Târgu-Mureş: Portret / Ileana Aftenie: Tot îmi place la Unirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ileana Aftenie a realizat un proiect unic
Ileana Aftenie a realizat un proiect unic

Îndrăgostită de cultura şi civilizaţia britanică a creat un proiect unic pentru promovarea limbii engleze, iubit  de profesori şi elevi.

S-a îndrăgostit de limba engleză deşi făcuse 11 ani de rusă. “Eram în clasa XI şi toată familia era înebunită că eu nu ştiam ce să fac, am să început să învăţ limba engleză, mi-a plăcut atât de mult încât a devenit o pasiune şi am urmat această carieră”, rememorează Ileana Aftenie.

A debutat în învăţământ la Reghin, la fosta Şcoală Generală nr. 5. N-a uitat nici acum cuvintele cu care a fost întâmpinată de directorul de atunci, Elena Suciu: “Bine ai venit la noi, copilă!”. Şi astăzi îi este drag tot ce ţine de Reghin, se întâlneşte cu foşti elevi, şi emoţiile sunt reciproce. “Ceea ce m-a impresionat şi nu voi uita a fost atmosfera, căldura cu care m-au întâmpinat colegii. Am avut o viaţă deosebită ca profesoară, experienţe deosebite şi de începător, colegii, elevii, m-au ajutat foarte mult”, mai spune dascălul.

S-a căsătorit, şi după doi ani de navetă, a participat la un concurs de dosare şi a ajuns la Colegiul Unirea unde predă de 20 de ani. “Am avut o mare şansă, recunosc, mare de tot. Cred că prin munca mea am răsplătit pe cineva de acolo de sus care probabil a vrut să mă ajute. Mi-e drag tot la Unirea, de la ziduri la elevi”, a sintetizat ea.

Cum au evoluat elevii în 20 de ani? “Din fericire, ca profesoară de limba engleză simt că elevii au evoluat în dorinţa lor de a putea comunica şi într-o altă limbă. Ne e clar că limba engleză e la ora actuală limba înţelegerii internaţionale şi toţi trebuie să avem un paşaport. Deşi mai ales în ultimii ani de liceu elevii îşi dau seama de această necesitate, mă bucur că mă pot duce la ore cu plăcere. Ştiu că voi întâmpina o deschidere, şi că dacă nu toţi, 80% din elevi tot participă cu plăcere la desfăşurarea lecţiilor, în sensul acumulării de noi cunoştinţe care le vor fi necesare fără îndoilă”, a explicat Ileana Aftenie.

Unirea Brit Club

În 2007, împreună cu elevele Sandra Daroczi şi Corina Câmpean, actualmente studente la Exeter, respectiv Manchester, a luat naştere un vis mai vechi al profesorului: proiectul “Brit Club”. Lunar, într-o sală amenajată special, se întâlnesc toţi profesorii catedrei de limba engleză şi elevii care sunt la profilul bilingv engleză, “obligatoriu” la o ceaşcă de ceai. Asistă la prezentări sau dezbat lucrări despre personalităţi reprezentative din cultura anglofonă, fac exerciţii lingvistice, vizionează filme. Din când în când merg împreună şi în excursii. “Ultima, poate cea mai reuşită a fost la Opera Naţională din Cluj Napoca , unde am putut urmări „My fair lady”, am putut să realizăm cum un limbaj elevat poate schimba complet personalitatea unui om”, a mai dezvăluit Ileana Aftenie. 


Întrebări şi răspunsuri

Cum aţi receptat diploma pentru loialitate?

A fost o supriză plăcută, ne-a onorat pe toţi membrii clubului parcă ne-a dat aripi. Vrem să facem mai mult, mai frumos, mai bine. Clubul mai are două diplome de excelenţă pe care le-a câştigat la două concursuri de proiecte naţionale. Următorul eveniment este o ieşire la Cluj, vom vedea Avatar în format 3D. Fiind în luna îndrăgostiţilor dedicăm activitatea iubirii extraterestre.

Care este secretul unui dascăl pentru ani de carieră?

Eu cred că e vorba de har. Acel har necesar unui doctor, unui preot, şi unui dascăl. Cred că reţeta include: dragoste necondinţionată, devotament, ambiţie, putere muncă şi acea putere de empatie cu copilul. El are nevoie de toate aceste sentimente sau manifestări în partea aceea a zilei când nu este împreună cu părinţii.


Ce-i place

Colecţionez bufniţe, am peste 80 de bufniţe sub formă de bibelouri, pentru că bufniţa este simbolul înţelepciunii, al Atenei. De la acestă pasăre am învîţat să ascult mai mult, să văd mai mult şi să vorbesc mai puţin. Îmi place să înot, mă bucur nespus pentru deschiderea centrelor SPA în oraş, unde mă simt într-adevăr cetăţean modern. Ca relaxare, sportul ne face bine tuturor şi mă bucur de această oportunitate.

Ce nu-i place


Nu–mi place frigul, mă jigneşte pur şi simplu. Nu-mi place răutatea oamenilor.


Profil

Nume şi prenume
Ileana Carmen Aftenie

Data şi locul naşterii
1 august 1952, Bistriţa

Studii
Universitatea Al. I. Cuza Iaşi, Facultatea de Filologie - limbi  străine: engleză şi germană

Activitate
Profesor Colegiul  Naţional Unirea

Stare civilă
Văduvă, o fiică


Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite