Cantităţi uriaşe de deşeuri aduse din Italia şi depozitate ilegal pe teritoriul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O firmă din judeţul Arad, deţinută de un italian stabilit în România, a fost amendată cu 100.000 de lei pentru depozitarea ilegală a unor deşeuri aduse din Italia
O firmă din judeţul Arad, deţinută de un italian stabilit în România, a fost amendată cu 100.000 de lei pentru depozitarea ilegală a unor deşeuri aduse din Italia

Autorităţile din trei judeţe au intrat în alertă după ce două depozite clandestine de deşeuri aduse din Italia au fost descoperite pe raza judeţelor Arad şi Gorj. În urma extinderii anchetei, o firmă deţinută de un italian stabilit în România a fost amendată de Garda de Mediu cu 100.000 de lei.

Un caz descoperit recent de comisarii Gărzii de Mediu din Arad arată modul în care cantităţi uriaşe de deşeuri aduse din Italia, în teorie pentru reciclare, ajung să fie depozitate ilegal pe teritoriul României. Concret, în 5 martie, comisarii Gărzii de Mediu din Arad au descoperit pe un teren de 300 de mp din Pecica aproximativ 800 mc de deşeuri din tonere de imprimantă folosite. Ulterior, în judeţul Gorj au fost depistate aproximativ 70 de tone de deşeuri de acelaşi tip depozitate ilegal. Pentru că astfel de deşeuri pot intra în categoria celor periculoase, a fost sesizată şi Poliţia.

În urma extinderii anchetei iniţiale, autorităţile române au ajuns şi la Eva Recuperi, o firmă din Sintea Mare, judeţul Arad, controlată de Natale Martincolo, un italian stabilit de mai mulţi ani în România. La Sintea Mare, Eva Recuperi are autorizat un depozit pentru materiale reciclabile. Cu toate acestea, susţin surse apropiate anchetei, în depozitul de la Sintea Mare erau depozitate cantităţi mari de deşeuri din haine care nu ar fi avut ce să caute acolo.

Mai mult decât atât, susţin sursele „Adevărul”, chiar în timpul controlului de la Sintea, la depozit a ajuns un camion cu deşeuri din Italia. În documente, destinaţia transportului era Chişoda (Timişoara), unde Eva Recuperi are un punct de lucru. „Acolo a fost o greşeală de la şofer. Nu ştiu ce a făcut, nu a citit Timişoara, Chişoda”, a declarat Natale Martincolo pentru „Adevărul”. În privinţa deşeurilor despre care comisarii Gărzii de Mediu susţin că au fost depozitate ilegal la Sintea Mare, Natale Martincolo a declarat că „noi a trebuit să facem o probă pentru o maşină de tocat, de asta au fost găsite două camioane cu material”. „Erau acolo pentru teste, dacă maşina de tocat e ok, noi mergem mai departe cu decizia. Avem autorizaţie şi pentru astfel de material”, a declarat Martincolo.  

De unde a început totul

Potrivit surselor „Adevărul”, depozitările ilegale de deşeuri din ultimele zile au fost descoperite după ce comisarii Gărzii de Mediu Arad au găsit pe un teren din Pecica mai mulţi baloţi de cartuşe pentru tonere folosite (aproximativ 800 mc). Cercetările au scos la iveală că deşeurile, aduse din Italia, au fost depozitate la Pecica de Ecotech Trade, o firmă din Bucureşti, care a depozitat baloţii cu tonere pe un teren luat în comodat (pentru sediu social) de la un cetăţean din Pecica. Patronul Ecotech Trade, Dorel Olteanu, a declarat pentru „Adevărul” că „marfa” depozitată la Pecica a luat-o de la o firmă de recuperare a materialelor reciclabile din Timişoara, cu care avea contract de ridicare a cartuşelor de imprimantă folosite. 

„Le-am preluat şi le-am depozitat”

Concret, Dorel Olteanu a declarat că avea contract încă din 2018 cu firma de reciclare Ross & Li, cu sediul în Chişoda, lângă Timişoara. Olteanu susţine că, între timp, firma sa şi-a schimbat domeniul de activitate, profilându-se pe construcţii, dar la începutul acestui an, în baza contractului cu firma de la Chişoda, reprezentanţii Ross&Li  i-au cerut să ridice mai multe cantităţi de deşeuri. „M-am dus să le iau pentru că altfel plăteam penalităţi. Le-am preluat şi le-am depozitat în spaţiul închiriat. Trebuia să le duc la o firmă autorizată pentru reciclare”, a declarat Dorel Olteanu, potrivit căruia la momentul încheierii contractului de preluare a deşeurilor avea soluţii, dar ulterior, schimbându-şi domeniul de activitate, nu a mai încheiat niciun contract de predare a deşeurilor.

Astfel, în lipsa unui client pentru deşeurile preluate de la firma din Timişoara, Olteanu a depozitat deşeurile pe două terenuri din Arad şi Gorj, pe terenul din Gorj fiind descoperite aproximativ 50 de tone. Contactată de „Adevărul”, Nelica Danciu, reprezentanta firmei Ross & Li, de la care Olteanu a preluat marfa, a explicat că la finele anului trecut, staţia de reciclare şi echipamentele de la Chişoda ale Ross & Li au fost preluate de o altă firmă, deşeurile de pe stoc au fost considerate neconforme, astfel că Ross & Li i-a cerut firmei Ecotech să preia deşeurile. „Am luat legătura cu mai mulţi potenţiali reciclatori. Domnul Olteanu a fost singurul care a considerat că le poate lua de acolo şi transfera la un alt reciclator, urmând ca până la finele anului 2020 să îmi facă dovada că au fost reciclate”, a declarat Nelica Danciu pentru „Adevărul”.

Constatând că la fostul sediu al Ross & Li din Chişoda funcţionează acum firma Eva Recuperi, controlată de italianul Natale Martincolo, autorităţile au extins ancheta şi la sediul Eva Recuperi din Sintea Mare, judeţul Arad. Aici s-au găsit deşeurile aduse din Italia pentru care Garda de Mediu Arad a aplicat amenda de 100.000 de lei. Şefa Gărzii de Mediu Timiş, Alina Căluşeriu, a declarat că ancheta va continua pentru a se stabili exact circuitul deşeurilor.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite