Există viaţă şi după inundaţii. Banatul a renăscut din mâl

La cinci ani de la inundaţii, bănăţenii se tem încă de pericolul inundaţiilor. Oamenii stau cu ochii pe televizoare ca să vadă ce se întâmplă în Moldova aflată sub ape, însă nu fac mai nimic pentru a-i ajuta pe sinistraţi. Cu toate acestea, autorităţile fac eforturi să mobilizeze oamenii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Banatul era, în urmă cu cinci ani, sub ape. De atunci, autorităţile au investit foarte mulţi bani în măsuri împotriva inundaţiilor şi au achiziţionatv echipamente de milioane de euro. Cu toate acestea, cu apele nu poţi fi niciodată sigur, spun responsabilii. "Din 2005 ne-am tot pregătit. Avem în fiecare an două-trei simulări pe diferite zone ale judeţului ca să vedem cum ne putem mobiliza în astfel de situaţii, însă niciodată nu putem fi siguri că vom reuşi să facem faţă. Avem toate dotările necesare: bărci cu motor, oameni pregătiţi, ş.a.", a declarat prefectul de Timiş, Mircea Băcală.

Barajele, în siguranţă

Directorul Direcţiei Apelor Banat, Titu Bojin spune că toate barajele din bazinul hidrografic al zonei de Vest sunt în siguranţă, chiar în cazul unor căderi însemnabile de apă. "Nu există nici un fel de probleme din punct de vedere tehnic în bazinul nostrum hidrografic. Toate măsurile de siguranţă sunt luate", a declarat Bojin. Dacă barajele sunt în siguranţă, nu acelaşi lucru se poate spune despre sistemele de canalizare, care sunt depăşite chiar şi în cazul unor ploi de câteva ore. Prefectul Mircea Băcală spune că a convocat pentru săptămâna viitoare toţi primarii din comunele periurbane ale Timişoarei, pentru a discuta aceste probleme. "Canalele de colectare a apelor pluviale au fost înfundate o dată cu extinderea localităţilor şi, astfel, au apărut mari probleme. În cazul unor ploi abundente, gospodăriile sunt automdat inundate. Nu e normal aşa ceva. Singurul canal care a fost decolmatat este Timişoara - Ghiroda", a mai spus Băcală.

BĂNĂŢENII NU AU FOST MÂNĂ LARGĂ PENTRU SINISTRAŢII DIN MOLDOVAMica Veneţie

Nu numai în mediul rural există astfel de probleme, Timişoara a ajuns sub apă în urmă cu ceva timp după doar două-trei ore de ploaie abundentă. VEZI AICI O GALERIE FOTO CU TIMIŞOARA DUPĂ POTOP
Mall-ul a fost victima ploilor din ultima vreme, astfel că un tavan a cedat în urmă cu câteva zile sub presiunea apei. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, însă mai multe persoane se aflau pe o terasă aflată la doar câţiva metri de locul incidentului. VEZI AICI CUM S-A PRĂBUŞIT TAVANUL DIN MALL

Viaţa după potopDupă cinci ani de la inundaţiile catastrofale, locuitorii din Foeni speră ca natura să nu le mai ia puţinul strâns. Casele construite de stat au ajuns hambare, pământul inundat încă nu e bun, iar oamenii plâng după avuţia luată de ape şi nerecuperată. Oamenii se uită în fiecare zi la televizor şi văd drama sucevenilor. Plâng, dar în acelaşi timp sunt conştienţi că inundaţiile din Banat au fost cele mai grave, pentru că a apa a rămas stăpână peste casele lor timp de trei luni.

ULTIMA ORĂ/Fotogalerie-Un plop s-a prăbuşit peste trei garaje


Fiecare cod galben emis de instituţiile statului naşte dezbateri şi emoţii puternice în locuitorii comunei Foeni, judeţul Timiş. Oamenii au trăit un coşmar în anul 2005, când digul de protecţie din apropierea comunei a cedat, iar satul a fost la un pas să fie ras de pe faţa pământului. Furia apelor a făcut ca 300 din cele 400 de case din Foeni să se dărâme. Trei luni, locuitorii au trăit pe câmpuri, în locuinţe amenajate ad-hoc, în timp ce apele încă acoperau comuna.
CITIŢI AICI CUM ESTE VIAŢA FOŞTILOR SINISTRAŢI!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: