a lăsat să plec pentru aşa mult timp şi atunci mi-am dat demisia. Am plecat în India”, a mai spus Minh.


După cele trei luni petrecuţi în “delegaţie”, în India, iubitul ei a trebuit să revină la Timişoara. 


“Pentru Răzvan a urmat încă un contract de şase în Ghana, unde nu m-am mai dus şi eu. Dar la final a urmat un binemeritat concediu. Şi a venit în Vietnam. Atunci am discutat despre căsătorie, despre plecarea mea în România. Aşa se face că ne-am căsătorit la Ambasada Română din Hanoi. Când a aflat că vreau să mă căsătoresc cu un român, mama a plâns. Mi-a spus că nu e nevoie să plec aşa departe. Tata a fost mai deschis, a spus că dacă sunt fericită pot să plec oriunde”, a declarat Minh.
 

A fost nevoită să se întoarcă acasă


Prima experienţă cu România nu a fost una de vis pentru Minh Binh, pentru că după expirarea vizei de şedere, valabilă pentru trei luni, au urmat necazurile şi nervii.


“La noi în buletin şi în acte, fetele nu preiau numele bărbaţilor după căsătorie. Asta a reprezentat o mare problemă birocratică. Până la urmă am fost nevoită să mă întorc în Vietnam, chiar dacă aveam soţ în România. A trebuit să aduc dovada că aşa stau lucrurile la noi. A fost o perioadă stresantă şi urâtă”, a mai spus Minh.


Nici bucătăria românească nu a fost pe placul asiaticei, care a căutat să gătească mâncare vietnamenză, însă îi lipseau ingredientele.


“Nu am găsit niciunde sos de care avem noi. Am slăbit patru kilograme. Nu îmi place mâncarea de aici, nici cea chinezească. Mulţi cred că bucătăria chinezească sau thailandeză este la fel ca cea vietnameză. Dar nu este aşa. La început primeam pachet de la un angajat de la Ambasada Vietnamenză de la Bucureşti. Apoi am găsit un loc de unde mă aprovizionez. Când am nevoie de ceva pentru mâncare vietnameză plec la Budapesta şi fac cumpărăturile”, a mai declarat Minh.

Minh spune că în vestul ţării a mai găsit un singur vietnamez. Este vorba de un student la medicină la Oradea. "E destul de ciudat că sunt singura persoană din Vietnam. Pe net am găsit mai mulţi studenţi din Vietnam, la Iaşi. În Bucureşti sunt mai mulţi. Cu studentul de la Oradea mai ţin legătura", a adăugat Minh.

Face bijuterii handmade 


Pentru că nu poate sta acasă fără să facă ceva, Minh s-a apucat de confecţionat bijuterii şi obiecte de decor tradiţionale vietnameze.    


“Nu pot să stau acasă să aştept să aducă soţul bani. Sunt o fire independentă. Aşa că am început să fac bijuterii din pietre semipreţioase, lemn, ceramică. Am făcut un magazine online, iar de fiecare dată când sunt târguri prin oraş mă duc şi eu”, a spus Minh Binh.


Vietnam este o ţară cu 83 de milioane de locuitori, iar capitala Hanoi o metropolă cu şapte milioane de suflete. Este locul despre care se spune că are cel mai îngrozitoare circulaţie în trafic. 


“Dacă în România claxonezi doar când e nevoie, pentru a evita un pericol, la noi este obligatoriu să claxonezi, altfel nu poţi curcula. Când am venit aici nu m-am putut obişnui cu liniştea. La noi este un zgomot infernal”, a mai povestit vietnameza.
 

Minh Binh are deja doi copii:Andrei Phan Anh, de cinci ani şi Ştefan Huy Anh, de doi ani.
 

Visul ei este să îşi deschidă un restaurant vietnamez la Timişoara. De asta va şi pleca, în iarna asta, la Hanoi, pentru a face un curs de bucătar.

“Am nevoie de aceast atestat, iar apoi de ceva bani pentru a deschide un restaurant. Dar asta este dorinţea mea”, a spus tânăra.

Citeşte şi:

Timişoara, capitala studenţilor străini: "Când merg acasă, mă laud tuturor cu Timişoara"

Chen Ming a dat China pentru Timişoara: Bucătarul chinez descoperă România şi mentalitatea timişorenilor

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite