Cum ar trebuie să ţinem corect Postul Crăciunului. „Nu căutaţi rafturile cu produse de post. Nu sunt benefice, sunt lipsite de nutrienţi“

Cum ar trebuie să ţinem corect Postul Crăciunului. „Nu căutaţi rafturile cu produse de post. Nu sunt benefice, sunt lipsite de nutrienţi“

Magazinele sunt pline de oferte cu articole de post Foto arhiva Adevărul

Medicul nutriţionist Lavinia Bratu recomandă hrană naturală, seminţe, legume, leguminoase: fasole, mazăre, linte, năut. În fiecare zi ar trebui să există o masă cu acestea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Credincioşii sunt în Postul Crăciunui, până în 24 decembrie. Este o perioadă în care ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta astepta să primească cuvintele lui Dumnezeu. Pentru cei care ţin post, în această perioadă sunt la fel de importante dieta şi stilul de viaţă. Am întrebat-o pe Lavinia Bratu, unul dintre cei mai cunoscuţi medici nutriţionişti din Timişoara, ce ar trebuie să conţină dieta celor ce ţin post. 
 
“Foarte mulţi care practică postul pun accentul pe lipsa mâncării. Sunt interesaţi de ce mănâncă, să ţină post. Să nu uităm însă că postul înseamnă mult mai mult. În primul rând o indepărtare a privirii de la cele lumeşti. Poate poftim la lucruri care nu ne fac bine, poate că gândim într-un anumit fel, care ar putea fi corectat. În peroada postului, este momentul în care putem să fim mai autentici cu noi, să privim în interiorul nostru. E momentul să luăm mai în serios relaţia noastră cu noi”, a declarat Lavinia Bratu.
 
Postul este momentul în care oamenii au ocazia să îşi înfrâneze poftele, să îşi întărească voinţa. Medicul nutriţionist susţine că, la modul general, mâncarea poate aduce lucruri bune sau rele în viaţa omului.
 
“În post se mănâncă lucruri naturale. În momentul în care începi să mănânci sănătos, şi viaţa ta se schimbă. Ar trebui să mâncăm lucruri naturale, seminţe, legume, leguminoase. Fasole, mazăre, linte, năut. În fiecare zi ar trebui să există o masă cu acestea. Important este să mâncăm şi multe fructe. Dar ar fi bine să mâncăm mai puţin. Când alegem hrană naturală, şi nevoile noastre sunt mai puţine. Corpul primeşte toţi nutrienţii de care are nevoie din aceste alimente”, a adăugat Lavinia Bratu.
 
Nutriţionistul îi sfătuieşte pe cei care ţin post să nu se lase înşelaţi de produsele de post de pe rafturile magazinelor. 
 
“Nu vă lăsaţi înşelaţi de pofta gustului, nu căutaţi rafturile cu produse de post. Mai bine nu ţinem post, Doamne iartă-mă! Din punct de vedere nutriţional, aceste alimente de pe rafturile cu produse de post nu sunt benefice, sunt lipsite de nutrienţi. Căutaţi să mâncaţi simplu, să vă educaţi gustul. Iar din post veţi ieşi mai curaţi în interior şi într-o altă relaţie cu voi”, a mai afirmat Lavinia Bratu. 
 
citeste totul despre: