Televizoarele aduc bani nesperați Spitalului Clinic de Urgență Mureș

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhiva
Arhiva

Bugetul Spitalului Clinic Județean de Urgență Mureș a crescut în ultimul an cu 10.000 de lei datorită dorinței pacienților de a se relaxa în paturile spitalului uitându-se la televizor.

În urmă cu un an, conducerea instituției a semnat un acord cu o firmă privată din oraș, care se obliga să instaleze televizoare LCD în saloanele spitalului, urmând ca SCJU să beneficieze de 5% din profitul rezultat.

În momentul de față sunt 176 de televizoare în spital, toată investiția aparținând firmei respective. Pe noi ne-a interesat foarte mult confortul pacientului, care, odată internat, are acum posibilitatea de a se relaxa. Și în condițiile în care bugetul spitalului este unul limitat, fiindu-se imposibil din fonduri proprii să instalăm aceste televizoare, am ales să colaborăm cu o societate privată. Banii rezultați nouă, adică 10.000 de lei, au fost folosiți pentru activitatea medicală curentă și pentru achiziționarea de materiale medicale atât de necesare procesului medical”, ne-a declarat Lavinia Cosma, purtătoarea de cuvânt a SCJU Mureș.

Un calcul matematic simplu ne ajută să aflăm cât de mult a cheltuit mureșeanul pentru a se uita la televizor de-a lungul întregului an: 200.000 de lei. Ceea ce înseamnă un procentaj de 25-30% de ”utilizare” a tonomatelor TV în fiecare zi.

Cum funcționează tonomatele TV

La fiecare etaj al spitalului a fost instalat un dispozitiv asemănător unui tonomat, unde pacienţii care vor să privească programele TV trebuie să selecteze numărul salonului în care sunt internaţi şi timpul de vizionare. Apoi trebuie introduși banii, în funcție de durata accesului la TV. Vizionarea programelor TV pe parcursul a două ore costă 5 lei, şapte ore costă 10 lei, iar o zi întreagă de privit televizorul costă 15 lei, în timp ce pentru două zile de TV nelimitat, pacienții scot din buzunar 25 de lei. Aparatul dă rest şi chiar şi bon fiscal, astfel că nu e o problemă dacă pacienții nu au bani ficși. Televizoarele pornesc automat pe TVR1, însă pacienţii au acces la toate programele româneşti şi străine incluse în abonament.

Ce spun pacienții

Serviciul TV a fost, spun diriguitorii spitalului, bine primit de pacienți. În condițiile în care SCJU nu ar fi avut bani pentru instalarea unor televizoare performante în saloane din bugetul propriu, persoanele internate în spitalul mureșean găsesc în tonomatele TV o soluție pentru trecerea mai ușoară a timpului. ”În România nu prea găsești televizoare în salon, așa că e o idee bună că au fost instalate. Eu mai stau două zile aici și o să mă uit câte două ore la televizor, la știri mai ales. În rest, îmi omor timpul cu integrame”, ne-a declarat Mirela Croitoru, 28 de ani, internată la secția de Ortopedie.

Până una alta, toată lumea are de câștigat. Pacienții au soluția pentru destindere la îndemână, deși contra cost, iar spitalul câștigă bani fără să fi ”mișcat vreun deget” la instalarea plasmelor din saloane.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite