Adi Bărar a intrat în panteonul rockului românesc: „Şi de-o fi şi eu să mor/ Nu vreau să vă întristaţi!” VIDEO

Adi Bărar a intrat în panteonul rockului românesc: „Şi de-o fi şi eu să mor/ Nu vreau să vă întristaţi!” VIDEO

Adi Bărar FOTO Dani Amariei

Chitaristul Adi Bărar, liderul longevivei trupe rock „Cargo”, care a decedat, luni, la Spitalul Judeţean din Timişoara, din cauza COVID-19, după aproape două săptămâni la Terapie Intensivă, va fi înmormântat în condiţii de carantină.

Ştiri pe aceeaşi temă

Adrian Bărar, chitaristul şi liderul trupei timişorene Cargo, numit „Cavaler” de preşedintele Klaus Iohannis, Cetăţean de Onoare al Timişoarei, a intrat în istoria rock-ului românesc. Adi Bărar a fost iubit în toată ţara, dar acasă, la Timişoara, era considerat un veritabil simbol, mai cu seamă că nu a părăsit niciodată oraşul natal.
 
“Dacă ai ceva de spus, poţi să o spui chiar dacă locuieşti la <Cuca Măcăii>. Nu e o reţetă că trebuie să mergi la Bucureşti. Dacă ai ceva de spus la nivel naţional, o poţi face şi din Timişoara. Nouă ne place să credem că am dus mai departe rock-ul timişorean. Dacă am reuşit asta cu succes, cel mai bine lăsăm publicul să spună. Eu sunt un patriot local. Cu o mână cânt la chitară, cu o mână ţin steagul Timişoarei”, declara Adi Bărăr într-un interviu, în 2017, pentru Adevărul.
 

„E ca ruleta rusească”

Muzicianul, care în 15 ianuarie a împlinit 61 de ani, a fost internat din 25 febuarie la Terapia Intenivă a Spitalului Judeţean din Timişoara, infectat cu SARS-CoV-2. 
 
Toată lumea se aştepta la o minune, însă de azi, 8 martie, Adi Bărar nu mai este. „A fost un mare om, o mare personalitate a culturii româneşti, un om reprezentativ pentru comunitatea timişoreană, care a fost răpus de  COVID. Asta l-a răpus pe Adi Bărar. O infecţie severă care i-a afectat într-un procent foarte mare plămânii. În ciuda unui tratament complex, în care s-au făcut tehnici de menţinere a funcţiilor vitale, îngrijiri atente, din păcate, bătălia a fost pierdută. Asta ne umple sufletul de durere şi de revoltă. A venit cu o stare de sănătate totuşi bună, era un om super activ, creativ, cu un tonus bun, dar severitatea acestei boli nu ţine cont. Dacă atunci când te-a nimerit era glonţul pe ţeavă, nu ai nicio şansă. E ca ruleta rusească. Atunci când l-a lovit pe Adi, era glonţul letal!”, a declarat medicul Dorel Săndesc, şeful secţiei ATI de la Spitalul Judeţean.

FOTO Facebook/Adi Bărar
 
Anunţul morţii lui Adi Bărar făcut de colegii de trupă, pe Facebook, a fost însoţit de un vers al celebrei piese „Aproape de voi”, compusă chiar de Bărar. În concerte, este una din melodiile  cântate de public: „Şi de-o fi şi eu să mor/ Nu vreau să vă întristaţi!/ Să cântaţi şi să jucaţi, până în zori... / Şi dacă din când în când/ O să mă primiţi în gând/ Voi fi aproape de voi”.

„Voiam să cântăm, să facem ceva deosebit!”

Adi Bărar a început să cânte la chitară la vârsta de nouă ani. Deşi dobândeşte notorietate în calitate de chitarist, prima experienţă muzicală a avut-o cu trupa de cartier, în care a fost toboşar. La 14 ani, a înfiinţat prima formaţie, de data asta fiind chitarist. 

FOTO Facebook/Adi Bărar
 
În 1985, a fondat trupa Cargo, una dintre cele mai longevive şi mai de succes formaţii rock din România. În viziunea sa, numele trupei trebuia să exprime greutate, încărcătură, să fie format din puţine litere şi să aibă sens şi în alte limbi de circulaţie internaţională. 
 
„E clar că am făcut Cargo pentru că ne plăcea să cântăm. Voiam să cântăm, să facem ceva deosebit. Nu ne gândeam atunci să câştigăm mulţi bani, ci să facem o formaţie cu care să reuşim să ne cântăm bucuriile şi necazurile”, avea să spună Adi Bărar în 2017, când a fost distins de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul “Meritul Cultural”, în grad de Cavaler.

 
„Povestiri din gară”, „Destin”, „Ziua vrăjitoarelor”, „Spiritus Sanctus”, „XXII” sunt albume de referinţă ale trupei Cargo, însă chitaristul a cântat în ultimii ani şi blues, în trupa Adi Bărar Band cu care a scos albumul “Hold On”.

FOTO Facebook/Adi Bărar
 
Adi Bărar va fi înmormântat marţi, de la ora 15.00, în cimitirul de pe strada Mătăsarilor din Timişoara. Din cauza carantinării Timişoarei, la înmormântare pot participa doar 20 de persoane (familia şi membrii formaţiei). 
 
Dar, pentru ca toată lumea care l-a iubit să îşi poată lua rămas bun de la Bărar, fanii trupei Cargo intenţionează să participe la un evenimet inedit. Aceştia vor forma o coloană de maşini care o va însoţi pe cea care transportă trupul muzicianului de la spital la cimitirul din cartierul Modern.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Mesajul Politehnicii Timişoara pentru Adi Bărar, omul care a cântat imnul echipei: Să le cânţi şi îngerilor despre noi! VIDEO

Medicul care s-a ocupat de Adi Bărar la ATI: E ca la ruleta rusească. Atunci când l-a lovit, era glonţul letal!

Adi Bărar, fondatorul trupei Cargo, a murit după ce a fost infectat cu SARS-CoV-2

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările