Ethereum, a doua criptomonedă după Bitcoin, a depăşit recordul istoric. Povestea unei platforme pentru care comunitatea crypto este în extaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ethereum FOTO Amazonaws.com
Ethereum FOTO Amazonaws.com

Ethereum (ETH), a doua criptomonedă la nivel de capitalizare după Bitcoin, reuseşte azi să spargă vechiul record de aproximativ 1.420 dolari per unitate, stabilit în urmă cu 3 ani, mai exact în 13 ianuarie 2018.

În urmă cu o lună asistam cu toţii la ascensiunea preţului Bitcoin, care şi-a depăşit şi el vechiul record, iar acum e rândul lui Ethereum. A doua criptomonedă ca valoare după Bitcoin a atins preţul de 1.454 de dolari pe unitate, crescând cu 17 la sută în ultimele 24 de ore. 

Ethereum a fost înfiinţat la sfârşitul anului 2013. Din lista fondatorilor iniţiali fac parte: Vitalik Buterin, Anthony Di Iorio, Charles Hoskinson, românul Mihai Alisie şi Amir Chetrit.

Ce este Ethereum şi de ce acest eveniment are o importanţă deosebită pentru întreaga criptosferă? Răspunsul ni-l dă timişoreanul Valentin Vâlcu, specialist şi investitor în criptomonede, creatorul blogului Cardanoromania.ro

„Ethereum este o platformă şi sistem de operare open-source, distribuit, pe bază de blockchain, ce oferă posibilitatea implementării smart contract – contractelor smart. Ethereum are criptomoneda Ether cu simbolul ETH. Dezvoltarea a fost finanţată printr-un crowdsale on-line de tip ICO – initial coin offering, care a avut loc în perioada iulie – septembrie 2014 în care s-au strâns în doar 12 ore 3700 bitcoin valorând pe atunci aproximativ 2.3 milioane dolari. Vânzarea iniţială de tokeni s-a terminat pe 2 septembrie 2014 adunându-se în total 16 milioane de dolari. Valoarea unui ETH la preţul iniţial a fost de aproximativ 0,3 dolari. Platforma Ethereum a fost lansată un an mai târziu, la data de 30 iulie 2015”, a spus Valentin Vâlcu. 

Nu există limită la minare 

Ethereum funcţionează ca o reţea descentralizată de tip PoW – Proof of Work, în care securitatea este menţinută de către mineri. La fel ca şi în cazul Bitcoin, moneda Ether se minează. Spre deosebire de Bitcoin, Ethereum nu are o masă monetară finită – în Bitcoin pot fi minate doar 21 milioane monede, în Ethereum sunt minate până azi peste 115 milioane de ETH, şi se vor mina în continuare fără a exista o limită prestabilită.  

Eth FOTO Coincentral.com

FOTO Coincentral.com
 

În viitor Ethereum 2.0 va trece la sistemul de consens Proof of Stake (PoS) iar economia internă a sistemului s-ar putea schimba radical. 

„Cea mai mare deosebire între Bitcoin şi Ethereum nu stă în masa şi politica monetară ci în funcţionalitatea sa. Bitcoin a fost conceput ca un sistem digital ce poate reprezenta raritate digitală şi transfera valoare digitală fără ca aceasta să poată fi copiată. Ethereum este mai mult de atât. Este o platformă şi sistem de operare open-source, distribuit, pe bază de blockchain, ce oferă posibilitatea implementării contractelor inteligente”, a explicat Valentin Vâlcu. 

Ce este contractul inteligent 

Un contract inteligent este un program de computer sau un protocol de tranzacţie destinat să execute automat, să controleze sau să documenteze evenimente şi acţiuni relevante din punct de vedere juridic în conformitate cu termenii unui contract sau unui acord. Obiectivele contractelor inteligente sunt reducerea nevoii de intermediari de încredere, arbitraj şi costuri de executare, pierderi de fraudă, precum şi reducerea excepţiilor rău intenţionate şi accidentale. 

Ideea de contract inteligent a aparut la începutul anilor 1990 şi îi este atribuită lui Nick Szabo, care este şi unui dintre personajele despre care se crede ca ar putea fi Satoshi Nakamoto – creatorul Bitcoin. 

Abia peste 20 de ani, Vitalik Buterin vine cu ideea de a folosi o platforma descentralizată ca pe o maşină de calcul distribuită, care să poată executa contracte inteligente.  

Vitalik Buterkin FOTO Wikipedia


Vitalik Buterin, fondator Ethereum FOTO Wikipedia.org

Drumul spre succes

Platforma celor de la Ethereum poate susţine aproximativ 15 tranzacţii pe secundă spre deosebire de Bitcoin care poate susţine în jur de 5 tranzaţii pe secundă. Limbajul de scripting al Ethereum se numeşte Solodity şi este Turing-complete, ceea ce permite crearea oricăror tipuri de aplicaţii pe plaformă. 

„Succesul Ethereum a venit în 2017 perioada care generic se numeşte epoca ICO-urilor (epoca Initial Coin Offering). În acea perioadă reţeaua Ethereum a fost folosită în special pentru croudfunding. Sute, poate chiar mii de proiecte au primit finanţare prin sistemul ICO, chiar dacă doar o mică parte din ele au livrat conform promisiunilor. Bula ICO, cum mai este numită această perioadă, este considerată că ar fi fost cea care a dus la explozia preţului Bitcoin din decembrie 2017. La pachet cu succesul Ethereum, au venit şi probleme pe măsură. Câteva hack-uri ce însumau sute de milioane de dolari, în urma cărora comunitatea s-a destrămat şi a ajuns să împartă Ethereum în două: ETH (Ethereum) şi ETC (Ethereum Classic). O altă problemă a fost congestionarea reţelei datorita noilor tokeni creaţi în urma ICO-urilor. Tokenii în standardul Ethereum ERC-20 rezultaţi de fiecare ICO sunt văzuţi de reţeaua Ethereum ca un smart contract. Numărul lor foarte mare a generat trafic intens în reţea, făcând utilizarea acesteia aproape imposibilă datorită congestionării şi a texelor pe tranzacţii crescute. Capacul a fost pus de aplicaţia CryptoKitties, unul dintre primele jocuri care au folosit tehnologia blockchain. Jocul a provocat o creştere a tranzacţiilor în aşteptare pe Ethereum şi la un moment dat a reprezentat peste 10% din traficul de reţea pe Ethereum. Minerii Ethereum au crescut limita de GAS ca răspuns la CryptoKitties, ceea ce a permis mai multe date pe bloc şi creşterea tranzacţiilor pe secundă, ridicând totodată costurile de operare în reţea”, a mai povestit Valentin Vâlcu. 

ETH Foto coindirect.com

FOTO Coindirect.com
 

Evident comunitatea crypto este în extaz. Trendul ascendent se păstrează încă din martie 2020. Faptul că la doar o lună după ce Bitcoin şi-a depăsit vechiul record, Ethereum îi urmează exemplul, nu face decât să întărească convingerea investitorilor şi a speculanţilor că am intrat într-un nou val de creşteri de preţ iraţionale. 

Valentin Vâlcu nu recomandă nimănui investiţia în criptomonede atâta timp cât nu există o întelegere bună a fenomenului. „Volatilitatea mare a preţurilor criptomonedelor, poate crea disconfort mental şi găuri în buget celor luaţi pe nepregătite. Recomandăm celor care totuşi sunt hotărâţi să se avante în cripto, să o facă treptat, cu sume mici investite periodic, sume care nu reprezintă nicidecum o parte însemnată din averea personală, ci mai de grabă “banii de tigări”, iar asta pentru a se acomoda cu mersul pieţeia”, a încheiat Valentin Vâlcu.

Vă mai recomandăm:

Fenomenul Bitcoin: Dacă în urmă cu 12 ani ai fi investit 1.000 de dolari, astăzi aveai 280 de milioane de dolari

Cursuri despre criptomonede, la UVT. Premieră în România. Confondatorul Etherium susţine unul din module

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite