Cum opreşti pe autostradă în cazul unui accident. Procedura care trebuie urmată pentru a permite trecerea salvatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Şoferii maşinilor de Pompieri şi Salvare care au intervenit recent la un grav accident de circulaţie produs pe Autosrada A1 au avut mari dificultăţi în a ajunge la locul impactului din cauza şoferilor care au blocat accesul. Pentru a evita astfel de situaţii este o regulă de aur: în caz de accident pe autostradă, banda de urgenţă se lasă liberă.

O problemă majoră în cazul accidentelor de pe autostradă sau în oraşe, acolo unde sunt străzi cu mai multe benzi este accesul maşinilor de salvare.  Codul Rutier prevede că în astfel de situaţii „conducătorii de vehicule sunt obligaţi să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea şi la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roşie şi sonore”.

În cazul unui accident petrecut pe autostradă, banda de urgenţă trebuie lăsată liberă. „Se interzice circulaţia, oprirea sau staţionarea autovehiculelor pe banda de urgenţă, cu excepţia cazurilor justificate, precum şi a autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritar”prevede Codul Rutier, care îi lasă pe şoferi să interpreteze ce este „un caz justificat”. Fostul comisar-şef din cadrul Poliţiei Timiş, Nicolae Istrat, susţine că în cazul circulaţiei pe autostradă banda de uregnţă trebuie lăsată întodeauna liberă pentru maşinile de interevenţie, cazurile în care ar trebui să se oprească pe banda de urgenţă fiind extreme de rare. „Am văzut că unii opresc pe banda de urgenţă să se odihnească şi să fumeze. Ăsta poate fi numit un caz justificat?”, se întreabă fostul comisar-şef.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite